spot_imgspot_img
spot_img

3+1 érv a természetjárás mellett

-

Article Top Ad (AdSense)

Egyre népszerűbb hazánkban a kirándulás, túrázás, amelynek pozitív hatásait mindenki érzi, de kevesen tudják, mennyire jót tesz a bolygónak, ha a természetet választják.

Egy, a plázában vásárolgatással vagy házhoz rendelt ételekkel töltött nap jelentős környezeti terheléssel jár, és további túlfogyasztásra ösztönözhet. Egy nap az erdőben, kirándulással és friss forrásvízzel ellenben javítja a közérzetet, a szabadban töltött idő pedig segítheti a bolygó megóvását is. A túrázás más szabadidős tevékenységekhez képest alig jár károsanyag-kibocsátással, főként, ha tudatosak a túrázók, mint például Rezső, a #szabadbanszabadon mozgalom arca, aki annyira tudatos, hogy meztelenül indul kirándulni.

Javítja a szív és érrendszer állapotát

Az elmúlt hetekben több hazai művész is úgy döntött, hogy jobb #szabadbanszabadon, Litkai Gergely egyik videójában például arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen jótékony élettani hatásai vannak a túrázásnak. Miért ülne bárki otthon, hogy rontsa az egészségét? Ahogy a humorista is elmondta, a gyaloglás az egyik legjobb mozgásforma, ha a keringési rendszer egészségéről van szó. A túrázás javítja a kardiovaszkuláris teljesítményt, és hosszabb távon a heti akár 2,5 óra gyaloglás is segíthet elkerülni a szívbetegségeket[1].

Jótékonyan hat a mentális egészségre

A természetben nem csak azért érzik magukat jobban az emberek, mert a mozgástól és a friss levegőtől egészségesebbnek érzik magukat, maga a zöld környezet is sokat számít. Kutatások azt mutatják, hogy a zöld szín önmagában is csökkentheti a stresszt, a természet közelsége pedig általában nyugodtabb élethez vezet, az erdőkhöz, parkokhoz közelebb élő emberek könnyebben kezelik a krízishelyzeteket[2]. A szabadban töltött idő ráadásul remek gyógymód a fiatalabb generációk körében egyre gyakoribb kiégés ellen. Nem csoda, hogy a világjárvány után Magyarországon is rekordokat döntött a kirándulók száma, a lendület pedig azóta is kitart.

Segíti az életmódváltást

Mikor valaki életmódváltásba kezd és az egészségét helyezi előtérbe, kihívást jelenthet számára az egyensúly megtalálása. Mi az, amin változtasson, mikor esik túlzásba? A természet közelsége és a túrázás a testet és a lelket egyaránt karban tartja, így fontos része a kiegyensúlyozott életmódnak. Ezt vallja a #szabadbanszabadon mozgalomhoz csatlakozó Csalár Bence is. „Nagyon sokat segített nekem az, hogy felfedeztem a természetet. Ez egy olyan közeg, ahol lehetőségem van lelassulni és feltöltődni, eltávolodni a hétköznapok rohanásától. Úgy gondolom ezt mindenki át tudja érezni, nem is beszélve a konkrét egészségügyi előnyökről. Mindenkinek csak ajánlani tudom!” – mondta el a nemzetközileg is elismert divatszakértő.

A bolygó is jól jár

A túrázás minimális karbonlábnyommal jár, főként, ha tartós, minőségi, időtálló felszerelést választanak a természetjárók és így kerülik a fölösleges túlfogyasztást. A Mountex #szabadbanszabadon mozgalmának megtestesítője, Rezső, például sosem hagy hátra semmit a szabadban, és minden fajta fölösleges termék nélkül élvezi a természetet. A vállalat évek óta kiáll a szükségtelen vásárlások, a felhalmozás és a felelőtlen költekezés ellen. Az outdoor hálózat üzletei a mozgalom keretében évek óta zárva tartanak Black Friday napján, ilyenkor a természetben töltik az időt a munkatársak és erre buzdítják a vásárlókat is a felesleges holmik felhalmozása helyett.

A #szabadbanszabadon mozgalomhoz bárki csatlakozhat, a Mountex és a Sandstone pedig egy közös pólókollekciót is megalkotott ennek népszerűsítésére. A Rezsőt ábrázoló grafikákkal díszített, minőségi túrapólókkal a Levegő Munkacsoportot támogatja a két vállalat, minden darab után 300 forinttal. A kollekció elérhető a www.mountex.hu/szabadbanszabadon weboldalon.

[1] https://health.clevelandclinic.org/9-benefits-of-hiking/

[2] https://www.froglife.org/2022/03/29/the-benefits-of-green-spaces-and-nature-on-mental-health-2/

Rózsadombi séta – egy csodás kert emlékhellyel

6 festői vízesés itthon, amit látni kell

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!