spot_imgspot_img
spot_img

A terrakotta az új trendi szín

-

Article Top Ad (AdSense)

A narancssárga felmelegíti az enteriőrt. Ez a meleg, mediterrán árnyalat újból népszerű, ahogy újra felélednek az 1970-es évek is a divatban. Úgyhogy mostantól nem kell a semleges és neutrális színekben gondolkodni, legyünk bátrabbak és vigyünk minél több narancssárgát otthonunkba!

A narancssárga, mint szín dinamikus energiával tölti fel a helyiséget anélkül, hogy túlságosan elhatalmasodna rajt. Földtónusként természetes földelő hatása van, amitől az emberek azonnal kényelmesen és otthonosan érzik magukat. Akár retró ihletre vágysz, akár az otthoni színpalettát szeretnéd megfűszerezni, íme néhány tipp, hogyan tudod narancssárgával dekorálni otthonod.

Így használjuk a narancssárgát a lakberendezésben

A mély tónusú terrakotta narancs egy hihetetlenül sokoldalú szín. Meleg és természetes, ezért jól passzol más földes árnyalatokkal és a semleges színekkel. És bármilyen dekorációs stílushoz használható.

narancssarga-gyerekszoba
Fotó: envato.elements.com

A terrakotta narancs, bár önmagában is minden bizonnyal egy szín, semlegesnek tekinthető, mivel nagyon közel áll a réz színéhez. És mivel van egy rezes tónusa, nagyon jól harmonizál a fémes árnyalatokkal és rugalmasan variálható különböző mintákkal, nem úgy, mint az élénk és harsány narancs, amelynek nincs fémes árnyalata. A terrakotta viszont csillog és ragyog.

Ha az égetett narancsot kiemelő színként használjuk, érdemes megfontolni textúrájának több felületen történő variálását a még nagyobb vizuális hatás elérése érdekében. Például tegyünk néhány narancssárga kerámia vázát egy fekete könyvespolcra, majd adjunk hozzá egy szőnyeget terrakotta színű szegéllyel és néhány terrakotta színű bársonypárnát.

narancssárga-marokkó
Fotó: unsplash.com

Ha elsődleges színként használnánk, akkor használhatjuk falon, tapétán vagy csempén. Ha a terrakotta narancsot domináns színként használjuk a szobában, akkor azt jobb nagyobb darabokban látni. Ilyenkor kisebb mennyiségben mindenképpen hozzuk vissza a térben, hogy meglegyen az összhang. Mivel a terrakotta elég domináns szín, figyeljünk oda az egyensúlyra, és ne menjünk túl messzire azáltal, hogy a beépített bútorokon is használjuk.

Használjuk váratlan helyeken

A terrakotta narancs jobban dominál, mint egy semleges szín, de még mindig földszín.  Akár színpompás meghatározó elemként, akár egy alternatív semleges színként használjuk, ez egy olyan árnyalat, amelyet könnyen tehetünk váratlan helyekre, anélkül, hogy összeférhetetlennek éreznénk. Jól működik olyan helyiségekben és olyan tárgyakon, amelyeknek nem számít a színe. Gondolkodjunk olyan helyiségekben is, ahol szükség lehet némi melegségre. Egy narancssárga párna vagy asztali lámpa kiváló kiegészítője lehet például egy otthoni irodai helyiségnek, mivel az irodai bútorok általában meglehetősen egyszerűek. Ha a szoba többi része fehérre van festve, semleges dekorációval és más, semleges vagy komplementer színű bútorokkal van berendezve, egy terrakotta színű kiegészítő biztosan feldobja. A narancsszín az egyszerű, semleges háttérben figyelemfelkeltő hatást vált ki, ha viszont szobánk már eleve merész mintával van tapétázva, avagy nagy, hangsúlyos szőnyeg van benne, vagy nagy mintájú kárpitozott darabok is vannak, akkor a túl sok darab versenghet a figyelemért, ami kiegyensúlyozatlan szobát eredményez.

narancssárga
Fotó: envato.elements.com

Vigyük ki

Földszínként a terrakotta narancssárga kültéri dekorációként gyönyörű kontrasztot alkot a kint található természetes színekkel. Az agyaghoz hasonlóan a mélynarancsos terrakotta színű kiegészítők jól illeszkedik a kültéri terekhez, a növényzethez, a teraszokhoz és a járólapokhoz, de gondolkozhatunk nagyobb kültéri darabokban is.

Élesszük fel a retrót

Ahogy a popkultúrába is egyre jobban visszatérnek a 70-es évek, a lakberendezésben is nyúljunk vissza a retró gyökereihez. Jöhetnek a vastag, bozontos szőnyegek, a 70-es évek népszerű bútorai és mintái. Annak érdekében, hogy ne érezzük úgy magunkat, mintha visszautaznánk a múltba törekedjünk a színek és formák modernizálására.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!