spot_imgspot_img
spot_img

Csongrád: a meglepetések városa

-

Article Top Ad (AdSense)

Bevallom – csakis e sorok írójaként – még sohasem jártam Csongrádon. A tény engem is meglepett, mert viszonylag sokat utazom, illetve élő víz függő vagyok, így a Tisza selymes vize igazán vonzó lehetett volna számomra eddig is, de balatoni lányként főként a magyar tenger felé szoktam venni az irányt.

Hát ezentúl másként lesz!

A meghívást is elsőre inkább fogadtam el a meghívó (a város kommunikációs menedzsere, nekem régi kollégám) miatt, mintsem, hogy a település izgatott volna úgy igazán. De hát ez megint azt mutatja, hogy soha ne legyenek előítéleteink.

Mikor a családomnak bejelentettem, hogy csongrádi sajtóútra megyek, az volt a kérdésük: és mit fogsz ott csinálni? Őszintén, hát ezt, akkor abban a pillanatban még én sem tudtam.

De örökké kíváncsi természetemmel nyitottan adtam át magam az út kínálta lehetőségeknek.

És nem kellett csalódnom. Sőt!

Egyik meglepetésből a másikba estem, egymás után értek az élmények.

De kezdjük a praktikus dolgokkal Csongrád 130 kilométer Budapesttől, kocsival két óra az út, de van egy gyors busz is, amivel kényelmesen 1 óra 40 perc alatt már ott is lehetünk.

Én az autót választottam, és két óra vezetés után egy csoda világba csöppentem.

Pörgős év van mögöttem, vágytam már egy kis nyugalomra. Bármilyen stresszesen is érkezünk meg Csongrád lelassít, ráadásul anélkül, hogy észrevennéd.

A természet mindig hat

Először is lenyűgöz a közeg, amibe belehelyezkedik, az igazi, olykor érintetlen természet. És éppen a Körös torkolatával szemben állva a víz látványa, hívogat és hosszú időre velem marad. Abban a pillanatban beugranak Petőfi sorai:

„Semmi zaj. Az ünnepélyes csendbe
Egy madár csak néha füttyentett be,
Nagy távolban a malom zugása
Csak olyan volt, mint szunyog dongása.”

(Petőfi Sándor: A Tisza, részlet)

 

De nem csak a természet adja meg az ellazulás érzését. Az ott élő emberek nyugalma is hamar átragad az utazóra.

De mit is csinálhatunk azután, ha kellőképpen úgy érezzük, hogy magunk mögött hagytuk a nagyváros zaját. Mert, hogy aktív kikapcsolódási lehetőségekben is gazdag a város.

Ha sportos vagy: Csongrád

A városi sporttelepen bátran hódolhatunk a vízi a sportoknak. Így én amint felocsúdok a víz és a part bámulásából, máris egy kenuban találom magam és egy kellemes evezés következik az épp tükör sima vízen.

Ezután a sporttelep üzemeltetője Kiss István, Plútó (mert, hogy őt már csak így hívják a környéken, igaz rövid ismeretség után, én is engedélyt kapok eme megszólításra) végig vezet minket a telepen, megmutatja a frissen felújított faházakat, amelyek láttán igazi retro érzés kerít a hatalmába, jó szívvel ajánlom, annak, aki olcsó szállást keres, egyszerű, de kellemes, pár méterre a parttól, külön konyhával, tűzrakási lehetőséggel.

COOL TIPP:

Faházas szállás – fiataloknak, baráti társaságoknak remek.

Tisza Parti Faházak (Csongrád Sporttelep)

Cím: 6640 Csongrád, Sporttelep, Kis Tisza utca

Mobil: 06305939498

E-mail: pluto1.varosellato@gmail.com

Árak: 2500 Ft/fő/éj

Szolgáltatások: nem felszerelt faházak, közös zuhany, WC, külön faházban felszerelt közös konyha.

Majd ecseteli a további sportolási lehetőségeket.

– Strandröplada

– Homokfoci

– Lábtengó

Ezen kívül bárki számára elérhető sárkányhajózási, kajakozási és kenuzási lehetőséget biztosítanak a nyári időszakban Csongrádi Kis-Tisza holt-ágon (Városi Sporttelep) hétfőtől péntekig minden nap du 16.00 órától, szombaton délelőtt 9.00 órától.

S bár magam nem horgászom a Kis-Tisza holt ág igazi horgászparadicsom.

De természetesen nem csak a vízi sportoknak adhatjuk át magunknak, hanem kerékpározás szerelmesei is bőven válogathatnak a különböző remek bicikli utak közül. Számos túraútvonalon járhatjuk be Csongrádot és környékét, köztük helytörténeti és ökotúrákkal.

A túrák a Tari László Múzeumtól indulnak és végződnek.

Túrák:

Át a piroson! (Piroskaváros)
Tisza gát – fahíd – Árvízi emlékharang – Ipari park (volt laktanya) – Szent József-templom -Kispiac
Táv: 7 km (50 perc)

Művészek útjain (Tisza-gát, Öregszőlők)
Tisza gát – fahíd – Árvízi emlékharang – Művésztelep
Táv: 10 km (70 perc)

Régi korok szelleme (Ellés monostor)
Tisza gát – fahíd – Ellés monostor
Táv: 18 km (90 perc)

„Hej halászok, halászok…” (Belváros)
Szent Rókus-templom – Tájház – Körös-torok – Kerekárok
Táv: 8 km (60 perc)

A város szívében (városközpont)
Múzeum Nagyboldogasszony-templom – Batsányi János Gimnázium – Városháza – Csemegi Károly Könyvtár – Református templom – Kubikos szobor
Táv: 5 km (40 perc)

Egyéb útvonalak és információk: https://varunkcsongradon.hu/2017/12/kerekparozas/

Kerékpárbérlés:
         Csongrád Városi Gyógyfürdő és Uszoda
6640 Csongrád, Dob u. 3-5.
Telefon: 06-63/850-900
E-mail: furdo@csongrad.hu
Web: http://csongradfurdo.hu

Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum  
6640 Csongrád, Szentháromság tér 12.
Telefon: 06-63/483-764
E-mail:
Web: www.konyvtar.csongrad.hu

Pharmatan Kft- Kölcsönbringa
6640 Csongrád, Kenderföldek u. 3.
Telefon: –
E-mail: info@kolcsonbringa.hu
Web: www.kolcsonbringa.hu

         Pöttyös Tanya- Bokros
6648 Csongrád- Bokros , Bokros u. 1666.
Telefon: +36-30-5597853
E-mail: info@pottyostanya.hu
Web: www.pottyostanya.hu/Kolcsonbringa

 

Mediterrán nyár: a Körös-Torok

A „plázs” mintegy 700 méter hosszú, mediterrán hangulatú, tengerpartra emlékeztető környezettel várja fürdőzni vágyó vendégeit a nyári szezonban, ha a vízállás elég alacsony. A sekély víz miatt remek nyaraló hely kisgyermekes családoknak is.

A hétvégi éjszakákon átalakul a part élete, a nappali zsivajgást felváltja a klubokból kiszűrődő zene. A Körös-torok a helyszíne minden év augusztus első hétvégéjén a Dél-Alföld egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiváljának, a KTN Fesztiválnak.

Fontos tudni:

A strand egész területére ingyenes a belépés, így ezért a felhőtlen kikapcsolódásért még fizetni sem kell.

Gasztronómiai séta

Az utazásnak mindig szerves része, hogy jókat együnk, igyunk, az ember már csak így van összerakva. Magam részéről nem vagyok nehéz eset gasztronómiai szempontból, igyekszem egészségesen táplálkozni, kedvelem a különleges ételeket, kipróbálom az ínyencségeket, de egy remek street-fooddal is elvagyok, ha épp az jön szembe velem. Egy viszont biztos mindig, mindent kipróbálok.

Csongrádon sem futottunk mellé, nyilván, hogy a Tisza parton nem hagyható ki, az igazi kockás abroszos kisvendéglő én a Kőcsárdát próbáltam ki, és mi is lehetne más a menü, mint egy jó halászlé, a táj szép, az étel ízletes, a kiszolgálás kedves, mit is kívánhatnék ennél többet. De sok más kellemes hangulatú és jó konyhájú étterem és bisztró várja az éhes turistákat a városban és Körös-torokban.

COOL tipp:

Ahogy megtudtam, Csongrádon nem tudsz rossz lángost enni. Több helyen hozzájuthatunk ehhez az igazi nyári eledelhez és nem olyan drágán, mint a Balatonon.

Csongrád és a kulturális csemegék

A magam részéről szeretem a passzív pihenést is feküdni egy vízparton, élvezni a nap simogató sugarait, és úszni minden mennyiségben, de egy pár nap után hiányoznak az aktívabb tevékenységek. Nekem egy utazáshoz hozzátartoznak a kulturális kihívások. Egyszerűen szükségem van rá. Megismerni egy ország, város, település múltját, picit elveszni régi korok nyomataiban.

Amennyiben Csongrádon járunk mindenképp nézzük meg az Alföld egyetlen település méretű népi építészeti műemlék-együttesét, a Belvárost vagy Belsővárost. A műemléki jelentőségű területen álló 37 védett házból több százéves építkezési kultúrát, utcaképet őriz, és korhű betekintést enged abba az életmódba, amelyek között elődeink éltek. Nemzeti örökség, építészeti érték, néprajzi hagyomány és turisztikai látványosság egyben. Méltó ápolása hozzájárul mind a nemzeti identitástudat erősítéséhez, mind a sajátos értékeink népszerűsítéséhez magyar és a külföldi érdeklődők felé. Az egykori csongrádi halászfalu értékét jelzi az is, hogy nemzeti emlékhelyünk, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében is helyet kapott egy csongrádi halászház.

Lehetőségem volt bemenni az 1980-ban e célra kiválasztott, és az évtized közepén tájházzá berendezett lakóházba. Megelevenedett számomra a múlt, szinte éreztem a friss kenyér illatát, ami a kemencében sül, láttam magam előtt az asszonyokat, ahogy mángorlóval mossák a ruhát. Igazi időutazásban volt részem.

A hajdani Belsőváros lakói halászok, hajóácsok, hajósok, kubikusok voltak, a környezet az ő életmódjukat, anyagi lehetőségeit őrzi. A vert falú ház ún. állóhézagos deszkaoromzatú volt, melynek építőanyagát a Tiszán leúsztatott fenyőfa adta, s melyekből helyi mesterek, hajó- és épületácsok készítettek szépen megmunkált és díszes tetőszerkezeteket. A ház két részből áll. A hátsó „öregház” korábban épült. A kenyérsütéshez berendezett szabadkéményes konyhája és festett bútorú szobája a századforduló „lakberendezését” idézi. Az utcára néző, két kisablakos „nagyház” viszont már az 1930-as évek berendezését mutatja.

Minden település fontos része a templom, utazásaim során mindig betérek, hogy hálát adjak, hogy eljutottam oda, ahol éppen vagyok. A művészettörténetből jól tudjuk, hogy a katolikus templomok mindig a legdíszesebbek, míg a református a puritánabb. Én általában a pici, meghitt, esetleg eldugott kis templomokat, kápolnákat keresem, mert ott kerít igazán jó érzés a hatalmába. Csongrádon is így tettem, bár azért a Szent Rókus nem egy kápolna, mégis igazi kincsre találtam.

Csongrád belső részén a város legrégebbi épülete, a Szent Rókus tiszteletére szentelt templom fogadja az arra járót. Az elmúlt évszázadokban sokat változott épület, ma barokk hatású.
Az 1724-25-ben épült plébániatemplomot Mária mennybevétele tiszteletére szentelték fel még torony és sekrestye nélkül. 1738-ban pestis járvány szedte áldozatait a városban. A járvány megszűntét követően, a csongrádiak Szent Rókus, Rozália és Sebestyén tiszteletére a Belsővároson kívül építettek egy kápolnát, amit a Nagyboldogasszony-templom elkészülte után lebontottak, a főoltárát pedig a belsővárosi templomban állították fel. Ekkor szentelték a templomot Szent Rókus tiszteletére.


Az apszis közepén áll a kő alapzatú barokk főoltár, amely közel 300 éves. A Szent Rókust ábrázoló olajfestésű főoltárképet Körrey György festette 1869-ben. A szentélyben lévő 18. század elején készült olajfestmény Mária mennybevételét ábrázolja „Az ősi templom első oltárképe”. A csongrádiak életét bemutató két nagy mennyezeti képet 1947-ben Borsa Antal és Endrédy György készítette. Az egyik kép előterében egy halász és egy kubikos, háttérben a Nagyboldogasszony-templom látható, balra fent Mária, mely Csongrádot, mint Mária városát jelképezi. A másikon Jézus a Szent Rókus-templom előtt találkozik a csongrádiakkal.
A Szent Rókus Templom a megyei értéktárnak is része.

Ha nem az élő víz – ott a strandfürdő

Kulturális körünk után, mivel épp nagy meleg volt, amikor a városba tartózkodtunk, úgy gondoltuk, hogy ideje egy kicsit felfrissülnünk, így ellátogattunk a csongrádi fürdőbe.

A kulturált, nemrég felújított strandfürdő minden igényt kielégít, különböző hőfokú fedett és nyitott medencéivel várja a pihenni, sportolni és gyógyulni vágyókat. Kint két hideg vizes úszómedencéjével, kellemes elnyújtózásra, ellazulásra szolgáló élmény medencéjével, gyermek pancsolóval a családosoknak igazi kikapcsolódást nyújt minden évszakban, miközben csodálatos, zöld, természeti környezetben lehetünk. A komplexum új, impozáns, fedett épületében három medence közül választhatnak a vendégek, amelyből kettő az év minden szakában gyógyvízzel üzemel.

https://csongradfurdo.hu/

Csak csajoknak:

E sorok írója nemcsak a víz, a gasztronómia és a kultúra megszállottja, hanem (sajnos) a divaté is. Tudom, majdnem minden nő imád öltözködni, kedveli a szép ruhákat, ebben viszont, ha önkritikusan szemlélem magam, túlmutatok az átlagon, amiben talán felment divat-szerkesztői múltam és jelenem. Rabja vagyok a ruháknak, cipőknek, táskáknak, maga a vadászat is boldoggá tesz, hogy végül az enyém lesz a kiszemelt zsákmány. Azonban tudatos környezetvédő is vagyok, vagy legalábbis – ami tőlem telhető – megpróbálom megtenni a fenntarthatóság érdekében. Ennek egyik módja, hogy például vásárlok turkálóban is.

Vendéglátónk pedig jól ismerve kis újságíró csapatát egy csongrádi turkálós túrát is beiktatott a programba. Ott aztán elszabadult a pokol, és elárulom nem távoztunk üres kézzel …

Így, akinek az utazáshoz hozzá tartozik a vásárlás is, nos Csongrádon erről sem kell lemondani.

Írásom végéhez közeledve még egy dolgot fontosnak tartok megemlíteni, az embereket, Csongrádon az emberek egyszerűen kedvesek, figyelmesek, nyitottak – ez pedig igen jó érzéssel tölti el az olykor túl gyors, túl kapkodós, túl türelmetlen fővárosból érkezőt.

Most, hogy a cikkem visszaolvasom, ki gondolná, hogy ez csak két nap volt, pedig igen, ennyi élmény fért bele 48 órába.

Testileg-lelkileg feltöltődve értem haza, és remélem Csongrád visszavár!

 

Augusztusban még két izgalmas programmal várják a Csongrádra látogatókat:

Körös-Toroki Napok (KTN Feszt) szinte egyedül álló módon ötvözi az INGYENES családi programokat és strand használatot a klasszikus fesztiválok minőségi, de megfizethető programjaival, augusztus első hétvégéjén.

Csongrádi borfesztivál: amelyre idén augusztus 18-20-ka között kerül sor.

COOL SZÁLLÁS TIPP:

https://www.panoramaszallas.hu/

COOL PROGRAM AJÁNLAT:

https://www.ktncsongrad.hu/

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-csongradi-borfesztival.html

COOL ÉTTEREM TIPP:

https://www.facebook.com/kocsarda

 

Szerző: Veszeli Annamária

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!