spot_imgspot_img
spot_img

Az 5 legjobb Jim Carrey-film

-

Article Top Ad (AdSense)

Hollywood nagy nevettetője, a gumiarcú kanadai színész, Jim Carrey ma ünnepli 62. születésnapját. Manapság ugyan keveset hallani róla, hiszen depresszív hajlamai miatt félig-meddig elvonultan él a nagyvilágban. E jeles alkalom kapcsán koncentráljunk azokra az időkre, mikor Carrey a csúcson volt.

5. Ace Ventura: Állati nyomozó

Kép: Warner Bros./Mafab

Ki ne ismerné az Ace Venturát? Carrey legikonikusabb szerepeinek egyike, neve szinte egybeforrt a különös detektív figurájával. A színész itt teljesen szabadjára volt engedve, és valljuk meg őszintén, működött is. Persze a film nem közvetít komoly értékrendeket vagy elgondolkodtató üzeneteket, de nem is ez a célja. Az Ace Ventura szórakoztatni és nevettetni akar, ez az esetek többségében sikerül is neki. Egy elképesztő kaland ez a film, tele nagyobbnál nagyobb őrültségekkel és idézhető szövegek tucatjaival.

4. Ember a Holdon

Kép: Universal Pictures/Mafab

Listánk talán legzavarbaejtőbb darabja, de egyben az egyik legérdekesebb is. Már csak Carrey színészi profizmusa miatt is. Ebben a filmben ugyanis a legendás komikust, Andy Kaufmant kelti életre olyan átszellemüléssel és művészi pontosággal, amelynek köszönhetően túlzás nélkül alig lehetne a két embert megkülönböztetni egymástól. De a film nem csak ettől emlékezetes. Milos Forman rendező rávilágít arra az úttörő médiatevékenységre, amit Kaufman képviselt. Amikor a komikus felbukkant, sosem tudhatták előre, mit fognak tőle látni, így ezzel az érdeklődéssel alaposan vissza is élt. Az elsők között ismerte fel, hogy a megbotránkoztató viselkedés és sértő magatartás vonzza az emberi kíváncsiságot. Noha erkölcsi szempontból erősen megkérdőjelezhető volt Kaufman tevékenysége, arra tűpontosan rátapintott, hogy mi kell a nézettséghez. Elég ha csak megnézzük, manapság milyen műsorok mennek a tévében.

3. A maszk

Kép: New Line Cinema/Mafab

Ha lenne a kilencvenes évek coolságának szótári definíciója, akkor könnyen lehet, hogy az 1994-es A maszk borítóképe köszönne vissza. Az egyik leginkább közönségbarát és legszerethetőbb képregényfilm, még abból az időből, amikor nem termett minden bokorban egy-egy szuperhős-sztori. Jim Carrey abszolút csúcsformában van, ami nem csoda, mivel A maszk egy végeláthatatlanul kreatív, ötletes, vicces és megkapó alkotás, amit mindenki ismer. Jobb esetben merjük remélni, hogy mindenki szeret. Carrey mellett feltűnik a filmben többek között a fiatal Cameron Diaz is, kibe ekkor a fél világ szerelmes volt.

2. Egy makulátlan elme örök ragyogása

Kép: Focus Features/Mafab

Kate Winslet és Jim Carrey igencsak emlékezetes párost alakítanak ebben a filmben. Carrey karaktere egy olyan férfi, aki a párjával való szakítás után fizikai beavatkozás útján akarja kitörölni a lány emlékét a fejéből. A Makulátlan elme azért egy hihetetlenül népszerű alkotás, mert mindnyájan jártunk már hasonló cipőben. Valamennyien éreztük már úgy, hogy jobb lenne végleg elfelejteni valakit. Itt jön képbe azonban a film igencsak súlyos morális dilemmája: ha adott lenne a totális felejtésre egy lehetőség, akkor tényleg rászánnánk magunkat, tudván, hogy soha többé nem lesznek emlékképeink az adott illetővel kapcsolatban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ filmjével Michel Gondry, a francia új hullám egyik legkülöncebb figurája. Az összkép pedig önmagáért beszél. A mozi hol szívfacsaró, hol szórakoztatóan vicces, de egy biztos: megérint, érzelmeket vált ki belőled és ha egyszer láttad, soha nem fogod tudni kitörölni az emlékét.

1. Truman Show

Kép: 1998 Paramount Pictures/Mafab

A film, amely fogalommá vált a médiakritikus alkotások világában. A film, amely az elsők között tett tanúbizonyságot Carrey drámai oldaláról. A film, amely döbbenetes módon előzte meg a korát. Ebben az 1998-as mesterműben a színész egy olyan embert alakít, kinek születésétől fogva életének minden egyes pillanata be van kamerázva, persze a férfi tudta nélkül. Az ő világában semmi sem valódi. A körülötte lévő elemek egytől-egyig díszletek, akiket pedig barátainak, szeretteinek hisz, mind felbérelt színészek. Így alkotva meg a tökéletes emberi drámát, amit 0-24-ben követhet a közönség. Elképesztő belegondolni, hogy Peter Weir bő 20 éve megalkotott egy olyan science fictionbe illő világot, ami ma már a nyers valóság. Hiszen ha felkeressük a különböző közösségi médiás felületeket, azt láthatjuk, hogy emberek tucatjai árusítják ki magukat, közvetítik életük szinte minden percét, aminek ugyanúgy megvan a közönsége, ahogy a filmben is láthattuk. A film médiaetikai kérdései mellett szót ejt a hétköznapi illúzióink hamisságáról, a szembesülés nehézségéről és az emberi kizsákmányolásról. Teszi mindezt roppant szellemes és elgondolkodtató módon. Carrey sokszínű játéka pedig csak hab a tortán.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!