Bringás mozi nyílt a Balatonnál

-

Nagyszüleim generációjának emlékezetében még él az autósmozik romantikája. Hajdanán nagy divatja volt annak, hogy autóban ülve kényelmesen nézzenek filmet a szerelmespárok. Azonban be kell látnunk, az autók nem épp a legkörnyezetkímélőbb járművek. Azért, hogy az „autósmozi élmény” mégse vesszen a feledés homályába, a Balatonnál idén ősszel végre megnyílt az ország első bringás mozija.

Október elején nyílt meg a Balaton északi partján, Alsóörsön az ország első biciklis mozija. A település polgármestere, Hebling Zsolt elmondta, hogy az új mozi létesítmény nem csak szórakoztató, de védi a környezetet és hozzájárul ahhoz is, hogy az emberek egészséges módon töltsék el az idejüket.

Fotó: Novák Márton

Tekerj és filmezz

A mozi a település turisztikai irodája mellett található. A helyszínen napközben termelői piac működik, este pedig a tekerni vágyókat várja egy-egy szuper mozi élménnyel. A kerékpározók a biciklik tekerésével áramot termelnek, amely működteti a film képi világát és hangját. A bringások ezen kívül telefonjukat és más elektronikai készülékeiket is fel tudják tölteni hajtás közben.

Fotó: Novák Márton

Kerékpár mozik a nagyvilágban

Az alsóörsi különleges kerékpárok Novák Mátyás kiskunfélegyházi villamosmérnök tervei alapján készültek. Azonban nem ezek az egyedüli bringák a világon, amelyek segítségével mozizhatnak az emberek.

Németországban például 2019-ben üzemelték be az első kerékpármozit a berlini Brandenburgi kapu lábánál. Az ott bemutatott kisfilmek célja az volt, hogy elgondolkodtassák a nézőket arról, hogy milyen világban is szeretnének élni. Ugyanakkor ösztönzik a kerékpározás szeretetét, a találékonyságot, az aktivitást és a biciklivel kapcsolatos furcsaságokat. Dokumentumfilmek, animációk és fikciók is láthatók ezekben a mozikban.

A lengyel fővárosban, Varsóban idén szeptemberben indul ugyanilyen kezdeményezés egy népszerű parkban. A kerékpárokat egy generátorra csatlakoztatták, amely a film bemutatásához szükséges teljesítmény legalább 50%-át biztosította.

Reméljük, a nemzetközi példák egyre több követőre találnak Magyarországon is, hiszen garantáltan egyedülálló élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak a biciklizés közbeni filmnézés.

Ajánljuk még: 

Új kerékpáros központ nyílt Balatonfüreden

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!