spot_imgspot_img
spot_img

Világhírű francia zongorista-karmester közreműködik Debussy egyetlen operájának keresztmetszetében

-

Article Top Ad (AdSense)

A Pelléas és Mélisande legszebb részletei Frédéric Chaslin zongorakíséretével csendülnek fel 2021. május 19-én 20:00 órától az Opera Facebook-oldalán és az Origón. Az OperaSzerda ingyenes közvetítéssorozatában a címszerepeket Pasztircsák Polina és Haja Zsolt énekli. A karmester budapesti vendéglátásában a Magyar Állami Operaház partnere a Francia Intézet.

Az opera szövegkönyvének alapja a későbbi Nobel-díjas drámaíró, Maurice Maeterlinck azonos című szimbolista színdarabja, amelyen Debussy csupán néhány kisebb változtatást hajtott végre. A cselekmény Trisztán és Izolda történetére emlékeztetheti a nézőt, mivel itt is egy idősebb férfi áll két fiatal közé, akik életükkel fizetnek szerelmükért. A valós cselekményt szinte teljesen nélkülöző darab álom és valóság határmezsgyéjén játszódik, Debussy érdeklődését azonban éppen ez keltette fel.

Haja Zsolt

Debussy darabjának vezényletére az Opera eredetileg Frédéric Chaslin francia karmestert kérte fel, aki elvállalta, hogy a jelenlegi körülmények közt a keresztmetszet zongorakíséretében is közreműködik. A párizsi Konzervatóriumban és a salzburgi Mozarteumban végzett karmester zongoraművészként és zeneszerzőként is elismert. Dolgozott Daniel Barenboim és Pierre Boulez asszisztenseként az Orchestre de Paris-nál és az Ensemble Intercontemporainnél, valamint a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, később a Roueni Operában, a Mannheimi Nemzeti Színházban, valamint két ízben a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekarnál töltött be zeneigazgatói posztot. Opera- és koncertkarmesterként egyaránt a legrangosabb intézmények gyakori vendége Japántól az Egyesült Államokig, a Bécsi Állami Operaházban csaknem 200 előadást vezényelt.

A karmestert nagyon régi és elmélyült kapcsolat fűzi a Pelléas és Mélisande-hoz is. Ez volt az első opera, amit megtanult 15 éves korában, korrepetitori vizsgáján is ezt mutatta be, Pierre Boulez cardiffi produkciójában asszisztensként is részt vett. Mégis a Magyar Állami Operaház felkéréséig nem volt lehetősége vezényelni a művet, erre a tervek szerint a színpadi változat bemutatásakor, a következő évadban kerülhet majd sor. Frédéric Chaslin budapesti vendéglátásában az Opera partnere a Francia Intézet.

Pasztircsák Polina

A Pelléas és Mélisande szerdai koncertszerű keresztmetszetében is színpadi produkció szólistái – Pasztircsák Polina (Mélisande), Haja Zsolt (Pelléas), Kovács István (Golaud), Fried Péter (Arkel), Köpeczi Sándor (Egy orvos) és Karácsonyi Anna (A kis Yniold) –  működnek közre. Az est játékmestere Harangi Mária, a műsort Mona Dániel vezeti.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!