spot_imgspot_img
spot_img

Az új Wednesday az Addams Family kicsúfolása

-

Article Top Ad (AdSense)

Hiányzik az új Netflix sorozatból minden, ami miatt szeretjük az Addams Familyt. Lássuk, miért nem jó Wednesday one man show-ja.

Közösségi média

Manapság a legfelkapottabb sorozatoknál nem lehet eldönteni, hogy maga miatt van ekkora rajongótábora vagy az óriási promó miatt. Már azelőtt megpróbálják megszerettetni velünk a színészeket, velük együtt pedig a karaktereket, mielőtt egy képkockát is láthattunk volna a sorozatból. A közösségi média fénykorában már azelőtt nagy szám valami, mielőtt megtörténne. Az elfogult szempárok pedig nem akarják meglátni a rosszat.

Az óriási felhajtás miatt örültem, hogy VÉGRE kijött a sorozat. Őszintén akartam, hogy jó legyen, mert az Addams Family különleges helyet foglal el a szívemben, de amikor nekiültem a Wednesdaynek, végig azt vártam, hogy mikor lesz jó. Vége lett az utolsó résznek, de azóta is várok.

Kinek szól?

Tinédzserek, misztikus lények, beilleszkedés és hasonló témákat ölel fel a sorozat, miközben túlságosan meglepő fordulat nem történik benne. Így hát elkönyveltem egy nem túl extra tini-sorozatnak, amit biztos jobban értékeltem volna fiatalabb fejjel.

Pár nappal később, 30 éves és annál idősebb barátaim mind ÁRADOZTAK a Wednesdayről, hogy mennyire remek alkotás, milyen izgalmas, egyedi és milyen régóta nem volt ilyen jó egy sorozat. Teljesen lesokkolt ez a lelkesedés, nem akartam elhinni, hogy nem csak tinik élvezték. Aznap este adni akartam még egy esélyt a sorozatnak, de az első 10 percig se jutottam. Egyszerűen nem élveztem, de akkor még nem értettem, hogy pontos miért.

Kép: Addams Family 1991_YouTube

A legnagyobb hiba

Csak később állt össze bennem a kép. Az Addams Family karakterek a Wednesdayben is próbálják hozni a fekete humort, de ebben az esetben mégsem működik. Miért? A korábbi Addams Family filmek azért jók, mert a család egy különc család, más, mint a többi. Más pedig csak akkor lehetsz, ha körülötted mindenki „normális”. Az Addams Family karakterei a megszokott, mindennapi, normális emberek között tudnak érvényesülni. Ebben gyökeredzik a szerethetőségük. Erre a Wednesdayben a főszereplőt bedobják egy nem mindennapi környezetbe, ahol ő is csak egy lesz a sok közül. Ezzel elveszett a jellegzetessége.

Szintén óriási hibának tartom, hogy ilyen sok készséget adtak Wednesdaynek a „fekete lénye” mellé. Tökéletesen beszél több nyelven, profi íjász, vívó, harcművész. De gondoljunk bele, hogy ha az eredeti Wednesdaytől elvesszük a karakter fekete humorát és látásmódját, akkor csak egy átlagos kislány marad, és ebben ez a szép. Az új Wednesdaytől, ha elvesszük az elvileg legmeghatározóbb jellemvonásait, akkor is marad neki még vagy száz, ami miatt különleges marad, és pont emiatt nem különleges.

One man show

Habár Wednesday karakterét eltúlozták, értem, hogy meg akarták kicsit újítani. A színésznő, Jenna Ortega ügyesen a magáévá tette. Vitathatatlan, hogy jól játssza a többnyire érzelemmentes lányt, a többi karakterről ez azonban nem mondható el. Nem tudták elhitetni velem, hogy ők tényleg azok az emberek, akiknek be vannak öltözve. Úgy érzetem, hogy bármelyik pillanatban kiléphetnek a szerepből. Olyan volt, minta minden egyes megszólalásuk után megerősítésre várnának.

Wednesday beilleszkedése is zavaros. Törődnek vele az emberek, van, aki szereti, annak ellenére, hogy ő mindent csak önös érdekből tesz, hiszen nem érdeklik mások érzései. Persze vannak emiatt viták, de végérvényesen, a körülötte lévők indokolatlanul barátkozni akarnak vele. Hogy ez mégis meg legyen indokolva, láthatunk valamilyen karakterfejlődést a főszereplőben. De azzal, hogy a többi karakter számára szerethetővé teszik, csak egyre távolabb kerül az általam ismert és kedvelt Wednesdaytől. Őt tényleg lehetett szeretni ráerőszakolt pozitív tulajdonságok nélkül is.

Kép: Wednesday karakterek_knews.media

Unalmas és zavaros

Néhány jelenet, főként amelyikben a sheriff szerepel, annyira lassú, hogy úgy érzem könnyebben nézném végig egyhuzamban az Elfújta a szél összes részét, mint azt a pár percet. Ráadásul a történetszál tele van zavarral. Wednesday nem örül, hogy ebbe az új iskolába került. El akar szökni, mégis zavarja az a jóslat, miszerint el fogja pusztítani ezt a helyet. Miért akarja ezt megakadályozni már az első rész végén, ha gyűlöl ott lenni és nem érez senki iránt szimpátiát?

A rejtélyes szörny pedig, először is teljesen komolytalan azzal a cuki kis orrával, másodszor meg sokkal hitelesebb lenne, ha az új Wednesday ahelyett, hogy a szörny megállításán dolgozna, inkább kikérné magának, hogy őt miért mentette meg, amikor mindenki mást megöl?

Hogy valami jót is mondjak

A jelmezek nagyon jól passzolnak a karakterekhez. Látszik, hogy a részletek gondosan ki vannak találva. Az ikonikus táncjelenet is élvezetes, amiről már többezer TikTok videó is készült. Ötletes volt bevonni az előző Wednesdayt játszó színásznőt, Christina Riccit a sorozatba, bár neki a jelmeze, főleg a parókája pont nem nyerte el a tetszésemet.

Összességében nagyobb a felhajtás a sorozat körül, mint amennyit önmagában megérdemel. Én ezt a közösségi médiának tudom be, ami rásegített arra, hogy trend és példakép legyen Wednesdayből. Nem utolsó sorban Tim Burton munkáját nehéz megkérdőjelezni, de számomra ez biztosan nem tartozik a legjobb filmjei közé.

Kép: TikTok trend_Memes_YouTube
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!