spot_imgspot_img
spot_img

A járványhelyzet a koraszülöttek számára élet-halál harc! Kitilják az anyákat a PIC osztályokról!

-

Article Top Ad (AdSense)

Kampány indul a legkisebbekért

Nem a koronavírus, hanem az anyák kizárása rontja a babák esélyét az egészséges életre

 

A koronavírus nehéz helyzetet teremtett a koraszülött osztályokon: a látogatási korlátozások itt is érvényesek, szakmai ajánlások ellenére sem tesznek kivételt a legkisebbek túlélési esélyeinek javítása. A koraszülöttek esetében ugyanis kijelenthető, hogy feltétlenül szükséges a szülői jelenlét az egészséges életkezdéshez. A szeparáció hosszú távon egészségügyi és fejlődési zavarokat eredményezhet az újszülötteknél, illetve a szülők mentális egészségét is befolyásolja. Ez ellen kampányol a Melletted a Helyem Egyesület egy globális kezdeményezés nyomán.

Világszerte, az újszülötteket ellátó kórházi osztályok korlátozzák a szülők bejutását az újszülött osztályokra, szeparálják az újszülötteket melyben sajnos Magyarország sem kivétel. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának ajánlása ellenére a 28 magyar koraszülött intenzív osztály egymásnak ellentmondó és különböző mértékű korlátozásokat léptettek életbe: egyes osztályokon napi egyszer 10 percet tartózkodhatnak gyermekük mellett a szülők, míg más osztályokon az anyák pár órás jelenléte vagy akár 24 órás jelenléte is megengedett és mint a gyermek elsődleges gondozója részt vehetnek gyermekeik ápolásában, gondozásában. A korlátozás ideje alatt egyes osztályokra még az édesanya sem léphetett be, illetve az édesapák számára szinte az egész országban bezárultak a PIC és kórház ajtók.

„Nem kétséges, hogy a betegek és adr Nádor Csaba portré személyzet biztonságának mindig első helyen kell állnia, de a koraszülöttek egészséges életkezdetéhez szükség van a folyamatos szülői jelenlétre, még a világjárvány idején is”

– hangsúlyozta Dr. Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinika Üllői úti PIC osztályvezető főorvosa, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

A koraszülött és beteg újszülöttek szüleikkel való kapcsolattartás korlátozásának kockázata sokkal nagyobb, mint a látogatást korlátozó intézkedések vélt előnyei. Jelenleg, a kialakult járványügyi helyzetben, másodlagos tényezővé váltak az olyan evidenciákon alapuló ellátási formák mint például a szoptatás, kenguru módszer, anyával való kontaktus. Ezzel megfosztjuk az újszülötteket/koraszülötteket az egészséges életkezdettől.

„Zéró Szeparáció! Összefogás a jobb ellátásért! A szülőknek mindig legyen helye koraszülött és beteg újszülött babájuk mellett!” – egy globális kezdeményezés, melyet az európai szülőszervezeteket összefogó Európai Alapítvány az Újszülöttek ellátásáért (EFCNI) indított útjára. Ehhez a globális kezdeményezéshez csatlakozunk mi is.”

– nyilatkozta Nagy Lívia, a Melletted a helyem Egyesület alelnöke.

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a Zéró Szeparáció előnyeire a koraszülött intenzív osztályokon. A kampány keretein belül készült egy cselekvési felhívás, amely a kórházi döntéshozókat szólítja fel a felelősségteljes, egységes döntéshozatalra, valamint az Alapvető Jogok Biztosa, Dr. Kozma Ákos egy hivatalos állásfoglalással támogatja a kezdeményezést.

Az egyesület közösségi- és weboldalain folyamatosan megtalálhatók a csecsemő és családbarát koraszülött ellátással kapcsolatos információk a világjárvány ideje alatt és azon túl.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!