spot_imgspot_img
spot_img

A tökéletes brownie receptje

-

Article Top Ad (AdSense)

A brownie egy igazán mennyei csemege, és bár az elkészítése egyszerű, valahogy mégis könnyű elrontani. De ennek mindörökre vége: megfejtettük a tökéletes brownie titkát!

Ha eme csodálatos süteményről van szó, a világ két táborra szakad: vannak, akik omlósan és könnyűen szeretik, míg mások a sűrűbb és habosabb kivitelűre tették le a voksukat.

Brownie, mint omlós sütemény

Még két nagyszerű angol szakács is eltérő véleményen van. Nigel Slater Nagy-Britannia egyik legkedveltebb szakácsírója. Számos receptkönyvet publikált, ezek közül az első az 1993-ban megjelent Real Fast Food. Ételírásaival számos díjat nyert, önéletrajza, a Pirítós: A fiú éhezésének története című műve egy igazi bestseller lett és egy rangos díjat kapott érte (Glenfidditch-díj). Az ő brownie receptje inkább süteményszerű, de aki az omlós és könnyű tésztát szereti, az odalesz érte:

250 g sótlan vajat és 300 g aranyszínű porcukrot kell habbá verni, miközben 200 g csokoládét fel kell olvasztani egy serpenyőben forró víz felett. Három enyhén felvert nagy tojást és egy extra sárgáját fokozatosan hozzáadjuk a keverékhez, majd óvatosan beleforgatjuk a 60 g lisztet, 60 g kakaóport, ½ teáskanál sütőport, 50 g csokoládét és egy csipet sót. Ezt 180 fokos sütőben 30 percig kell sütni. A

A szkeptikusok minden bizonnyal azt mondják, hogy ez sokkal inkább piskóta, mint brownie, pedig ez egy istenien sötét, csábítóan porhanyós brownie. Ha még egy kis diót is teszünk a tésztába, akkor az tökéletesen roppanós kiegészítése lesz az amúgy lágyan omlós süteménynek.

A szaftos, bűnös brownie

Annak ellenére, hogy ez egy szuper brownie, mi mégis Nigella Lawson bűnös élvezetében találtuk meg a tökéletesség receptjét. Az alapanyagok gazdagságán kívül a kelesztőszer hiánya is sokatmondó: Nigella semmiféle sütőport nem használ, így ez a tészta egy hamisítatlan, csokis ragacs. A Nigella módszere is más: a csokoládét és a vajat összeolvasztja, majd gyorsan hozzákeveri a tojást és a száraz hozzávalókat, hogy sima, fényes tésztát kapjon.

Íme a recept: 375 g vajat és 375 g étcsokoládét lassú tűzön összeolvasztunk, miközben 6 tojást, 500 g cukrot (tényleg annyit – szóltunk előre, hogy igazán bűnöző recept), és 1 ek vanília kivonatot habosra keverünk. A vajas csokis egyveleget hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt hozzáadjuk a tojásos cukrot. Jól összedolgozzuk, és a végén jöhet bele 225 g liszt és egy 1 tk só. Akkor van kész, amikor a teteje halvány barna, kicsit felhólyagosodik, berepedezik és száraz, de ha egy tűvel megszúrjuk, akkor belül még ragacsos. A tökéletes brownie-hoz illik résen lenni, mert a szaftos, csodálatos brownie és a száraz, torokszorító brownie között mindössze néhány perc a különbség.

A diófélék, a csoki chips és az aszalt gyümölcsök mind jól bevált barátai a brownie-nak. A csokoládé jól passzol a sós ízekhez is, de figyelemre méltó párosítás lehet, ha egy kis csipet szárított csilipelyhet keverünk a tésztába.

És a végére még egy recept:

  • 250 g 70%-os kakaós csokoládé
  • 250 g sótlan vaj 300 g arany kristálycukor
  • 3 nagy tojás, plusz 1 extra tojássárgája,
  • 60 g sima liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 60 g jó minőségű kakaópor
  • 100 g dió (opcionális)

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy 23 cm x 23 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.

Tegyünk egy tálat egy serpenyőben forrásban lévő víz fölé, és adjuk hozzá 200 g darabokra tört csokoládét. Időnként megkeverve hagyjuk felolvadni, majd azonnal vegyük le a tűzről. Közben a vajat és a cukrot habosra keverjük, a maradék csokoládét pedig darabokra törjük.

Amíg a mixer még jár, fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, minden egyes adagolás között alaposan verjük fel, hogy jól elkeveredjenek. Keverjük magas fokozaton vagy öt percig, amíg a tészta selymes fényes és habos nem lesz. Ekkor egy fémkanállal óvatosan forgassuk bele az olvasztott csokoládét és a csokireszeléket, majd az átszitált lisztet, a sütőport, a sót, a kakaóport és a diót.

A masszát kanalazzuk a tepsibe, és süssük 30 percig. Teszteljük tűvel, mert bár ragacsosnak kell lennie, de nem nyersnek. Ha szükséges, tegyük vissza a sütőbe további 3 percre, de legyünk résen. Közben készítsünk elő egy sütőedényt jeges vízzel, és amikor a brownie elkészült, vegyük ki a formát a sütőből, és tegyük hideg vízfürdőbe. Hagyjuk hűlni egy órát, mielőtt felvágnánk. Tároljuk légmentesen záródó edényben – persze csak akkor, ha másnapra is akarunk hagyni belőle… Nem biztos, hogy sikerülni fog.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!