spot_imgspot_img
spot_img

Az egyhetes zebracsikó a fővárosi állatkert legifjabb jövevénye

-

Article Top Ad (AdSense)

A Fővárosi Állat- és Növénykertben május 3-án született zebracsikó. Az állatot egész napra még nem, de a kora délutáni órákra már kiengedik a gondozók a kifutóra. A kicsi nevet még nem kapott, de azt már tudni lehet, hogy kislány.

 

Gondoskodó anya

Romy, a 15 éves zebrakanca 2010-es érkezése óta már több csikót is sikeresen felnevelt, így az új utódról tapasztalt anyukaként gondoskodik. A kicsiről már lehet tudni, hogy kancacsikó, nevet viszont még nem választottak neki. Néhány napja időnként már kiengedik a kifutóra, de erre eleinte még a reggeli nyitás előtt került sor. Mostanra viszont már a nagyközönség is láthatja őt a gyerekek nagy örömére, bár még nem egész nap, csak bizonyos órákban.

A gondozók kora délután, általában 13 óra körül szokták kiengedni az istállóból, természetesen az anyazebrával együtt, és utána egy ideig kint is szoktak maradni. Ez az időjárástól és az állatok kedvétől is függ.

Az ifjú patás egyébként nagyokat szaladgál és fickándozik a kifutóban, mosolygásra késztetve mindenkit, aki csak arra jár – írják az állatkert honlapján.

A zebrák három faja közül a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Kelet-Afrikában honos alföldi zebrákkal, annak is a Böhm-zebra nevet viselő alfajával találkozhatunk. A két tenyészkanca, Romy és Tina, valamint a zebramén, Zucchero jóvoltából rendszeres a gyermekáldás. Nem évenkénti, hiszen a zebráknál maga a vemhességi idő is nagyjából egy év, sőt, általában néhány nappal több is kerek egy esztendőnél.

Az állatkertben régóta foglalkoznak zebrákkal, hiszen az elsők még 1883-ban érkeztek, az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó pedig 1930-ban jött a világra.

Forrás és képek: zoobudapest.com

Ezeket is nézd meg:

Cuki, picurka állatok, akik elrabolják a szívedet

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!