spot_imgspot_img
spot_img

A lemezlovasok világnapja. Vedd fel a ritmust!

-

Article Top Ad (AdSense)

A lemezlovasok mai megjelöléssel D.J. – k ugyanolyen evolúción mentek keresztül, mint bármi más a világban. Az viszont kérdésen felül áll, hogy mindig is menő volt. Ez a műfaj külsőségeiben egyszerű, viszont ha tényleg a mélyére nézünk, rádöbbenhetünk arra, hogy nem is olyan könnyű, mint sokan gondolnák.

Fotó: Pixabay

Egykor ez volt a legmenőbb…sőt!

Hajdanában magam is ilyen babérokra áhitoztam. Tátott szájjal irigy pillantásokat vetettem a lemezjátszók mögött parádézó alakokra. Emberek tömegeit mozgatták meg, mindig tudták mikor milyen ritmus kell, és olyan szövegeket nyomtak le a számok között, amik még inkább emelték a hangulatot. Ők voltak a bulimesterek, akiken csüngtek a csajok, akiket minden srác a barátjuknak szeretett volna tartani. A lemezlovas valójában az éjszaka királyaként végezhette dolgát. Egy olyan munka, amit nem lehet munkának nevezni, mert egy életstílus, egy szenvedély.

Fotó: Pixabay

Miért akar minden fiatal D.J. lenni

Sokan próbálkoztak ifjonti hévvel bekerülni ebbe a füst homályba oltott, ütemekkel, dallamokkal megsózott világba, ahol csak a fények játékában sejlettek fel a táncoló idomok. Idilli lehetőség volt a kitörésre, az önmegvalósításra és arra, hogy az exhibicionista lelkület kibontakozzon. Gyűjtöttük a lemezeket, aztán a kazettákat, és próbáltunk mindent megjegyezni arról, amit a BRAVÓ magazin írt. Néhány iskolás szárnybontogatás, és sikeresen lenyomott kaziról prezentált buli után, rá kellett jönni, ez sokkal komolyabb, mint amit a külsőségek megmutattak. Ez manapság is így van. Egy D.J. nem csak lemezlovas, hanem lexikális tudással rendelkezik. Fejében ott vannak az előadók, akik az elmúlt akár száz éveben leütöttek, vagy kiejtettek egyetlen akkordot.

Fotó: Pixabay

A lemezlovasok világnapja

2002. óta március 9-én ünnepeljük a DJ-k világnapját. A disc-jockey-k nagyjából 1930-as évektől jelentek meg a szórakoztatóiparban. Eleinte különböző rendezvényeken dolgoztak, különféle zenékkel emelve a hangulatot. Később koncerteken, zenei fesztiválokon, leginkább a fellépők előtt és a szünetekben töltötték ki az időt. 1935-ben került be a köztudatba a DJ fogalma. Az 1950 es években már azokat az embereket is DJ-nek nevezték, akik különféle zene műsorokat szerkesztettek, és a számok között különféle közérdekű információkat, vicceket meséltek. Ha le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, a lemezlovas az az ember, aki egymás után berakja a zenéket és közben néha beszél. Persze ez azért sokkal bonyolultabb.

Az első igazán komoly lemezlovasok még bakelit lemezekkel dolgoztak. Az azokon lévő számokat keverték össze különféle módszerekkel. Nem véletlen „szakma” elnevezése ami ebből ered. A hanglemez angol neve disc (vagyis korong), aki intézi vagy „megüli” a jockey (zsoké azaz lovas) rövidítve DJ.

Fotó: Pixabay

A kezdetek

A világ első lemezlovasának Charles Lindbergh-et tartják. Amerikai pilóta, aki elsőként repülte át egyedül, navigátor nélkül az Atlanti-óceánt. Fia elrablásakor beszédet tartott, de közben különféle bakelit lemezeken zenéket kevert alá. Sokan azt hitték akkor, hogy egy koncerten van, ahol különféle zenekarok lépnek fel közben. Walter Winchell egy rádiós műsorvezető volt, akinek köszönhetjük a DJ kifejezést. Ő volt az, aki legelsőnek használta műsora közben, és ezzel nem csak egy új szót alkotott, haenm egy egész korszakot indított el. A műsor Martin Block -ról szólt, aki megalkotta az első „disc jockey” berendezést, 1932-ben. Jimmy Savile nevéhez kötődik a világ legelső olyan „koncertje” Angliában, Otley városában, ahol DJ szolgáltatta a zenét. Ez az esemény 1943 -ban történt és jazz zene szólt.

Fotó: Pixabay

A DJ zeneszakértő, zenész és technikus

Ahhoz, hogy valaki DJ lehessen, komoly ismeretekre van szükség. Nem árt hozzá egy alap zenei képzettség, és komoly lexikális tudással kell rendelkezni. Ebben benne foglaltatnak a műfajok, azok képviselői, zenészek és zenekarok. Ismerniük kell a különféle stílusokat és trendeket. Mesteri módon érteniük kell a különféle DJ szettekhez, azokhoz a berendezésekhez, amivel a műsort szolgáltatják. Mára a lemezlovas a könnyűzenei kultúra egyik legfontosabb alakja. Elismertségük és népszerűségük legalább akkora, mint a híres sztároké, vagy együtteseké. Vannak olyan kiemelkedő DJ-k, akik világhírt szereztek maguknak. Az 1990-es évektől, miután teret hódított magának az elektronikus zene, robbanásszerűen elterjedt a műfaj.

Fotó: Pixabay

Magyarországon is DJ

Hazánkban a 60-as évektől lett ismert a műfaj. Az első lemezlovasok Cintula, B. Tóth László, Dévényi Tibor, Keresztes Tibor voltak. A diszkó korszak pedig kinevelte a klasszikus generációt, akik rendkívül felkapottak voltak. Generációk köszönhetik nekik a szombat esti bulikat. D. Molnár György, Arató András, Éliás Gyula, Tahi-Tóth Gábor, Danyi Attila, Suri Imre, Bakai Mátyás, Dworák Tamás, és még nagyon sokan ülték meg a lemezeket akkoriban.

A haza disc jockey -k nemzedékről nemzedékre változnak, de rengeteg sztárt lehetne felsorolni. Yamina, Metzker Viktória, DJ Budai, Daniel Nike, Kiss Joe, Szecsei, Jumodaddy…és még bőséggel lehetne sorolni.

 

„Szeretném megmutatni a káoszt”

 

 

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!