spot_imgspot_img
spot_img

Csókolózás napja – Ez most komoly?

-

Article Top Ad (AdSense)

Már mindennek van napja. Világnapja, örömnapja, kegynapja. A csóknak is. Megdöbbentő, hogy két individuum sejt szintű érintkezését ennyire fel kell fújni. Felmerült már valakiben, hogy valójában mi mindennek tesszük ki magunkat általa? Na ugye, hogy nem. A pillanatnyi élmény rengeteg veszélyt rejt magában. Csók nap – valójában saját kéjes elképzeléseink fizikai érintkezésének ünnepe, amelynek nincs köze a populációnk fennmaradásához. Persze van jó oldala is, ott és akkor kicserélhetjük általa az energiáinkat, a génjeinket, és lehetőséget adhatunk a bacilusok gondtalan burjánzásának.

Fotó: envatoelements

Mi is valójában a csók

A csók az ajkaink hozzáérintése valami máshoz. Persze elsőre mindenkinek két száj érintkezése jut erről eszébe, de valójában bármit csókolhatunk. Egy tárgyat, bármilyen élőlényt, sőt még saját magunkat is. Talán ez a legveszélytelenebb. Annyira önteltek vagyunk, hogy a csóknak, még saját tudományt is szentelünk. Úgy hívják filematológia. Már kimondani is borzasztó. Fi – le – ma – to – ló – gi – a. Képzeljétek el, hogy vannak emberek, akik egész nap ennek a kutatásával foglalkoznak, és semmi más értelmes dolguk nincs. Egy biztos, a csókolózás nem létfenntartás, csak egyszerűen egy tanult viselkedésminta, amit a társadalmi dogmák jónak tituláltak, ezáltal követjük is. Felettébb érdekes, hogy az emlős állatoknál is előfordul. Az elefántok összeérintik ormányukat, a madarak a csőrüket, sőt még a majmok is összeérintik az ajkukat. Viszont vannak olyan emberi populációk, ahol ez egyáltalán nem szokás. Azt mondják rá, hogy fúj! Az eszkimó és a maori kultúrákban inkább az orrukat dörgölik egymásnak.

Fotó: envatoelements

Csókok csacsiságai

Ebben a vészterhes, vírusokkal teli időszakban, a testi érintkezés komoly veszélyforrást jelenthet. Amennyiben úgy érezzük, hogy muszáj csókolóznunk, jobb, ha tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a szervezetünk befogadhat kórokozókat. A csók által elkaphatunk betegségeket, megszerezhetünk baktériumokat, aztán majd dolgozhat az immunrendszerünk. Hozzájuthatunk influenzához, sőt egymás szájának élménye átcsaphat fertőzés átvitelbe is. A higiénia ebben az esetben kifejezetten előnyös lehet. Ne feledjük, a fognyűvő manók mindig résen vannak, és készen állnak.

Fotó: envatoelemen

Csodálatos csókolások előnyei

Azért tudnunk kell azt is, hogy a csókolózás – bármennyire rejt magában veszélyes aspektusokat – felettébb kellemes tevékenység. Három részre lehet bontani. Van a fizikai érintés által beteljesülő érzés, a lelki igény, mely óriási ösztön bombával robban, és iszonyatosan sok energia, ami ilyenkor felszabadul, és kicserélődik. Tehát a csók által fizikai, mentális, és energetikai élményt érhetünk el. Külön – külön is elementáris lehet, de ha mind a három tényező egyazon idősíkban, két élőlény által, egyaránt harmonizál egymással, univerzális élményben lehet részünk.

A csók kardió mozgás

Egy igazán mélyről fakadó csók komoly hormonális folyamatokat is beindít. Mivel adrenalin szabadul fel a szervezetben, nagy segítség lehet a fizika teljesítőképesség megnövelésében. Ha így szemléljük, edzésben tartja a szervezetünket. A fizikai érintkezéshez természetesen izmokat is használunk, tehát a csókolózás felfogható edzésnek is. Kutatások bebizonyították, hogy a csókolózás alatt percenként 3 – 7 kalóriát égetünk el.

Fotó: envatoelements

A csók egészségre gyakorolt hatása

Mivel két biológiailag különálló szervezet között szoros érintkezése következik be, akár mint gyógymód is felfogható. Az általa egymás szervezetébe juttatott baktériumok erősíthetik az immunrendszerünket, felvértezve minket a komolyabb kórokozók támadásai ellen. Kutatások azt is kimutatták, hogy a csókolózásnak kifejezetten pozitív hatásai vannak az allergiára, sőt emelik a szervezetünk ellenanyag szintjét.

Fotó: envatoelements

A csókolózás energetikája

Érintkezés közben nemcsak fizikai síkon történnek az események, hanem láthatatlan folyamatok is zajlanak. Ezt kevesen értik és érzékelik, de ettől még megtörténik. Minden szervezetnek megvan a maga energiaszintje, amik ekkor összekapcsolódnak és hatás gyakorolnak egymásra. Három lehetőség van. Az egyik mikor kapunk, a másik amikor adunk, a harmadik, ha egyensúlyban vagyunk. Azt mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy ekkor az érzékeken túli érzékelés is fontos szerepet játszik.

Egy átlagos ember -bár itt nehéz általánosítani – élete során, 160 – 300 órát tölt csókolózással. Hogy ez sok vagy kevés, lehet rajta vitatkozni. Vannak, akik jóval többet, és vannak, akik jóval kevesebbet. Az viszont fontos, hogy maga a csók, ha nem csak úgy felszínesen csattan el, valójában egy érzelmi szerződés, amivel megpecsételhetjük mélyen nyugvó kapcsolatunkat, ezzel biztonságot adva a párunknak. 

Tinik és a csókbetegség: figyeljünk oda a tünetekre!

A leghíresebb kalapok

A csók nemcsak jó, hanem egészséges is

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!