5 magyar természeti csoda, amit látni kell

-

Magyarország tájai nagyon változatosak, és megannyi csoda rejlik bennük, amelyeket kirándulva megtalálhatunk.

A természetben töltött idő jót tesz a léleknek, és mára azt is tudjuk, hogy a természettel való kapcsolat nagymértékben javíthatja mentális és fizikai egészségünket. Induljunk hát útnak és fedezzük fel Magyarország páratlan különleges természeti képződményeit.

Szelim-barlang

természeti csoda-szelim-barlang
Fotó: Török Csaba/flickr.com

A Gerecse-hegység egyik legfontosabb természeti látványossága a mészkőszikla óriásfalán tátongó jókora lyuk. Nemcsak kialakulása, nyílásai és látványa teszi különlegessé, hanem az is, hogy ez egy régészeti lelet is. A 45 méter hosszú Szelim-barlangnak három nyílása közül kettő Tatabánya városára néz, egy pedig a fejünk felett, a mennyezeten található. A barlang egy lépcsőről, illetve egy hangulatos ösvényen keresztül is megközelíthető. A legenda szerint hét közeli falu lakói menekültek a barlangba a török ​​csapatok elől. Ám búvóhelyük nem sokáig maradt rejtve, a török katonák rátaláltak, de mivel a bejáratot elbarikádozták, betörték a mennyezetet, és megölték a bent rejtőző embereket.

Úrkúti-őskarszt

őskarszt-természeti-csoda
Fotó: wikimedai.commons.com

Mohával borított sziklaképződmények, meredek hasadékok, hatalmas sziklaormok között a mélyben bújik meg egy jura kori képződmény, az Úrkúti őskarszt. Az Ajkától mintegy 10 km-re található, Úrkút falu határában takaros fakapun át juthatunk be a Csárda-hegyi tanösvényre, amely egy könnyű egy kilométeres sétaút. Innen két hosszabb falépcső vezet a katlan mélyére, ahol páratlan földtörténeti időutazásban lehet részünk, miközben a hatalmas sziklaormok között sétálunk.

Tündérkapu

természeti-csoda-tündérkapu
Fotó: Bea&Csaba/flickr.com

A Pilis északi részén áll a Tündérkapu, ami valójában a Strázsa-hegyi-barlang bejárata. A mesebeli helyszín nem véletlenül kapta a nevét: olyan érzésünk van, mintha a csipkézett ég felé néző ablakaiból bármelyik pillanatban mesebeli lények bukkanhatnak fel. A barlang nagyjából 1-2 millió évvel ezelőtt hévízfeltörések következtében alakult ki.

A magyar Grand Canyon

Nógrád megye északi részén Nógrádszakál határában csordogál a Páris-patak, amely egy vadregényes kirándulás tökéletes helyszíne. A túra rövid, viszont nem annyira könnyű, ám annál izgalmasabb és látványosabb, ezért mindenképpen megéri bevenni magunkat a fölénk tornyosuló szurdokfalak közé. A canyon nagyjából 400 méter hosszú és 20 méter mélyen van bevájva a sziklák közé, és nem kevés érdekességet és földtani leletet rejt magában. Többek között itt fedezték fel az első magyar fatörzsbarlangokat is.

Római-fürdő vízesések

A Bakony egyik leglátványosabb szurdoka a Bakonynána közelében található Római-fürdőnek nevezett vízesés sorozat. Nevét onnan kapta, hogy a római korban állítólag egy falu állott itt, amelynek lakói a patakhoz jártak fürdeni. A mohás sziklák között csordogáló víz kis medencékben gyűlik össze, és nem csak a római kor utazóinak volt ez egy tökéletes fürdőhely, de számunka is egy lenyűgöző kirándulóhely.

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!