A színész, akinek a régi filmjeit a mai gyerekek is imádják

-

1948. szeptember 26-án született Olivia Newton-John, aki idén nyáron végleg elvesztette a harcot a rákkal szemben. Filmjeit viszont újra és újra megnézhetjük, és lehet, hogy még a gyerekeink is szeretni fogják.

Mókás hétvégi elfoglaltság újra megnézni gyerekkorunk kedvenc filmjeit, főleg, ha ezt az ember lánya megfejeli még azzal is, hogy mindezt a gyerekeivel teszi. Rossz szokásom, hogy képes vagyok naivan ragaszkodni egy-egy teóriámhoz. Ezúttal az elképzelés csípődött be, hogy biztos nekik is tetszeni fog az a film, ami nekem gyerekkoromban meghatározó volt. Így hát szép lassan adagolni kezdtem az alkotásokat, de ahogy megnéztük az elsőt, a másodikat, a harmadikat, rá kellett jöjjek, hogy ezek a filmek nekik már túl lassúak, nem tudnak azonosulni velük, és cseppet sem tudják úgy élvezni, ahogyan én – annak idején.

Pedig úgy szerettem volna, ha ők is átélik a csodaszép és örökérvényű pillanatokat, amiket én! Úgyhogy tovább próbálkoztam. Néhány sikertelen kísérlet után kaptam még egy esélyt, bár a lelkesedés és a filmkiválasztási képességeimbe vetett bizalom már távolról sem volt a régi. De ekkor előálltam a Pomádéval, amiről kiderült, hogy igazi jolly joker választás volt. Tizenévesen rajongásig szerettem a filmet, kívülről fújtam az összes dalt (sajnos tök hamisan), természetesen szerelmes voltam John Travoltába, és olyan akartam lenni, mint a Sandyt alakító Olivia Newton-John (a film végén). Az édes, tiszta és szűzies Sandyvel ugyan nem nagyon tudtam azonosulni, de nagyon szurkoltam neki. Mert közben egy ízig-vérig ember volt: volt tartása, eleganciája, kedves volt és vicces, és szerelmes a bőrdzsekis menő srácba.

olivia newton-john
Fotó: Radio Regenbogen/flickr.com

Sandy, az ikon

Ez a film az egész világon egycsapásra egy ikonná tette. Pedig először el se akarta vállalni a szerepet, mert egyáltalán nem volt biztos benne, hogy színésznő szeretne lenni, és azt is érezte, hogy 28 évesen nem a legmegfelelőbb egy középiskolás diáklány szerepére. Végül többszöri képernyőteszt után, és Travolta ragaszkodásának hála – aki akkor még csak 23 éves volt, de a Szombat esti láz című filmnek köszönhetően már szupersztárnak számított – elfogadta a szerepet. És Sandy híressé tette őt.

A Pomádé (Grease) a megjelenés évének legnagyobb bevételt hozó filmje lett, és filmzenéje, amely egyben egy egész generáció filmzenéje volt, hetekig tarolt a slágerlisták élén. A You’re the One that I Want, Summer Nights és Hopelessly Devoted to You című dalokat pedig csodák csodájára a lányaim is kívülről fújják.

Amikor beütött a film sikere, a magát mindig is inkább énekesnek, mint színésznek tartó Olivia Newton-John már kiadta első albumát If Not for You címmel, 1974-ben szerepelt Euróvíziós Dalfesztiválon (de nem ő nyert, hanem az Abba a Waterloo című számával), és nyert Grammy-díjat, majd Golden Globe-díjra jelölték, és végül a Hopelessly Devoted to You című dalát a legjobb dal kategóriában Oscar-díjra is jelöltek.

olivia newton-john és john travolta
Fotó: Truus, Bob & Jan too /flickr.com

Ami az egyik legédesebb a Pomádé-sztoriban, hogy Olivia Newton John és John Travolta ennek köszönheti legendás barátságát, és onnantól kezdve, hogy leforgatták a filmet, soha nem vesztették egymást szem elől, sőt tele vannak/voltak közös emlékekkel. Egy másik film kedvéért egyszer újra össze is álltak, persze nem mint Sandy és Danny, hanem mint Debbie és Zack a Two of a Kind című filmben, amelyet hazánkban talán soha nem vetítettek.

A színésznő ezután több több filmben is játszott, például a Xanadu című romantikus fantasy alkotásban – amit nem csak zseniális filmzenéje miatt szerettünk meg, hanem az őrületes görkorcsolyás jelenetek miatt is -, a Búcsúmulatság című AIDS-drámában, a Score: A Hockey Musicalben, és a Karácsonyi mulatságban.

Egyik legfontosabb munkája a 2010-es 1 a Minute című dokumentumdráma, amely egy mellráktúlélő diagnózisát és kezelését mutatja be nemzetközi hírességek személyes történeteivel tarkítva, akik szintén túlélők, vagy akiket a rák szorosan érint. 2010-re Olivia Newton-John már megvívott egy csatát a rákkal, de 2013-ban és 2019-ben újra fel kellett vennie a kesztyűt, amikor ismét negyedik stádiumú emlőrákot diagnosztizáltak nála – többszörös áttétekkel.

Fájdalmával a férje által kaliforniai birtokukon legálisan termeszt marihuána évekig  segített megbirkózni, de végül 2022. augusztus 8-án 73 éves korában végleg elvesztette a harcot.  

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!