spot_imgspot_img
spot_img

Bram Stoker a főnökéről mintázhatta Drakula grófot

-

Article Top Ad (AdSense)

Bram Stoker nem más, mint a Drakula szerzője, és ezzel sikeresen beírta magát az történelembe. Ám ezt leszámítva, mit lehet tudni a legendás alakváltó, fokhagymagyűlölő vámpír megteremtőjéről?

 

A vámpírrajongók – különösen a Drakula-fanok – bizonyosan kezet csókolnának Stokernek, ha még élne, hiszen megalkotta a világ leghíresebb vérszívójának történetét, aki egy kísérteties erdélyi kastélyban lakik, és rendre szedi az áldozatait. A regény 1897-es megjelenése óta egy gazdag vámpír-szubkultúrát hozott létre világon, és Stoker hátborzongató grófja a filmektől a baletten át ,a reggeli gabonafélékig mindent megihletett. Később Lugosi Béla magyar származású színész volt az, akinek sikerült színészként bevonulnia a történelembe úgy, mint a világ leghíresebb Drakulája lett, olyan mesterien sikerült életre keltenie a grófot.

De ki az a nagyszerű férfi, aki a vámpírlegenda mögött áll?

1. Bram Stoker beteges gyerek volt.

Abraham („Bram”) Stoker 1847. november 8-án született Clontarfban, Dublin egyik tengerparti külvárosában, Írországban. Ő volt a harmadik a hét gyermek közül, és Stoker élete kihívásokkal indult. Súlyos, de megmagyarázhatatlan betegség sújtotta, így gyermekkora első éveiben alig hagyhatta el az ágyát. „Körülbelül 7 éves koromig soha nem tudtam, mit jelent egyenesen állni” – írta később a szerző.

2. Főiskolai sportoló lett.

Titokzatos gyermekkori betegsége ellenére Stoker magas és erős fiatal felnőtt lett. 1864-ben iratkozott be a dublini Trinity College-ba, és bár csak egy átlagos diák volt, kiválóan teljesített az iskolán kívüli tevékenységek – különösen az atlétikai – zsúfolt listáján. Stoker csatlakozott a főiskola rögbi csapatához, és többek között magas- és távolugrásban, gimnasztikában is jeleskedett. Díjakat nyert súlyemelésben és 1867-ben a „Dublini Egyetem atlétikai bajnokává” koronázták.

fotó: pinterest

3. Sokáig ingyen dolgozott.

Köztisztviselői évei alatt Stoker a Dublin Evening Mail fizetetlen színházi kritikusaként kezdett dolgozni. A színház rajongójaként Stoker megdöbbent a dublini újságok borzalmas tudósításai miatt. Felajánlotta szolgálatait a Mail tulajdonosának, és amikor közölték vele, hogy nincs pénz új kritikusokra, ingyen kezdtet nekik írni. Így ismerkedett meg a félelmetes viktoriánus színész Sir Henry Irvinggel, ezzel kezdetét vette az egyik legfontosabb kapcsolat a szerző életében, ugyanis később Irving menedzsere lett.

4. A főnökéről mintázhatta Drakulát

Egyesek feltételezések szerint Sir Henry Irvingről mintázta a kizsákmányoló, vérszívó Drakulát, akinek a jobbkeze volt egészen a férfi haláláig. Mikor Stoker Londonba költözött, hogy irányítsa a Lyceum Theatre-t, amely Irving tulajdonában volt. Stoker irányította Irving magánéletét is. Bár Irving nárcisztikus, önelégült és manipulatív volt, Stoker imádta őt. Irving totálisan Stokerre támaszkodott, így a szerzpnek sok időt kellett távol töltenie feleségétől és családjától.

fotó: pinterest

5. 7 évbe telt megírni a Drakulát

Stoker állítólag szerette azt mondani, hogy ikonikus vérszívójának látomása egy rémálomban született. Bár a szerző feljegyzései arra utalnak, hogy a cselekmény egyes elemei valóban álomból származhattak, a Drakula megírására készülő források széles körét is igénybe vette – a legendákról és babonákról szóló könyvektől kezdve a természetrajzi szövegeken át az útleírásokig. A Whitby tengerparti üdülőhelyen töltött nyaralás színesítette karaktere történetét. (Soha nem járt Erdélyben, a történelmi román vidéken, ahol Drakula híres.) David J. Skal életrajzíró szerint Stoker végül hét évet töltött regényének kutatásával és megírásával, mert mindig túlgondolt mindent.

6. Egyesek szerint ő írta a világ egyik legrosszabb regényét is

Bár leginkább a Drakula szerzőjeként emlékeznek rá, Stoker számos novellát és 12 regényt írt irodalmi pályafutása során. Szépirodalmának műfaja a kalandtól a romantikán át a horrorig terjed, de csak egy műve, a The Lair of the White Worm (A fehér féreg fészke) című regény, amiről úgy tartják: „egyike a valaha írt legrosszabb könyvek.” A modern olvasók kritizálják A fehér féreg fészkét, amiért kirívóan rasszista, szexista és általában nagyon rossz. 1911-ben jelent meg, ez volt Stoker utolsó regénye, amelyet akkor írt, amikor rossz egészségi állapotban volt. Egyesek megkérdőjelezték, hogy a regény a szifilisz okozta mentális hanyatlás eredménye-e, de az sem biztos, hogy elkapta a betegséget.

7. Lenyúlta Oscar Wilde jegyesét

Fiatalabb éveiben Florence Balcombe, Bram Stoker későbbi felesége jegyben állt Oscar Wilde-dal, mikor megismerte a vámpírgyárost – aki nem volt rest udvarolni neki -, elhagyta a költőt Stokert. Ez a dolog érthető módon majdnem rá is ment a barátságukra.

8. Élete végére lecsúszott

Stoker későbbi éveit betegségek és pénzügyi nehézségek jellemezték. Vesebetegségben szenvedett, és 1906-ban bénulásos agyvérzést kapott, ami miatt elhúzódó látásproblémákkal küzdött. A szerző végül 1912. április 20-án, 64 éves korában meghalt, a gyászjelentésben pedig alig említették Drakula című művét, amiről azt hitték: nem lesz jelentős az utókor számára.

forrás: mentalfloss.com, irelandbeforeyoudie.com

Bolondultak érte a nők: Lugosi Béla, a magyar Drakula és szexszimbólum

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!