spot_imgspot_img
spot_img

Rózsadombi séta – egy csodás kert emlékhellyel

-

Article Top Ad (AdSense)

A Rózsadombon, a Margit híd budai hídfőjének közelében káprázatos panorámájával, megújult kertjével a romantikázni vágyók egyik kedvenc helye lehet Gül Baba türbéje. A török sírkápolna és a köré épített pados, zöld terület rendezett külsővel magasodik a város felett. 

 

Rózsák Atyja 

A rózsadombi Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely látványa és annak panorámája talán kevésbé él a köztudatban, pedig könnyen megközelíthető gyalog is a Mecset utcából, Turbán utcából. Többek közt azért is érdemes ide felsétálni, mert jó messze ellátni innen Buda és Pest felé egyaránt, valamint a Margit híd formája is szépen kirajzolódik ebből a magasságból. De mi ez a történelmi múlttal rendelkező hely, és kiről is lett elnevezve?

Gül Baba, oszmán-török katona-szerzetes, vagyis dervis volt, aki a megszálló török sereggel érkezett Budára. Azzal bízták meg, hogy alapítson Budán muszlim kolostort. Küldetését nem tudta véghez vinni, mert 1541. szeptemberében meghalt. Az akkori város határán kívül temették el és állítottak neki síremléket. Ez utóbbi a mai Rózsadombon található Gül Baba Türbéje, amely Budapest egyik legrégibb építészeti emléke is egyben.

Gül Baba alakját sokféle legenda színesíti. Természetet kedvelő ember volt, akit azért is neveznek a Rózsák Atyjának, mert rózsamagokat hozott az országba. Nevében a rózsa megnevezés egyfajta lelki rang is, amely azt jelzi, hogy Istent mélyrehatóan, transzcendens módon ismerte.

Gül Babát a maga korában sokan ismerték az élőlények iránt érzett szeretetéről, valamint az általa vallott olyan időtlen értékekről, mint a humanizmus, a tolerancia, a testvériség és a harmónia.

Rózsadombi séta-Gül baba
kép: R. Szabó Zsuzsa

Ahogy a Gül baba Türbéje Alapítvány feljegyzéseiből is kiderül, Gül baba személyéhez a 19–20. század során újabb legendák kapcsolódtak. A dervisre utalva ekkoriban nevezték el a türbe környezetét Rózsadombnak, ahol előbb reprezentatív villákat emeltek, majd később sűrűbb épülethálózat alakult ki. Ekkortájt kapta a szomszédos Niedermayer Gasse is a Gül baba utca nevet, és ekkoriban kezdődött meg az épület tudományos igényű kutatásainak és helyreállításainak sorozata.

Rózsadombi-Gül baba
kép: R. Szabó Zsuzsa

Bámulatos, hogy a szerzetes sírkápolnájától milyen messze ellátni. A turbán alakú sírkövekkel díszített rózsakertről körbetekintve a Margit híd egyedi formája szépen kivehető, de az Országház és a Budai Vár is impozáns látványt nyújt innen. A friss levegőjű kertből rálátni a nyüzsgő nagyvárosra úgy, hogy közben itt fenn nyugalom és béke öleli körbe a sétálókat. A megtervezett, komoly tervezés alapján kialakított kertben nemcsak sétálásra, romantikázásra van lehetőség, hanem történelmi ismereteket is lehet szerezni.

Rózsadomb_Gül baba
kép. R. Szabó Zsuzsa
Rózsadombi séta
kép: R. Szabó Zsuzsa

Kulturális kitérő jó török kávéval 

A Gül Baba Örökségvédő Alapítvány szervezésében állandó és az időszaki kiállításokat tudsz itt megtekinteni, illetve olykor  koncerteket és könyvbemutatókat, workshopokat is rendeznek. A török-magyar múlt legfontosabb állomásait, elemeit is megismerhetjük a minden érzékszervre ható, intenzív élményt nyújtó bemutatótermekben.  A kávézóba igazi török teát és török kávét is el lehet kortyolni.

Részletek:/gulbabaalapitvany.hu

Ezeket is nézd meg:

A nagy túlélő – egy legendás fa Budán

Itt egykor a csillárról is táncoslányok lógtak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!