Balatoni halak világnapja

-

2004 óta ünnepeljük július 27-én a balatoni halak világnapját, melynek célja egykor a Balaton népszerűsítése volt. Hazánk legnagyobb tavában 42 halfaj honos, a legismertebbek a csuka, a kárász, a ponty, a balin, a szivárványos ökle, továbbá a keszegfélék.

A halfogyasztás előnyei

Magyarországon a halfogyasztók száma igen alacsony, ez pedig a helyi halpiacok eltűnésének, illetve a nehezen elkészíthető ételeknek köszönhető elsősorban. Ennek ellenére nem tanácsos lemondani arról, hogy legalább hetente egyszer hal kerüljön az asztalunkra, hiszen a fogyasztásával csökken az esély a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának.
Emellett a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, mert csökkentett energia- és zsír, amellett
20%-os fehérjetartalommal ellátott húsféle.

A fűszerekről

Fűszerek, melyeket mind a tengeri, mind az édesvízi halaknál előszeretettel használunk; a fokhagyma, a zöld fűszerek, az olívaolaj, és a citrom, ami elengedhetetlen a kellemes fanyar-édes íz párosításához. Ahhoz, hogy egészségesebben készítsük el az ételt serpenyő helyett használjuk a sütőt, hiszen így nemcsak ízletesebb, de könnyebb is lesz az étel.

Ínyenc alapanyagok

A bevett fűszerek mellett, több alapanyaggal gazdagíthatjuk a fogást. Ez zöldfűszer esetén lehet kapor, petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, sőt még a menta is. Zöldségköretként
felszolgálható a cukkini, paradicsom, paprika, hagyma. A mártásoknál előszeretettel használjuk a paradicsomos, vagy lecsós szószt, de a tejszínes és vajas öntettel is ínyencé
varázsolhatjuk az ételt.

Hal receptek

Lime-os ponty szelet

Amennyiben el akarunk térni a magyaros fűszerezéstől és valami egészen könnyed, gyorsan elkészíthető halfogásra vágyunk, készítsük el a lime-os pontyot.

Hozzávalók:
– 5 szelet / 50 dkg ponty
– 8 db lime levél
– 4 evőkanál olaj
– 2 teáskanál só
– 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
– bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. A halszeleteket külön edénybe tesszük, míg az olaj, fűszerek, az összenyomott fokhagyma, apróra vágott lime levél egy másikba tálba kerül.
2. A halszeletek oldalait bekenjük az összekevert páccal és ezt 1-2 óráig pihenni hagyjuk a
hűtőben.
3. Ha a sütőt választjuk, érdemes sütőzacskót használni. 170 fokon 30 perc alatt megpuhul a hús. A zsengeség kedvéért, átpirítjuk a serpenyőben (sütőzacskó nélkül).

Grillezett kárász friss zöldségkörettel

Ha egészségesen, de ropogósan szeretnénk tálalni a halat, érdemes grillserpenyőben
elkészíteni és friss zöldségekkel tálalni.

Hozzávalók:
– 2 db kárász (40 dkg)
– 2 fej lilahagyma
– 1 db sárgarépa
– 4 db koktélparadicsom
– egyéb általunk kedvelt zöldség
– hal fűszerkeverék ízlés szerint

Elkészítés:
1. A forrásban lévő vízben 8 percig főzzük a sárgarépát. Ezalatt felvágjuk a lilahagymát és
befűszerezzük a tisztított kárászt.
2. A grillserpenyőbe helyezzük az alapanyagokat és 15 percig sütjük. 7 perc sütés után
megforgatjuk a halat és a zöldségeket, hogy mind a két fele egyformán megpiruljon.

Vajas fogas filé

A hal mellé igazán jól esik a krumpli, főleg ha az vajjal van átitatva.

Hozzávalók:
– 80 dkg fogas
– 1 kg burgonya
– 20 dkg vaj
– só, bors ízlés szerint
– 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:
1. A filéket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a kivajazott tepsibe olvasztott vajjal
átitatjuk. A forró sütőbe tesszük 15 percig.
2. A sütőből kivéve, (szintén ízlés szerint) rálocsoljuk a citromlevet, ezután hűlni hagyjuk.
3. A krumplit vagy héjastul, vagy hámozva megfőzzük. Miután kihűlt, a kivajazott tepsibe
soronként elhelyezzük. Ezt sóval és borssal ízesítjük, és a megmaradt olvasztott vajjal
leöntjük.
4. Átsütjük a sütőben, hogy összeérhessen a krumpli és a vaj zamata.

Kategória:

KIADVÁNYAINK

FRISS CIKKEINK