spot_imgspot_img
spot_img

Ebben rejlik a sikeres üzleti együttműködés titka

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy jól működő, sikeres üzleti partnerség hihetetlenül örömteli tud lenni, míg egy rossz viszony számtalan stresszehelyzetnek és pénzügyi nehézségnek lehet okozója. És ami a legrosszabb, tönkretehet egy korábbi jó kapcsolatot.

A tökéletes partnerséghez megértésre, jelentős erőfeszítésekre van szükség, és mindenekelőtt az őszinte vágyra, hogy jól működjön. Az elején mindenki követ el hibákat, de aztán megtanuljuk, hogyan kerekedjünk felül ezeken annak érdekében, hogy vállalkozásunk és a partneri viszony fejlődjön. Mert vállalkozásunk sikere sokban függ attól, hogy mennyire vagyunk képesek létrehozni és fenntartani egy produktív partneri viszonyt. Ezekhez a következők nagy segítséget nyújthatnak:

Légy tisztában az erősségeiddel és gyengeségeiddel!

A magánéletben is jó tudatában lenni annak, hogy miben vagy jó és mi az, amiben kevésbé. Egy jó üzleti kapcsolatban a parnerek kiegészítik egymást, igen hasznos tud lenni egy olyan társ, aki másban erős, mint te és akinek más képességei fejlettebbek, mint neked. Így együtt sokkal erősebbek lehetettek. Ne félj attól, hogy emiatt kiszolgáltatottá válsz vagy, hogy az ő tudásától fogsz függni. Egy jól működő kapcsolatban mindkét fél ugyanannyit tesz le az asztalra.

Tisztázzátok az elvárásokat!

Már az elején érdemes leülni és tisztázni, hogy kinek milyen elvárásai vannak a másikkal kapcsolatban.

  • Nem szerencsés, ha bárki túlvállalja magát, ezért fontos tisztázni, hogy a partnerek milyen szerepet szánnak maguknak és egymásnak. Például egyikőjük a tervezésért és a fejlesztésért lesz felelős, míg a másik az ügyfélkapcsolatokért és az üzemeltetésért? Aztán persze ezek a szerepek később cserélődhetnek, de az elején célszerű meghatározni a későbbi konfliktusok elkerülése érdekében.
  • Ki mennyi időt tud foglalkozni a közös projekttel: csak heti néhány órát vagy napi teljes munkaidőben?
  • Hogyan osztjátok meg a pénzügyeket: ki finanszírozza a felmerülő költségeket és hogyan kerül dokumentálásra? Lehet, hogy célravezetőbb, ha ezt az egyik fél egyszemélyben végzi és vezeti (amelyre hasznos lehet pl. a Google Spreadsheet). A lényeg itt is az átláthatóság és a jó kommunikáció.
Fotó: pexels.com

Kellenek a közös célok!

Az elején szükséges tisztázni azt is, hogy kinek mi a célja, mit szeretne elérni. Ezeket összevetve kiderül, hogy az egyéni célok mennyire esnek egybe, illetve összeegyeztethetők-e a másik céljaival. Lehet, hogy nem értetek egyet a célhoz vezető úttal, de neked és partnerednek ugyanazt kell látnotok az út végén. A döntő kérdés az, hogy az együttműködéssel képesek lesztek-e mindketten elérni a céljaitokat.

Mindent le kell írni!

Minél korábban megszületik egy partnerségi vagy együttműködési megállapodás annál jobb, mert ez legitimitást ad a partnerségnek (vagy a projektnek). Ennek többféle módja is lehet. Nem szükséges azonnal ügyvédet fogadni és százezreket kifizetni, saját magatok is megírhatjátok, amely keretet adhat az üzleti kapcsolatotoknak. Amennyiben a projekt vagy a helyzet úgy kívánja, érdemes ügyvédhez fordulni, aki sok egyéb kérdésben is segíthet eligazodni.

Fotó: unsplash.com

Rendszeres kommunikáció!

Ez teljesen nyilvánvalónak tűnik, de mégis meg kell említeni és nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet, mert minden sikeres együttműködés alapja a kommunikáció. A másik akkor tud bízni benned és megérteni a motivációdat, ha beszélsz róla. Nem egy vállalkozásban megtörténik, hogy az egyik fél úgy látja nem az előre meghatározott irányba tart a projekt; ilyenkor azonnal elejét lehet venni a jövőben kialakuló félreértéseknek és konfliktusoknak, ha ez a bizonyos partner kérdez és leülnek megbeszélni egymással. Fontos meghatározni azt is, hogyan és milyen csatornán keresztül kommunikáltok egymással és milyen időközönként, ahogy tisztázni kell azt is, hogy ez mindkét félnek egyformán jó és kielégítő-e, vagy eltérőek az igények. Egy rendszeres találkozó kijelölése segíthet abban, hogy személyesen is legyen idő és alkalom átbeszélni a tapasztalatokat és a felmerülő problémákat.

Az őszinte teljesítményértékelés mindenkinek fontos.

Ahogy egy beosztott vagy alkalmazott esetében is fontos, úgy egy üzleti partnerségi kapcsolatban is szükség van teljesítmény ellenőrzésre. Ennek nem kizárólag pénzügyi vonatkozása van, sokkal inkább arról szól, hogy őszintén és nyitottan átbeszélitek a tapasztalatokat. A havi áttekintések nagyszerű lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy előre lépjetek. Amikor valakivel együtt dolgozunk egy közös feladaton, a beszélgetések könnyen leegyszerűsödhetnek és egyszerre csak azt vesszük észre, hogy semmi másról nem szólnak, mint az egyes részfeladatokról és listákról. Ezért fontos időnként áttekinteni a célokat, és időt szánni rá, hogy megnézzétek hogyan haladtok, ki mennyire hatékony és produktív a cél elérése érdekében, illetve hogyan tudjátok biztosítani a feladatok összehangolását. Mert lehet, hogy időközben megváltoznak a részcélok és szükség van némi újrahangolásra és egyeztetésre.

Lehet, hogy most egy jól működő üzleti kapcsolatban vagy, de ahhoz, hogy hosszútávon is gyümölcsöző és sikeres maradjon folyamatosan dolgozni kell. Ha felmerül egy probléma, ne söpörjétek a szőnyeg alá, hanem próbáljátok megoldani, hogy ti is és közös munkátok is fejlődni tudjon.

Olvasd el ezt is, témába vág…

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!