A balatoni nyaralások kellékei-retró kincsek

-

A magyar tengernél nyaralni sajátos életérzés volt a 20. század második felében. A balatoni nyaraknak megvoltak a maga szertartásai, tárgyai, divatjai. Ha visszarepülünk egy kicsit a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek Balatonjához, akkor olyan kincsekre bukkanunk, mint a Piroska napernyő, a Palma matrac, az Orion rádió, a Fabulon naptej.  

 

Emblematikus tárgyak

Sok évtizeddel ezelőtt egészen másmilyenek voltak a reklámozott használati cikkek és maguk a reklámok is. Nem túldimenzionált illúziókat ígértek, hanem leginkább egyszerű, tömör megállapításokkal tették vonzóvá a holmikat. Nem volt túl nagy választék, és néhány majdnem teljesen egyforma dolog szinte mindenki bőröndjébe bekerült a nyaraláskor. Felismerhető akár egyetlen részletből is az a néhány tárgy, ami a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években a balatoni feltöltődésnél a kényelmet szolgálta.

Retró Balaton
kép: Fortepan Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény        Színes strandlabda, amit a felnőttek is imádtak

Fabulon „a bőre őre”

Ez a termékcsalád a nyolcvanas évek top kozmetikuma volt. A törölközőkre dobva szinte minden napozónál ott sárgállott. Pataki Ági arca pedig összeforrt a márkával. A geometrikus formákból építkező naptejes flakonok formatervezési szempontból is figyelemre méltóak.

Palma matracon lebegve

A gumimatracok felfújása külön program volt a balatoni nyaralások alatt. A felfújható strandeszköz több volt, mint egy egyszerű matrac. A Taurus Gumiipari Vállalat által 1957-ben piacra dobott Palma márkanevű strandholmi világhírűvé vált. A Kádár-korban a partmenti és vízi látképhez hozzátartoztak a piros-kék gumimatracok.

Retró Balaton
kép: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

 

Bambi csatos üvegben

Az 50-es és 60-as évek kultikus narancsízű, üvegbe zárt üdítője a Pancsoló kislány dalból is ismerős lehet. A csatos üvegben lévő üdítőital uralmának a Coca Cola és a Pepsi hazai megjelenése vetett véget.

Retró Balaton
kép: Fortepan/Földvári Mihály

 

Színes termoszok

A termoszok, kulacsok napjainkban virágkorukat élik, így különösen jó érzés a nagy elődökre ránézni. A Safari hőpalackokat formatervezési díjjal is kitüntették. A bordázott felületű italtartók igen divatosnak számítottak az 1960-es és 1970-es években. Mi a Várkert Bazár ingyenesen látogatható szabadtéri kiállításán készítettük ezt a képet:

Retró Balaton
kép: Balaton retrospektív kiállítás, bcoolmagazin/R.Sz.Zsuzsa

További Balatonos retró tárgyakat ezekben a cikkeikben nézegethetsz:

Retró Balaton – tárgyak, hangulat, életérzés

Retró Balaton, én így szeretlek!

Retró Balaton, továbbra is így szeretlek! 2. rész

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!