spot_imgspot_img
spot_img

Színészikon, aki melegítőben érkezett meg Hollywoodba-Tom Hanks életének titkai

-

Article Top Ad (AdSense)

A botránymentes életet élő, közel 60 mozifilmben szereplő, kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks melegítőben érkezett meg Hollywoodba. Bár nem abban a szettben, de meghódította a filmipar fellegvárát. Nem indult egyszerűen Amerika egyik legrendesebb fickójaként emlegettet Hanks pályája, és a gyerekkora is rejt néhány meghökkentő részletet. A Tom Hanks szerint a világ című könyv ajánlója.

Legalább 20 (lehet, hogy több) olyan filmet tudnék hirtelen felsorolni, amiben imádtam Tom Hanks játékát, karaktereit. Számkivetett túlélőként, Leonardo DiCapriót hajszoló nyomozóként, kémcserért levezénylő ügyvédként, háborús hősként, fahumorú, furcsa szerzetű Forrest Gumpként, és ragozhatnám. Nem is sejtettem, hogy a nagyszabású hollywoodi nagy produkciókon kívül még mennyi mindenben játszott fiatalon Hanks. Nem annyira közismert tény, hogy kezdetben együgyű balekokra specializálódott. De van még itt sok más is!

 

kép: IMDb

Hanks életének legmeghatározóbb momentumait, szerepei és mozifilmjei mögötti kulisszatitkokat Gavin Edwards osztja meg velünk a Tom Hanks szerint a világ című könyvében, részben a színész segítségével, aki saját maga is beszámol több mint hatvan év munkájáról, magánéletéről.

Ebből a könyvből csemegéztem, hogy meghozzam a kedvet az olvasáshoz.

Hányatott gyerekkor, szétesett család

A gyermek Hanks bizony nem élvezhette otthon a nyugodt, békés családi légkört, mert a szülők elváltak, a testvéreket elszakították egymástól, az apa folyton szerelembe esett, sokgyerekes anyukákkal is. Hanks megtanult úgy élni, hogy minden holmiját bármikor be tudja dobni egy autóba, hiszen rengeteget költöztek.  Hogy hogyan került a színészet közelébe, kiderül a könyv elejének fejezeteiből! A cikk címében szereplő melegítős sztorira is fény derül.

Szerelem 

A csajozás kamaszként sem volt az erőssége, nem gyűjtött trófeákat, és első házasságában is benne maradt egészen addig, amíg el nem mérgesedett annyira a helyzet a pár közt, hogy egy hangos válással szétköltözzenek. Hogy hogyan szeretett bele mai napig imádott második feleségébe, Rita Wilsonba, és hogyan élnek, az is kiderül a könyvből.

Felesége, Rita Wilson kép: wikipedia.org

Pár igazán izgalmas tény a zseniális színészről:

  • Egy jelentéktelen horrorral vált ismertté a szakmában
  • Feleségimádónak nevezik a kollégái, barátai
  • Szenvedélyes intelligenciával formálja a forgatókönyveket
  • A Számkivetettben egy rovarcsípés miatt komoly fertőzést kapott, ami miatt a forgatás is leállt egy időre
  • Pályájának egyik legkimerítőbb élménye a Forrest Gump forgatása volt, hiszen napokig kellett egy padon ülnie a tökéletes felvételek miatt
  • Az Egyik kopó, másik eb az improvizációs készségét tette próbára, rengetegszer nyúlt vissza a szerepeiben ahhoz, amit ennek a filmnek a forgatásán tanult
  • bár ultragazdag, mindig megbecsüli a vagyonát és a lehetőségeit

 … és rengeteg más is kiderül Tom Hanksről. Díjakról, elismerésekről, mániákról, szokásokról, s mintegy 60 filmjéről olvashatsz a könyvben.

kép: Forest Gump, IMDb

Saját tízparancsolata is van

Egy olyan rendes fickónak, mint Hanks, saját tízparancsolata is van. Afféle erkölcsi útmutatók, életbölcsességek ezek.

Első parancsolat

Légy kiemelkedő az életed munkájában!

Második parancsolat

Tiszteld az áldozatot, amit a felmenőid hoztak egy elérhetetlennek tűnő cél érdekében!

Ha kíváncsi vagy a többire is, ne hagyd ki ezt a fantasztikus humorú, olvasmányos könyvet:

https://www.kossuth.hu/konyv/5362/tom-hanks-szerint-a-vilag

Ha filmes témában még olvasnál, ezt a cikkünket is Neked ajánljuk:

Steven Spielberg leghíresebb filmjeinek kulisszatitkai

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!