spot_imgspot_img
spot_img

Brooke Shields, a színésznő, aki szembenézett horrorisztikus gyerekkorával

-

Article Top Ad (AdSense)

Brooke Shields az egyik legsikeresebb hollywoodi színész. Úgy tűnik nem csak karrierje, de magánélete is sikeres, pedig fiatalkorában nem volt könnyű élete. Íme néhány dolog Brooke Shields életéből, amire csak nemrég derült fény.

Hallottad már a momager szót? Ez az anya és a menedzser szavak összevonásából jött létre, és az olyan anyára utal, aki, mint egy menedzser felügyeli és irányítja gyermeke karrierjét. A jelenség egyik legismertebb példája Brooke Shields.

12 évesen gyerekprostituált

Brooke Shields a 60-as évek közepén született New Yorkban, egy arisztokrata származású családban. Apja sikeres üzletember – a Revlon és az Estée Lauder ügyvezetője – és teniszező volt, édesanyja Teri Shields pedig fodrászként, sminkesként, modellként dolgozott, majd népszerű filmproducerként. Brooke szülei öt hónapos korában elváltak. Brooke-nak volt ugyan kapcsolata az apjával, gyermekkorát elsősorban az anyjával töltötte. Brooke emlékiratai szerint anyja karrierje akkor kezdődött el igazán, amikor ő megszületett. 1966-ban, alig 11 hónapos korában lánya egy szappangyártó cégnél megkezdte modellkarrierjét, majd 12 évesen gyerekprostituáltat játszott a hírhedt „Pretty Baby” című filmben. A provokatív operatőr több, rendkívül kizsákmányoló jelenetben ábrázolta az akkor még gyerek Brooke-ot, többek között egy olyanokban is, amikor megpróbált ágyba csábítani egy férfit, vagy amikor egy szüzességi aukción eladták a legmagasabb licitálónak. Ezt követte a több vitát kiváltó Kék Lagúna című film, amelyben a 14 éves Brooke Shieldset ismét szexualizálták. De mind közül kétségtelenül a legobszcénebb és leghajmeresztőbb az volt, amikor egy 1975-ös fotózáson, a mindössze 10 évesen Brooke meztelenül pózolt egy fürdőkádban a Playboy egyik magazinjának, a „Sugar ‘n Spice”-nak. Soha nem indítottak büntetőeljárást sem a fotós, sem más érintett ellen, mivel egy bíró úgy ítélte meg, hogy a képek nem sértették meg a gyermekvédelmi törvényeket.

 brooke-shields-kek-laguna
A kék lagúna című filmben Christopher Atkinsel. Fotó: flickr.com

 

Anya, aki lányán keresztül éli meg az álmait

Vajon mi lehetett a mozgatórugója Teri Shields tetteinek? Nyilván a pénz nem, hiszen nagyon jómódú családban éltek… Brooke volt Teri egyetlen gyermeke. Rajta volt minden hangsúly. Ő volt anyja minden öröme és büszkesége, aki ahelyett, hogy autonóm egyéniségnek tekintette volna lányát, valószínűleg önmaga kiterjesztését látta benne. Saját vágyai Brooke vágyai lett, és lánya lett megvalósítatlan gyermekkori álmainak tökéletes megtestesítőjévé. „Azt hittem, ő az Isten, azt hittem, még az időjárást is meg tudja változtatni. Azt mondta, mi vagyunk a világ ellen” – emlékezett vissza Shields a Volt egy kislány című emlékirataiban. Mindezek ellenére édesanyja alkoholizmussal való küzdelme megnehezítette kapcsolatukat. Brooke számára a csinos alak is állandó elvárás volt,  környezetétől folyamatosan azt hallotta, ha nem vékony, akkor nem ér semmit. Muszáj volt megfelelni a film és szépségipar által felállított elvárásoknak. Így volt egészen az elmúlt évekig. 2021-ig Brooke Shields rendkívül elfoglalt és aktív életmódot élt, de egy pillanat alatt minden megváltozott, amikor az edzőteremben eltörte a combcsontját. Számos műtét, egy fertőzés, és egy hosszú és fájdalmas felépülési folyamat következett, amelyek Brooke Shields számára végül csupa pozitív hatással járt.

Pretty Baby

Idén készült el Brooke Shields „Pretty Baby” című kétrészes dokumentumfilmje a színésznő hollywoodi életéről, amely problémás nevelését, valamint anyjával való kapcsolatát állítja a középpontba. A film dokumentálja Brooke rendezők általi kizsákmányolását, megjelennek benne a kínos interjúk és fotózások valamint más, karrierje elején átélt élmények. Bemutatja anyja elkötelezett igyekezetét, hogy lányából sztárt csináljon.  A dokumentumfilmben Shields beszél a lányok napjainkban történő túlszexualizálálásáról, ami szerinte még rosszabb, mint amit gyermekszínésznőként ő tapasztalt meg: „A szexualizáció egy egészen más szintje látható manapság, ami számomra ijesztőbbnek tűnik, mint amit gyerekkoromban éreztem”.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Brooke Shields (@brookeshields) által megosztott bejegyzés

Saját anyasága

A színésznő számára kiemelten fontos, hogy lányait „normálisan” nevelje – különösen azért, mert neki soha nem lehetett normális gyerekkora. Miközben gyermekei fiatalabb korában továbbra is filmeket forgatott, igyekezett minél normálisabb és racionálisabb életet biztosítani gyermekei számára, amelyben férje is segítségére volt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Brooke Shields (@brookeshields) által megosztott bejegyzés

Brooke Shields nagyon fiatalon lett szupersztár, de sikerült a földön maradnia és nem sodorta el a hírnév. Látásmódját nagyban befolyásolta, amit gyerekként látott. Ahogy gyerekként a felnőtt színészeket figyelte rájött, hogy Hollywood gyorsan boldogtalanná és magányossá teheti az embereket. Sokat tanult fájdalmas gyerekkorából és tapasztalatai egyre erősebbé és bölcsebbé tették. Nem hajszolja a hírnevet, hanem családja és munkája mellett igyekszik boldog és kiegyensúlyozott életet élni.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!