Életveszélyes is lehet a szennyezett víz – Az otthoni víztisztítás alapjai I.

-

Az utóbbi évek egészségtudatos gondolkodása a víztisztítás szerepét is előtérbe helyezte. Mindannyiunkat érint a téma – akár szomjoltásra használjuk, akár főzünk vele, de még akkor is, ha csak az edényeinket tisztítjuk. Az egyszerű csapvíz számos olyan szennyeződést tartalmazhat, amely káros az emberi szervezetre, ezért rendkívül fontos megismerni a megfelelő víztisztítási módokat. 

Víz nélkül nem lehet létezni

Iszunk, tisztálkodunk, locsolunk vagy főzünk: a víz mindennapi életünk szerves része és egyben a legfontosabb kémiai anyag a Földön, hiszen felületének 71 százalékát víz borítja. Emellett az ásványok és kőzetek, illetve a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan alkotóeleme. Fontos szerepet tölt be a mezőgazdaságban, az iparban, a háztartásokban is – tehát az élet minden területén. A világ óceánjaiban, tengereiben és a tavakban élő állatok számára létfeltétel, ahogyan nekünk, embereknek is. 

Talán még bele sem gondoltunk, mekkora jelentősége van a víznek a saját működésünket tekintve is. Az emberi test fő alkotóeleme a víz, a felnőttek testtömegének hatvan százalékát teszi ki. Az orvostudomány mai állása szerint az ember maximum két-három napot élhet túl víz nélkül. Ezek fényében egyértelmű, hogy a víztisztítás fontos téma, érdemes foglalkozni vele.

Számunkra természetes, hogy kinyitjuk a csapot és töltünk egy pohár vizet, ám a világ szegényebb térségeiben ez nem ilyen egyszerű. A szennyezett víz rendszeres fogyasztása súlyos betegségekhez vezethet, becslések szerint évente majdnem félmillió ember haláláért felelős. Afrikában kolerát, vérhast, tífuszt és gyermekbénulást terjeszthet a szennyezett ivóvíz. Leginkább a coliform nevű baktériumoktól kell tartanunk, ezek ugyanis hasmenést, hányást, görcsöket, émelygést, fejfájást, lázat, fáradtságot, szélsőséges esetben még halált is okozhatnak. 

Milyen káros anyagok kerülhetnek az ivóvízbe? 

– Biológiai szennyeződések: baktériumok, vírusok, algák, gombák, spórák.

– Kémiai szennyeződések: klór, magas sótartalom, növényvédő szerek maradéka, vizeletmaradvány, hormonok, nehézfémek.

– Fizikai szennyeződések: olajok, zsírok, szerves anyagok, lebegő anyagok – például homok, kolloidok vagy iszap.

Fontos a víztisztítás

Már az ókorban is felfedezték a víztisztítás fontosságát, de akkor még mandulát, diót, mogyorót vagy babot használtak erre a célra. Ma több módszer közül választhatunk, ezek közül a víz forralása a legolcsóbb és legegyszerűbb. Tíz-tizenöt perc forrás után elpusztulnak a benne lévő mikroorganizmusok, de minél tovább forraljuk, annál tisztább lesz. Hátránya, hogy ez sem képes elpusztítani bizonyos vegyi anyagokat, ezért a szakemberek idővel hatékonyabb megoldások után néztek. 

A desztilláció már egy fokkal hatékonyabb, mivel a sima forralással ellentétben a vegyszereket is eltávolítja, tehát teljesen tiszta ivóvizet kapunk. Azon alapul, hogy a víz forráspontja alacsonyabb, mint a benne található egyéb szennyeződéseké, ezért a forrás közben gőzzé alakuló folyadék minden kórokozótól megtisztul. A vizet addig hevítjük, amíg el nem éri a forráspontját, a keletkezett gőzt lehűtjük, így tiszta, ivásra alkalmas, folyékony vízzé válik. 

Ez a módszer hatékony a baktériumok, csírák, sók és más nehézfémek – például ólom, higany és arzén – eltávolítására. Hátránya, hogy lassú és energiaigényes, ezáltal költséges módja a tiszta víz előállításának. 

Mindannyian éreztük már a jellegzetes klóros víz illatát uszodában vagy strandon. A klórt évtizedek óta használják vízfertőtlenítésre. Megöli a talajban és a csapvízben található baktériumokat, parazitákat és más, betegséget okozó szervezeteket. A vizet klórtablettával vagy folyékony klórral tisztíthatjuk. Háztartási használatra inkább a tabletta ajánlott, ezt túraboltokban szerezhetjük be. Olcsó és hatékony víztisztító. Nagyon fontos azonban odafigyelni a használati útmutatóra, és csak az abban feltüntetett mennyiséget használni, mert ha túl magas a klórtartalom az ivóvizünkben, káros lehet az egészségünkre. Például pajzsmirigybetegségben szenvedő embereknek beszélniük kell az orvosukkal használata előtt. Fontos, hogy felmelegített vízben alkalmazzuk, mivel csak 21 Celsius-fok fölött oldódik. 

XXI. század: a vízszűrő berendezések

A technológia fejlődése új megoldásokat hozott. A szűrés a víztisztítás egyik új keletű módszere, amely – megfelelő eszközök használatával – hatékonyan megszabadítja a vizet a vegyületektől és a káros anyagoktól, emberi fogyasztásra alkalmassá téve. 

Nagyon egyszerű, egyben precíz megoldás: gyors szűrési eljárással kiküszöbölhetjük mind a nagyobb vegyületeket, mind a kicsi, veszélyes szennyeződéseket, amelyek betegséget okoznak. Mivel a szűrés nem vonja ki az összes ásványi anyagot, a szűrt víz egészségesebb, mint a más módszerekkel tisztított. Számtalan verzió közül válogathatunk – kézi vízszűrő berendezések, aktív szénnel működő gépek, csapra szerelhető megoldások. Ez a víztisztítás gazdaságos módszere, mert az eljárás során kevés víz vész el, és nem is igényel annyi energiát, mint a desztilláció.

Jelenleg a leghatékonyabb és legmodernebb módszer az ozmózisos víztisztítás. 

A vízvezetékből származó vizet tiszta és szennyezett vízre választja, csaknem teljesen egészséges ivóvizet eredményezve. E berendezések legtöbbször aktív szenet használnak. Mivel a szénmolekulák kapcsolódnak egymáshoz, ez magához vonzza a széntartalmú baktériumokat, szennyeződéseket. Bár bizonyos vegyszerek eltávolítása még itt is problémát okoz, de a szakemberek szerint hosszú távon a fordított ozmózis a legjobb megoldás a víz tisztítására. Nagyon fontos a berendezések rendszeres karbantartása, mindegyik folyamatos ellenőrzést igényel. Ha például nem cseréljük a szűrőket, többet árthat, mint használ. 

Cikksorozatunk következő részében a vízszűrő berendezéseket és az ozmózisos víztisztítást járjuk körbe.

Forrás: Aquacure

Víz világnapja: napi 700 gyerek hal meg a szennyezett víz miatt

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!