spot_img
spot_img
spot_img

A Borfesztivál, ahol egyszerűen ott kell lenni 

-

Article Top Ad (AdSense)

Több mint 30 év alatt sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó  módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk.

Nincs is erre jobb alkalom, mint a  pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely idén számos újdonsággal,  káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget. 

A borok szerelmesei idén elismert hazai borászatok változatos bor- és pezsgőkínálatából  kóstolhatják meg a magyar borkultúra színe-javát, díszvendégként pedig Dél-Amerika  mutatja be borainak és konyhájának jellegzetes íz- és aromajegyeit.  

Idén, először a Borfesztivál történetében megnyitja kapuit a Borkult – SPAR VIP sátor és a  Mitiszol? Party VIP sátor a nagyközönség előtt, mely különleges élményeket és  privilégiumokat nyújt a VIP karszalaggal rendelkező vendégeknek. Szintén az újdonságok  körét bővíti a Sunday Brunch, mely az utánozhatatlan hangulatban és környezetben elköltött  fine dining falatozás élményét kívánja megalkotni, mindezt kellemes élő zenei háttérrel. 

Latin-Amerika a színek és ízek hazája 

A Budapest Borfesztivál vendége Dél-Amerika lesz: három ország területéről mintegy 12  borászat tételeit kóstolhatja a borkedvelők serege a díszvendég standjainál. Érdemes lesz  kipróbálni egy latin temperamentummal fűszerezett Cabernet sauvignont, Merlot-t vagy  Pinot noirt! Aki fejest ugrana a távoli kontinens kultúrájába, annak csobbanjon a poharába  egy Malbec az Andok oldalából vagy egy Tannat az Atlanti óceán partjáról. A fehérborok  kedvelőinek pedig roppanóan friss gyümölcsös Sauvignon blanc-ok, Chardonnay-k és Pinot  grigio-k mellett alkalom nyílik egy-két ritkább, ám annál különlegesebb fajta megismerésére. 

Megkóstolhatjuk a tengerszint felett 3000 méter magasan termesztett szőlőből készült  argentin borokat, megízlelhetjük a tradicionális chilei borkülönlegességeket, de a feltörekvő  Brazíliából és Uruguayból is érkeznek izgalmas tételek.

Izgalmas borok, érdekes beszélgetések a SPAR-ral! 

A SPAR Magyarország exkluzív italválasztékát megéri felfedezni a Budapesti Borfesztiválon! A  különleges, válogatott magyar borok mellett, kihagyhatatlan akciókkal is vár a SPAR  Borplacc, ráadásul minden harmadik elfogyasztott ital után, a negyedik ajándék! 

A SPAR Magyarország 2007-ben lett a Budapest Borfesztivál fő támogatója, azóta is  elkötelezetten segíti a magyar agrárium legkiemelkedőbb produktumait, a magyar borokat  és borászatokat.  

Pénteken és szombaton 17:30-kor a SPAR Borplaccon, a Főőrségi Palota mellett izgalmas  pódiumbeszélgetések keretében a látogatók beleshetnek a hazai borászatok titkaiba, és  alkalmuk lesz jobban megismerkedni a pezsgőkkel. Pénteken a „magyar tenger”  borvidékeinek jellemző fajtáiról, nedűiről cserélnek eszmét a Feind Pincészet, a Laposa Birtok és a Figula Pincészet szakemberei. Szombaton pedig a Sauska Borászat, a Kreinbacher 

Birtok, a Törley Pezsgőpincészet és a Fehérvári Borbirtok munkatársai elemzik az egyre  népszerűbb pezsgőfogyasztás trendjét. 

Ínyencekre hangolva 

A Gourmet Udvar különlegességei mellett bőven lesz felfedezni való a gasztronómiai kínálat  étlapján. A hazai ízek rajongói megkóstolhatják a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra hidegtáljait  és házi tepertőjét vagy falatozhatnak a Máltai Manufaktúra hazai, prémium alapanyagokból  készült, különleges grillzöldséges csigájából vagy fahéjas-szilvás rózsatornyából. Az extrém  élvezetek kedvelői osztrigát kóstolhatnak citrommal az Osztrigasommelier standjánál,  melynek elmaradhatatlan kiegészítőjeként egy pohár champagne teszi majd teljessé az  ízélményt. Az XXL Catering a hagyományos húsételek mellett idén frissen elkészített lazaccal  és hozzá ropogós salátaválogatással is készül. A lágyan olvadó francia sajtkülönlegességgel,  rá különböző feltétek széles választékával vár mindenkit a Raclette by Lili, a SZEGA pedig  elhozza a világ sajtjait, és kiváló sonkáit, legyen az spanyol vagy olasz, mely kitűnő párosítása  lesz egy-egy pohár bornak. Az igazi street food ételek sorát a balatonfenyvesi ANGUS  tenyészetből származó, marhahúsból készült prémium burgereket kínáló Zing Burger kezdi  meg, melyet a hamisítatlan olasz konyha képviselője, a Pizza Me követ klasszikus és  különlegesen elkészített pizzáival. A NEMO Fish and Chips kínálatából is érdemes lesz  válogatni, aki pedig biztosra szeretne menni, az a már jól ismert sétáló menüket is  megtalálja. A Bolka Desszert Butik helyben sütött császármorzsája, különböző  csokoládékülönlegességei és bon-bonjai elérhetőek lesznek idén is, a hedonisták kedvéért  egy kis szarvasgombával fűszerezve.

Dél-Amerika ízeinek sokszínűsége 

Latin-Amerika konyhájáról az ínycsiklandó tengeri herkentyűktől kezdve a változatosan  elkészített krumplival körített, egzotikusan fűszerezett húsokig bármi eszünkbe juthat. De  vajon minek köszönhető ez az ízkavalkád? A válasz a kontinens sokszínű népességében rejlik.  A kisebb-nagyobb számban előforduló afrikai, spanyol, olasz és keleti népek alakították  ugyanis a területre jellemző kultúrát, így a gasztronómiát is. Az idei Borfesztiválon a NEMO  étterem kínálatában négyféle tradicionális étel is felsorakozik, közöttük a choritos (kék  kagyló), melyet kétféleképpen is el fognak készíteni a hozzáértők. Egy másik nagy klasszikus a  friss, nyers halhúsból készült, chili paprikával fűszerezett, citruslevelekben tálalt cevice, mely  az étterem étlapján „lazac, friss lime-os zöldséges ragu” formájában szerepel. A  hagyományos, kontinentális ízeket kedvelők kipróbálhatják a Pescado frito-t, avagy a rántott  tengeri halat, sült krumplival tálalva. A Smokey Monkies BBQ kínálatával már korábban  találkozhattak a gyakorlott Borfesztivál látogatók, ugyanis nem ez az első szereplésük e  rangos rendezvényen. Vétek lenne kihagyni az általuk készített chilei fehérkolbászos,  chimichurris vagy az argentin marhahúsos szendvicset. 

Ritka kincsek, izgalmas felfedezések 

Az Oroszlános udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek standnál ritka  kincsekre bukkanhatunk, ahol a „kincs” státuszt a VinAgora Nemzetközi Borverseny szigorú  szakmaisága szavatolja: csütörtökön és pénteken a Dominium Pincészet nyitja a  rendezvényt, szombaton és vasárnap Káli Balázs hozza el nekünk a Balaton-felvidék élettel  teli, ásványos borait. Szintén a hétvége főszereplője lesz a Szalóczi Pincészet, akik Tokaj 

Hegyaljáról, Tállyáról érkeznek a szintén VinAgora ezüstérmes Furmint-Hárslevelű  házasításukkal. 

A Borfesztivál All-Stars program keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra,  amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen  kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain. 

Szeptemberi esemény lévén kézenfekvő, hogy a borászatok a szüretet követően elkészült új  boraikat egy Borfesztivál színvonalú rendezvényen Premierként mutassák be a  nagyközönségnek. Sokadik éve teszik még izgalmasabbá az eseményt azzal, hogy a  látogatóknak először nyílik lehetőségük megkóstolni az itt debütáló tételeket.

Ajándék kóstoló a VinAgora-nyertes borokból 

A Budapest Borfesztivál idén is megajándékozza vendégeit egy, a VinAgora Nemzetközi  Borversenyen díjat nyert bor kóstolásával. A VinAgora standjában kiszolgáló szakemberek  készséggel látnak el információval minden VinAgora Borverseny iránt érdeklődőt a  megmérettetés folyamatáról, magáról a borbírálatról és a kóstolt borokról.  

Interaktív szakmai programok, az ajándék garantált 

A Borfesztivál idén is felállítja az évek óta népszerű interaktív sátrát, ahol játékos  környezetben próbálhatják ki a látogatók, mennyire értenek a borokhoz, borkultúrához. Aki  végigmegy a VinAgora és a Kóstolom Borbár közösen megalkotott kvízkérdésein, kiderítheti,  hogy vajon „kezdő borkostoló”, „haladó borfogyasztó” vagy „vérbeli borrajongó” szinten  mozog a borok világában. A tudásukat tesztelni vágyók bortotóval, illatminták  azonosításával, fajtabor meghatározásával mérhetik fel bortudományuk szintjét, sőt még  kipróbálhatják borbíráló képességüket is a VinAgora egy díjnyertes borának pontozásával. A  résztvevők kedves ajándékkal, emlékkel gazdagodnak a játék végén. 

A borászat szakmája és a borkóstolás technikája iránt érdeklődők az interaktív sátor  szomszédságában izgalmas mesterkurzusokon vehetnek részt a Kóstolom Winebar Buda  szervezésében. 

Michelin-csillagos élmények 

A Budavári Palota egyik legszebb részén, a Habsburg-kapuval határos Halászó gyerekek  teraszán kap ismét helyet az öt kivételes éttermet felvonultató Chef Market Gourmet Udvar

A Yama Budapest Étterem és a FELIX Kitchen & Bar a tavalyi sikeres bemutatkozás után most  ismét elfogadta meghívásunkat, míg a Michelin-csillagos 42 Restaurant, a Pavillon de Paris és  a Bombay idén először érkezik a Borfesztiválra. 

Az éttermeknél egy-egy fogást bor-étel párosításban is meg lehet majd kóstolni, mert hiszünk benne, hogy egy jó bor a megfelelő ízekkel társítva egyedülálló borélményt nyújthat.  A pazar ételekhez a kiváló borválasztékot a Mitiszol? Wine & Champagne Bar szolgáltatja,  mely organikus és natúr tételeivel, valamint habzóitalokkal lesz jelen. 

Sunday Brunch 

A brunch nem csak az étkezésről szól, hanem egyfajta társadalmi esemény, amelyet a  családtagok és barátok közösen élveznek, lehetőséget adva a kellemes beszélgetésekre. A 

Budapest Borfesztivál ezt az életérzést emeli egy magasabb szintre az idén debütáló Sunday  Brunch programjával, mely a Borfesztivál és Chef Market szervezésében, 5 kiváló étterem  közreműködésével jött létre. 

A brancsolni vágyók szombaton 11 és 14 óra között a Halászó gyerekek teraszon, extra  kényelemben, fedett VIP területen élvezhetik a csodás dunai panorámát élő zenei háttérrel,  miközben a legkiválóbb fine dining kóstoló falatok kerülnek felszolgálásra óránként. Az igazi  luxus élményért a jegyár többek között tartalmaz egy pohár champagne-t, korlátlan  vízfogyasztást és egész napos belépést a Mitiszol? Party VIP, valamint a Borkult – SPAR VIP sátorba is. 

Fenntarthatóság és kényelem karöltve 

A Borfesztivál idén változtat egy régi szokásán: a pénztárakhoz érkezve a látogatók a poharuk  mellé nem kapják meg automatikusan a már jól ismert, elegáns, nyakba akasztható  pohártartó szütyőt, de ez nem jelenti azt, hogy mostantól kényelmetlenebbé válik a borozgatás. A szütyők természetesen idén is rendelkezésre állnak bárki számára, de a  fenntarthatóság jegyében csak azokhoz kerül, akik tényleg szeretnének maguknak. A kézzel  varrott pohártartókat az Oroszlános udvarban lévő Máltai Manufaktúra Pont standjánál  lehet egyszerűen elkérni. A standnál pedig megcsodálhatók és megvásárolhatók a Máltai  Manufaktúra további gyönyörű, szintén kézzel készült termékei. 

Rögtön a stand mellett található a Magyar Máltai Szeretetszolgálat food truckja, a piros fehér színű logót viselő büfékocsi, ami nem csupán kivételes ízeket vonultat fel, de  társadalmi küldetése okán évről évre népszerű állomás a fesztiválozók körében. A  hagyományokhoz híven a leghátrányosabb településekről származó minőségi termékek  széles palettáját sorakoztatják fel, legyen szó csatnikról, lekvárokról, szörpökről vagy  újrahasznosított használati tárgyakról, amelyek a Felzárkózó Települések Programhoz (FETE)  köthető helyi műhelyekben készültek.  

Látszólag vakáció 

A Budapest Borfesztivál idén 26. alkalommal rendezi meg idén ősszel a Jótékonysági  Borárverést, mely során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző projektjeinek megvalósulásához járul hozzá. A magyar borászok idén egy három éve mellőzött  célkitűzéshez ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, ugyanis az idei árverésen a Máltai  tábor számára kerül felajánlásra az összegyűjtött bevétel. Az elsősorban mozgássérült  fiataloknak rendezett tábort hosszú kényszerszünet után 2024-ben újra megszervezi a Máltai 

Szeretetszolgálat. Miként korábban, a szervezés most is az adománygyűjtéssel kezdődik: a  26. Jótékonysági Borárverésen tett felajánlások összege a hetedik Máltai Ifjúsági  Mozgássérült Tábor megvalósításához járul hozzá. 

A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 7.300, a pénteki és szombati jegyek  7.900, a vasárnapiak 6.500 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény  hivatalos weboldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó  szütyőt és egy kóstolót a 2023-as VinAgora Nemzetközi Borverseny boraiból. 

Nincs más hátra, mint tollat ragadni, és nagy, piros betűkkel beírni a naptárba: „Borfesztivál  a barátokkal szeptember 7-10. között a Budavári Palotában!”  

Video:  

www.aborfesztival.hu 

Fotók: flickr.com

Nyitvatartás: 

Szeptember 7., csütörtök: 14.00–24.00 

Szeptember 8-9., péntek-szombat: 14.00–01.00 

Szeptember 10., vasárnap: 14.00–22.00 (Sunday Brunch 11.00 – 14.00) 

Közeleg a Corvin moziéjszaka!

Sztárparádé a Hajógyár és a STRAND fesztiválon

 

FRISS CIKKEINK

Mi teszi különlegessé az Eau de Parfumöt?

Az Eau de Parfum egyik legfontosabb jellemzője a magas parfümolaj-koncentráció, amely általában 15-20 százalék között mozog. Ez az összetevő garantálja, hogy az illat hosszabb ideig marad a bőrön, mint más illatok, például az Eau de Toilette. Az Eau de Parfum illatok mélysége és komplexitása egyedülálló, mivel több rétegben bontakoznak ki, és az idő múlásával változnak.

Mindenki a mesterséges intelligenciát akarja a társkeresőknél

Versenyt futnak az online randialkalmazások a mesterséges intelligencia-alapú asszisztensek fejlesztésében, amely a Z-generáció frusztált tagjait segítené a romantikus beszélgetésekben.

Brutálisan jó funkciót kap a mobilos Gmail

Első körben az Android felhasználók kapják meg a mobilos Gmail újítást, ami igazán nagy segítség lesz a levelek kezelésében.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!