spot_imgspot_img
spot_img

A harmadik hullámnak vége, fellélegezhetünk.

-

Article Top Ad (AdSense)

A vírus továbbra is jelen van, de előreláthatólag sokkal szabadabb lesz a nyár, mint tavaly. Új vakcinaszállítmányok érkeztek, és elindul a 12-év felettiek beoltása is. Az operatív törzs szerint a harmadik hullámnak vége, de ettől függetlenül felhívták a figyelmet arra, hogy továbbra is fontos az emberek elővigyázatossága és a hatályban lévő rendelkezések maximális betartása.

 Málta ahol kigyógyult az ország

11 hónap elteltével Máltán nem regisztráltak új koronavírusos esetet. A szigetország egészségügyi minisztere Chris Fearne bejelentése szerint ez egy régen várt fordulat. Tavaly nyár óta most először nincs új fertőzött, fokozatosan lazítanak a megszorításokon. Hozzá tartozik, hogy az Európai Unión belül Máltán oltották be a népesség legnagyobb arányát – a lakosság 75 százalékát – és több mint 51 százalékban a második oltást is felvették. Az egészségügyi miniszter kiemelte, hogy ettől még szükséges az emberek fegyelmezettsége, és odafgigyelése.

Javulnak az oltási adatok

Javulnak az adatok: új oltási rend szerint folytatódik a küzdelem.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban a múlt heti nyilatkozatában elmondta, hogy ugyan magyar védettségi igazolvány Eu-ra kompatibilis. Június 15-étől, az önkormányzatok is nemsokára visszakapják jogköreiket, de kettős érzései vannak a gyerekek oltásaival kapcsolatban. Beszámolója szerint az elsődleges oltások száma a mérések alapján csökkenő tendenciát mutat. 11 585-en kaptak első, 81 942-en második oltást. Kiemelte, hogy hazánknak az éve végéig 16,7 millió vakcina áll majd a rendelkezésére, a kormány erőfeszítéseinek köszönhetően, így ez év végéig alapvetően biztonságban vagyunk. A központi törekvésektől, és az elért eredményektől függetlenül viszont rengetegen vannak akik „nem kérik” az oltást.

Bejelentette:

„készenléti oltás lesz, nem maradnak tehát az oltópontok”

Ez azt jelenti, hogy az új rendszer kijelölt oltópontokon fog működni, és aki oltást szeretne, ezekre a helyekre kell majd elmennie. Ennek okán most azt javasolta, hogy aki felvenné az oltást, mielőbb a lakhelyéhez közel, minél előbb jelentkezzen.

Közölte továbbá:

„Én az óvatosság híve vagyok, de nem akarjuk elzárni azokat a szülőket a lehetőségtől, akik be szeretnék oltatni a gyermeküket. Nem látom a perdöntő szempontokat a magyar tudomány oldaláról.”

Orbán Viktor miniszterelnök úgy látja, hogy a tudományos vita, el fog húzódni nyár végéig, és e téren ekkor kerülhet hiteles közléssé.

A 12 év felettiek is olthatók

Bejelentette továbbá: A 12 év felettiek is olthatók már, ehhez a szülők segítségére van szükség!

Hála az egészségügyi dolgozók önfeláldozó munkájáért

A kormányinfón kiderült: szabadságban mérik a rengeteg munkát és önfeláldozást, amit az egészségügyben dolgozók százezrekért, a magyar emberekért tettek. A kancelláriaminiszter, dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Infostart kérdésére válaszolt. A koronavírus-járvány múlt évi első hulláma után, minden járványügyi védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozó egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatást kapott. Ezt a központi költségvetésből finanszírozták, és egyúttal a kormány ezzel fejezte ki háláját az ország az érintett, egészségügyi dolgozói részére. Az első, majd második „hullám” mely rendkívüli erőfeszítéseket kívánt a dolgozó emberek az egészségügyben tevékenykedők részéről nem mindennapi teljesítmény. Azok, akik az első vonalban teszik a dolgukat, elhivatottságból igencsak megérdemlik a hálát, „nem csak a duplájára emelt fizetésű orvosok”.

A kancelláriaminiszter nyilatkozata szerint:

„Ebben a ciklusban nemcsak az orvosi, hanem az ápolói fizetések is jelentős mértékben emelkedtek. Hálásak vagyunk minden orvosnak, ápolónak, akik ebben a helytállásban részt vettek” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Megkezdődik a vakcinakeverés

Magyarországon megkezdődött a vakcinák keverése

Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette:

„gyakorlatilag lecsengett a koronavírus-járvány harmadik hulláma”

Kiemelte, hogy már 4 millió fölött van a két oltással rendelkezők száma, viszont akinél az első oltás komoly reakciókat váltott ki, és ezt az orvos is megerősíti, illetve indokoltnak látja, a második oltásnál lehet más fajta oltóanyagot kérni. Jelenleg 6 féle vakcina áll rendelkezésre, oltópontonként akár 3-4 féle is. Hozzátette vakcinák továbbra is bőséges mennyiségben érkeznek hazánkba így, ha szükségessé válik a harmadik oltás felvétele, lesz elegendő oltóanyag.

Elmondta még, hogy az oltópontok mindegyike nyitva áll, de a későbbiekben csakis annyi oltópont fog működni, amennyire ténylegesen szükség van.

Oltásfoglalás Itt

Lesz-e még Covid hullám

Nem következhet be negyedik hullám

Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette, hogy ott, ahol olyan magas az oltottság aránya, mint Magyarországon, nem következhet be negyedik hullám. Véleménye szerint már nem vagyunk messze a „nyájimmunitástól” viszont azok az emberek, akik nem veszik fel az oltást, továbbra is fertőznek. Ez azért jelent problémát, mert továbbra is lehetnek ezáltal súlyos lefolyású esetek, amire nehéz az egészségügynek reagálni. Véleménye szerint, ha ebben a tendenciába csökken a megbetegedések, és a halálos esetek száma, a nyár végére esélye van annak, hogy a vírus fölé kerekedjünk.

Merkely Béla azt is elmondta, aki már átesett a koronavírus-megbetegedésen, annak a nemzetközi statisztikák alapján, elégséges lehet egy védőoltás beadása ahhoz, hogy védett legyen. Aki viszont nem esett át a betegségen, annak nagy szüksége van a második oltás beadására is. A vizsgálatok alapján az ellenanyag szint nehezen mérhetőezért még nem tudható, hogy szükséges lehet – e egy harmadik oltás. A fertőzöttségi állapotoktól, oltásoktól , és a beadott vakcinától függően „más és más típusú védettség alakul ki”. Egy biztos: a memóriasejtek, amelyek „emlékeznek” arra, hogyan kell az ellenanyagot újratermelni és az esetleges megfertőződésnél, egyből működni kezdenek.

„Én most biztos vagyok benne, jelenleg a világban nincsen olyan mutáns, amely bármilyen módon veszélyeztetné az emberiséget azzal, hogy ki tudná kerülni a környezetünkben nagy mennyiségben használt oltóanyagokkal elért védettséget” – jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora. 

Moderna

A Moderna nemsokára kereskedelmi forgalomban.

A gyártó cég 20 országban fogja majd árulni az mRNS-típusú vakcinát. Magyarország mellett Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Horvátországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Szerbiában, Ukrajnában, Moldovában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Észak-Macedóniában, Montenegróban és Izraelben lehet Moderna-oltást vásárolni.

A Moderna megállapodott a Medison Pharma nevű céggel, hogy Közép- és Kelet-Európában, valamint Izraelben kereskedelmi szinten is forgalomba fog kerülni a gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája. Egyelőre még nem tudni, hogy mikortól indul el az értékesítés, de a magyar kormány hangsúlyozta: koronavírus elleni vakcinákhoz hazánkban csakis az állami egészségügyi rendszerben lehet hozzájutni.

Moderna a fiatal korosztály számára

Az Európai Gyógyszerügynökség eddig csak a Pfizer-BioNTech oltásának használatát engedélyezte a 12-15 éves korosztályban. Modernát gyártó cég kérvényezte az Európai Gyógyszerügynökségnél vakcinája használatát a 12–15 éves korosztály számára. A cég harmadik fázisú klinikai teszteket végzett el 2500 fiatal bevonásával, melynek köszönhetően megállapították, hogy 100%-os hatékonysággal működik a fiataloknál. Engedélyezte a 12-15 éves korosztályban. Az Európai Bizottság is zöld utat adott az oltás használatára.

 Szlávik János szerint kell a harmadik

Szlávik János infektológus főorvos szerint, elkerülhetetlen a harmadik oltás, sőt a különféle mutánsok megjelenése miatt, még az is lehet, hogy új vakcinákra lesz szükség. Véleménye szerint, akik eddig nem akartak oltakozni, azok továbbra is rizikó tényezőt jelentenek, és ez az oltási számokban is látható.

„A veszély jelen van, hiszen láthattunk olyan országokat, ahol körülbelül hasonló az átoltottság, és a mutánsok továbbra is veszélyeztetik azokat, akik nincsenek beoltva. Óriási járványra már nincs esély, az a bizonyos negyedik hullám ennyi beoltottnál olyan óriási nem lehet.”

Szlávik János hozzátette, még nincsen elegendő tudományos adat arra nézve, hogy szükséges lesz-e harmadik oltás. Az biztos, hogy lesznek még koronavírus mutációk és a folyamatos fejlesztések kutatások által új vakcinák is, amiket javasolt lesz beadatni az embereknek, hogy elkerüljük a vírus folyamatos hullámzását.

Újrafertőződés

Szlávik János infektológus főorvos leszögezte azt is, hogy létezik az újrafertőződés, mikor az ellenszerrel beoltott személy mégis megfertőződik. Ennek ugyan kicsi az esélye, de ha megtörténik a vírus védekezőrendszeren való áttörése, nagyon ritka az, hogy ezt egyáltalán komolyabb tünetekkel jár. Kiemelte a második oltás fontosságát, mivel aki csak egy oltást vett fel, az csak rövid idejű védettséggel rendelkezik.

Nincs már messze az uniós Covid-igazolvány

Az Európai Parlament (EP) hozzájárulásával lezárult az uniós Covid-igazolvány bevezetését előkészítő jogalkotói munka lezárult. Az igazolványok érvényességét ellenőrző rendszer július 1-jétől fog működni, 12 hónapig. A hozzá csatolt rendelet szerint, a tagállamok nem köthetik további korlátozásokhoz, például kötelező vagy önkéntes karanténhoz, illetve további tesztekhez kössék az igazolvánnyal rendelkezők határátlépését. A rendszer nagyban segíti összehangoltan feloldani a különféle korlátozásokat.

A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen használtra ajánlott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványt.

Magyarország az uniós államok közül Szlovákiával, Csehországgal, Horvátországgal, Ciprussal,  Szlovéniával, Albániáva, Marokkóval, Ukrajnával kötött megállapodást. Ezekben az országokban alapvetően elfogadják a magyar védettségi okmányt, tehát azokét is, akiket Szputnyik V ,- vagy Sinopharm-vakcinával oltottak be.

Az uniós igazolvány

Az uniós védettségi igazolvány QR-kódot tartalmaz, amelyet a hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki. Tanúsítja, hogy az illetőt beoltották koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett a fertőzésen. Az igazolások gyakorlatilag három féle különféle igazolást adnak, mely az uniós összehangolt rendszereknek köszönhetően, kizárja a csalás lehetőségét is.

Forrás: Portfolio, Infostart / MTI, Wikipédia, magyarnarancs

Képek: Pixabay

Hasonló cikkek a témában:

Mentálhigiéniás kiadvánnyal segíti a pedagógusok munkáját az UNICEF Magyarország

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!