spot_imgspot_img
spot_img

6 festői vízesés itthon, amit látni kell

-

Article Top Ad (AdSense)

Vannak olyan vízesések, amelyek méretükkel és erejükkel félelmet keltenek. És vannak a kisebb zuhatagok, amelyek festői tájjal és megnyugtató erdei hangokkal csillapítják az megfáradt idegeinket. Ezek nyomában jártunk kicsiny hazánkban.

Egy frissítő vízesés bármely évszakban a kirándulás fénypontja lehet, de ez különösen igaz nyáron. A természet csak ránk vár, hogy nyugalmával és frissítő energiáival felüdítsen minket.

Jegenye-völgyi vízesés – Solymár

jegenye völgyi vízesés
Fotó: wikimedia

Solymár határából könnyedén eljuthatunk Budapest környékének egyik leghangulatosabb vízeséséhez, amely a Paprika-patak sziklalépcsőjén fut. Kisebb és nagyobb gyerekekkel is teljesíthető, és több szakasz közül is választhatunk: ha csak egy könnyű sétát szeretnénk tenni, akkor maradjunk a Paprika-patak partján, de ha hosszabb túrát, akkor a Rózsika-forrás érintésével irány a 14. századi Solymári vár, amelynek akár a tornyába is felmászhatunk megcsodálni a pazar kilátást.

Ördögmalom vízesés – Visegrád

ördögmalom vízesés
Fotó: wikipedia

Több, mint húsz méter magasságból zubog le a víz a Visegrádtól alig pár kilométerre található Ördögmalom vízesésnél. A környéken nem ez az egyetlen vizes élmény, mert itt folydogál a Apát-kút-patak és itt vannak a visegrádi pisztrángos tavak is, amelyeket nem érdemes kihagyni.

Ilona-völgyi vízesés – Parádfürdő

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szallas.hu (@szallashu) által megosztott bejegyzés

Az Északi-középhegység bővelkedik klassz kirándulóhelyekben, amelyek közül az egyik a Ilona-völgyi vízesés, ami Magyarország legnagyobb természetes vízesése. Parádfürdőn az Ilona-völgy bejáratát jelző székelykapun elindulva mindössze egy három kilométeres könnyű sétával juthatunk el a vízeséshez, amelyet a legjobb esőzések után meglátogatni.

Lillafüredi vízesés

Hazánk legnagyobb vízesését ugyan nem a természet alkotta, hanem Lux Kálmán építész álmodta meg a közeli Palotaszálló építésekor. A 20 méter magas vízesés környékén több mesés látnivaló vár, mint például az Anna-barlang és a Hámori-tó, ahol csónakázhatunk is. Ha elfáradtunk, felülhetünk az erdei kisvasútra vagy felszállhatunk az égbe a libegővel, ahonnan megcsodálhatjuk az alattunk elterülő tájat.

Fátyol vízesés – Szilvásvárad

fátyol-vízesés
Fotó: Horváth Zsolt/flickr.com

Szilvásvárad környéke páratlan helyszín: kis tavak, erdei vonat, barlangok és persze a Szalajka-völgyben leszaladó Fátyol-vízesés, amelyet talán senkinek nem kell bemutatni. Hazánk egyik legszebb természeti nevezetességéhez nyáron egyszerűen muszáj elkirándulni. Számtalan látnivaló vár a környéken, mint a Felső-tó, a Szikla-forrás, a Kis-tó, az ingyenesen látogatható erdei skanzen, egy szabadtéri múzeum, de még muflon és dámszarvas bemutatót is láthatunk.

Római fürdő – Bakonynána

A Bakony egyik leglátványosabb szurdoka a Bakonynána közelében található Római-fürdőnek nevezett vízesés sorozat. Nevét onnan kapta, hogy a római korban állítólag egy falu állott itt, amelynek lakói a patakhoz jártak fürdeni. A mohás sziklák között csordogáló víz kis medencékben gyűlik össze, és nem csak a római kor utazóinak volt ez egy tökéletes fürdőhely, de számunka is egy lenyűgöző kirándulóhely.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!