spot_imgspot_img
spot_img

A mandala gyógyító ereje

-

Article Top Ad (AdSense)

A zenét régen és most is gyógyításra alkalmazzák, de arról csak kevesen hallottak, hogy a mandalák készítése is megnyugtat.

Az ókori görög filozófus, Arisztotelész, a katarzis fogalmát a feszültség feloldásával társítja. Az alkotói munkákat mindig egyfajta felemelő érzéssel köti össze, mivel akárcsak a zene, a festés, rajzolás is gyógyító hatással van az emberi elmére.

A mandala elnevezés az indiai szanszkrit nyelvből származik és kört jelöl. Ennek ellenére többet jelent egy formánál, a teljességet jeleníti meg, felépítését tekintve egy kozmikus diagram, amely az univerzumot ábrázolja, egyaránt testesíti meg testünket és tudatunkat. Ezeknek a mandaláknak a középpontjában a világ közepe helyezkedik el, ami sosem mozdul, de körülötte minden forog. Többnyire absztrakt minták, és rengeteg kultúra használja a spiritualitás kifejezésére. A tibeti buddhizmus egy képzeletbeli palotaként mutatja be, amelyet saját magunk tervezünk meg a meditáció során. Az épületben elhelyezkedő tárgyaknak, sőt minden egyes apró részletnek fontos jelentése van, valamint a formákhoz társított színek érzelmeinket jelképezik. A mandalák tehát olyan szent körök, amelyek a meditációt társítják egyfajta művészetterápiával. A hinduizmusban és buddhizmusban használják elsősorban, de mára már igen elterjedt a világ összes pontján.

A mandalafestést bárki csinálhatja, nem igényel különösebb művészi tehetséget, a rajzok pusztán az elme és a test harmonizálására fókuszálnak, ezek könnyen elvégezhetőek zsírkrétával vagy akár festékkel. Manapság számos olyan minta létezik, ami nem követel meg semmilyen kézügyességet, hiszen rengeteg féle mandalaalap kapható, amelyeknél csak arra kell figyelni, hogy ne fussunk ki a vonalból. Mindössze pár színes ceruzára van szükségünk, persze az ügyesebbek használhatják saját képzelő erejüket és saját maguk kreálhatják meg a színezésre szánt vonalakat.

Sok minta készíthető el, ezek mind festhetőek papírra, vászonra, falra vagy kerámiára is, ezek mind másfajta alapanyagot igényelnek, ezért fontos már az elején leszögezni, hogy mire szeretnénk rajzolni. Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy keressünk egy nyugodt helyet, ahol kedvünkre elmélyülhetünk az elménkbe. A mandalafestés igazából egy saját terápia, ezért nincsenek benne kötött szabályok, a lényeg mindig az, hogy életünk egy fázisát próbáljuk megerősíteni rajzaink által. Ha már tudjuk, hogy mit és milyen színnel akarunk megfesteni, akkor neki is kezdhetünk a saját terápiás mandalafestésünkhöz.

A színek hatása:

Fekete: félelem, sötétség, reménytelenség (a női energiát erősíti)

Fehér: tisztaság, ártatlanság (méregtelenítő hatása van)

Arany: szépség, gazdagság, bölcsesség (a férfi energiát erősíti)

Ezüst: nőiesség (a női energiát erősíti)

Piros: szeretet, szerelem, érzéskiség (eltaszítja az ártó energiákat)

Narancssárga: életöröm, energia, egészség (javítja a hangulatot)

Sárga: vidámság, barátságosság, fantázia (nyugalmat ad)

Rózsaszín: romantika, nőiesség, elegancia (segít a félelem elleni harcban, valamint fiatalít)

Kék: nyugalom, harmónia, kiegyensúlyozottság (segít a döntések meghozatalában)

Sötétkék: lelki gyógyulás, bölcsesség (oldja a fizikai fájdalmakat)

Ibolya: spiritualitás, lemondás, misztikum (megsemmisíti az ártó erőket)

Zöld: élet, egyensúly, gyógyulás (méregtelenítő)

Világoszöld: újjászületés (jót tesz az érzelmi feszültség ellen)

Türkiz: báj, humor (megérzések segítése)

Barna: stabilitás (biztonságérzet)

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!