spot_imgspot_img
spot_img

Meghalt Olivia Newton-John

-

Article Top Ad (AdSense)

Olivia Newton-John, Grammy-díjas énekesnő és színésznő, akit leginkább a Pomádé (Grease) című filmből ismerünk több, mint 30 éven keresztül küzdött a mellrákkal.

„Kaliforniai tanyáján családja és barátai körében hunyt el hétfőn a 73 éves művész” – áll a Facebookon közzétett közleményben.

Olivia több mint 30 éve a diadalok és a remény szimbóluma, ahogyan megosztotta a mellrákkal kapcsolatos útját” – áll a közleményben. „Gyógyító inspirációja és úttörő tapasztalatai a növénygyógyászatban a növénygyógyászat és a rák kutatásával foglalkozó Olivia Newton-John Alapítvány viszi tovább.

Slágerek és filmek

Olivia Newton-John 1948. szeptember 26-án született Angliában, Brinley „Bryn” Newton-John és Irene Helene Born MI5 hírszerző tiszt gyermekeként. Oliviának egy bátyja és egy nővére volt. Amikor Olivia hatéves volt, a család az ausztráliai Melbourne-be költözött. 14 éves korában csatlakozott egy lánycsapathoz, akikkel alkalmanként fellépett. Az ausztrál tévében megnyert egy brit tehetségkutató versenyt. Első kislemeze, a „Til You Say You’ll Be Mine” 1966-ban jelent meg a Decca Recordsnál.

1971-ben felvette és kiadta első szólóalbumát, az „If Not for You” címet, amelyen az eredetileg Bob Dylan által írt és George Harrison által rögzített címadó szám szerepel. A dal hatalmas siker lett a slágerlistákon, ám Olivia karrierje mégsem kezdett el felfelé ívelni egészen az 1973-as „Let Me Be There” című dal megszületéséig, amivel az első Grammy-díját is megnyerte a legjobb country női előadóként. Zenei karrierje az 1970-es években tovább virágzott, de csak 1978-ben került újra a slágerlisták élére, amikor a „Pomádé” című mozi filmsztárrá tette.

A Broadway-sláger filmadaptációja lett 1978. legnagyobb kasszasikere, és Newton-John duettje John Travoltával azóta is a filmvilág egyik leghíresebb dala. A „You’re the One That I Want” azonnal a popslágerlisták élére került. És ahogy Sandy Olsson jó kislányból vagány rossz csajszi lett, Newton-Johnnal is nagyot fordult a világ.

1980-ban kipróbálta magát egy újabb musical főszerepében, a „Xanadu” című filmben, ami a kritikusok és a közönség körében nem keltett túl nagy visszhangot (bár mi imádtuk a görkorcsolyás jelenetet). A film zenéje azonban annál sikeresebb lett; a Xanadu lett Olivia karrierjének addigi legnagyobb slágere.

Ezt követte a Physical című sláger, amely 10 hetet töltött a Billboard slágerlista első helyén, és az 1980-as évek legnagyobb dalának választották. 1985-re zenei karrierje kissé kihűlt, de magánélete virágzott. 1984-ben összeházasodott régi barátjával, Matt Lattanzival, akivel a Xanadu forgatásán ismerkedett meg, és aki 10 évvel fiatalabb volt nála. 1986. januárjában megszületett lányuk, Chloe Rose.

30 éves küzdelem a rákkal

1992. júliusában rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a jobb mellében – ugyanazon a héten, amikor édesapja elhunyt. Olivia innentől kezdve a mellrák szószólója lett, miközben a következő időszak sem volt könnyebb számára: néhány évvel később meg kellett küzdenie lánya anorexiával, majd Chloe 550 000 dollár értékű elhibázott plasztikai műtétjével.

2008-ban feleségül ment John Easterlinghez. 2013-van egy autóbaleset után újra diagnosztizálták a betegséget, de soha nem adta fel: folytatta a felvételeket, turnézott, filmszerepeket vállalt. Szünetet csak akkor tartott, amikor 2017 májusában visszatért a rák, ezúttal a keresztcsontjába. Ennek ellenére az énekesnő 2017. novemberében újra munkába állt.

Fájdalmával férje által kaliforniai birtokukon legálisan termeszt marihuána segített megbirkózni. 2018. szeptemberében azt mondta, nem a betegségére összpontosít, hanem azokra a dolgokra, amelyek boldoggá teszik, és igyekszik pozitív hozzáállással átvészelni a napokat. „Nagyon kiváltságos ember vagyok, és ennek nagyon is a tudatában vagyok” – mondta. – „Csodálatos férjem van, mindenki velem van, akit imádok, és hihetetlen karrierem volt. Igazából semmi kivetnivalóm nincs az életben.”

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!