spot_imgspot_img
spot_img

Egy morbid eszköz Svájcban: „öngyilkos kapszula”

-

Article Top Ad (AdSense)

Az otthon is használható eutanáziagép megkapta az engedélyt Svájcban. Mély és hosszú vitákat generálhat ennek a bizarr eszköznek a megítélése.

Mi is csak keressük a szavakat a Sarco nevű dobozokat látva. Megítélésünk szerint sok szabályozni való van körülötte. A fellelhető információk még nem fednek le minden fontos kérdést. 

 

3D-nyomtatókkal készültek

Átestek a jogi vizsgálatokon, így legálisan használhatóak lesznek Svájcban az asszisztált öngyilkosságokhoz tervezett, 3D-nyomtatókkal készült kapszulák. A Sarco elnevezésű hipermodern külsejű, morbid dobozokat  Dr. Philip Nitschke, az Exit International nevű, eutanázia legalizálásáért küzdő szervezet alapítója és Alexander Bannink holland formatervező alkották meg. A kapszulák 2022-től lesznek elérhetőek Svájcban.

 

Hogyan működnek?

Az „öngyilkos kapszula” nitrogénnel telítődik, mialatt csökkenti az oxigénszintet a dobozban, így a beteg hamar elveszti az eszméletét, és fulladás vagy pánik nélkül állítólag egy perc alatt meghal. A gyors, békés halálról ily módon tehát a folyékony nitrogén gondoskodik.

euthanázia
Az otthon is használható eutanáziagép megkapta az engedélyt Svájcban kép.wikimedia

A döbbenet fokozása

A fejlesztők szerint a Sarco használójának, azaz az önkéntes halált választónak nem kell külön engedélyt kérnie, és nem is kell orvos segítségét igénybe vennie. A kapszula belülről aktiválható, ráadásul bárhol lehet használni, otthon vagy a kertben is.

Akár egy furcsa sci-fiben: a kapszula az öngyilkos személyen kívül nem igényli mások beavatkozását.

Jelenleg Svájc mellett Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Kanadában és Kolumbiában legális az eutanázia, utóbbi országban csak a gyógyíthatatlan betegeknél engedélyezik. Svájcban az eutanáziát folyékony nátrium-pentobarbitállal végzik, a szer bevétele után 2-5 perccel elalszik a beteg.

forrás: https://www.swissinfo.ch/eng/sarco-suicide-capsule–passes-legal-review–in-switzerland/46966510

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!