spot_imgspot_img
spot_img

Turbózzuk fel az unalmas reggeliket

-

Article Top Ad (AdSense)

Ha már unod a szokásos reggeliket, akkor íme néhány parádés recept, amivel feldobhatod az egész napodat, és szuper egészséges lehetsz. 

Egy izgalmas és ízekben gazdag reggeli nem csak testünket táplálja, de felkészít a nap hátralévő részére. De hagyjuk most az átlagos reggeliket, inkább nézzük hogyan tudjuk feldobni a napunkat a következő receptekkel:

Görög joghurtos bowl

reggeli
Fotó: Alexander Mils/unpslash.com

Görög joghurtos tálak vagy menőbb nevükön bowl-ok, táplálják a testet és hosszú ideig megőrzik a teltségérzetet. A joghurtos tálkák finomak, szépek és tele vannak tápanyagokkal, így tökéletesek reggelire vagy uzsonnára.

A görög joghurt önmagában is kiváló, de különféle feltétekkel is jól párosítható. Egy  joghurtos tál elkészítéséhez szüksége lesz gyümölcsre és valami ropogósra, például dióra, magvakra vagy egy ropogós gabonára.

Íme néhány variáció:

  • Gyümölcsös tál: bogyós gyümölcsök, ananász, banán, alma, őszibarack, nektarin, mangó, kivi, gránátalma mag, narancs… Azt javaslom, hogy szezonban használjon gyümölcsöt. Édesebb lesz, így kevésbé valószínű, hogy édesítőszert kell hozzáadnia.
Nestlé_Rostdús reggeli
Fotó: Nestlé
  • Diós tál: Dió, mandula, pekándió, makadámdió, pisztácia, mogyoró, földimogyoró… Hogy a dió ropogósabb legyen, és kihozza az ízét, süsse őket egy tepsiben 350 fokon 10 percig. A dióvaj a joghurtos tálkában is remek!

Elkészítés:

A joghurtot elterítjük egy tál alján. (Egy laposabb tálban több helye van a feltétnek)  Adjunk hozzá gyümölcsöket, dióféléket, magvakat és/vagy gabonapelyhet.  Csepegtessünk rá egy kis mézet vagy juharszirupot, ha esetleg a gyümölcsök nem lennének elég édessek.  Fogyasszuk ez azonnal.

Banános-málnás granola tál

turbózzuk fel a reggeliket
Fotó: Maria Peterson/unsplash.com

Gyors és egyszerű banánkenyér ihlette granola recept, amely tökéletes joghurt tetejére, tejjel, vagy akár falatként útközben. Vegán és gluténmentes!

  • 3 csésze gluténmentes zab
  • ½ csésze dió, durvára vágva
  • ½ csésze barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  •  fél teáskanál só
  • ¼ csésze melasz
  • ½ csésze érett banán, pépesítve
  • ¼ csésze kókuszolaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 300°F-ra. Kenjünk ki egy nagy tepsit, vagy készítsünk elő szilpattal. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a zabot, a diót, a barna cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Adjuk hozzá a tört banánt, a vaníliakivonatot, a melaszt és a kókuszolajat. Keverje össze, amíg teljesen el nem keveredik. Terítse ki a granola keveréket egy sütőlapra. Süsse 40 percig, keverés közben 20 perc múlva forgassa a serpenyőt. Vegye ki a sütőből. Rácson teljesen kihűtjük, időnként megkeverve, hogy elkerüljük a megkeményedett granola polc hatását. Tároljuk légmentesen záródó üvegben, és fogyasszuk joghurttal, tejjel, vagy csak uzsonnaként!

Étcsokis quinoa reggeli

turbózzuk fel a reggeliket -quinoa
Fotó: Vegan Food/flickr.com

Ha korábban eszedbe se jutott a quinoa vagy idegenkedtél tőle, akkor itt az ideje, hogy tegyél vele egy próbát. Kezdetnek próbáld ki zabkásával és csokoládéval, amelyek kombinációja egyenesen ellenállhatatlanná teszi ezt a reggelit… főleg, ha a tetejére még egy kis olvasztott étcsokoládé is kerül.

  • 1 csésze nyers fehér quinoa
  • 1 csésze cukrozatlan mandulatej (plusz egy kicsi a tálaláshoz)
  • 1 csésze kókusztej
  • 1 csipet tengeri só
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2-3 evőkanál juharszirup vagy kókuszcukor
  • 1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat (opcionális)
  • 3-4 kocka vegán étcsokoládé (durvára vágva)

Elkészítés:

Alaposan mossuk át a quinoát egy finom szűrőben, közben válogassuk ki az elszíneződött darabokat. Melegítsünk fel egy kis serpenyőt közepes lángon. Ha felforrósodott, hozzáadjuk a leöblített, lecsepegtetett quinoát, és gyakori kevergetés mellett 3 percig pirítjuk, hogy a víz felszáradjon és a quinoa enyhén megpiruljon. Adjuk hozzá a mandulatejet ésa  kókusztejet, egy csipet sót, majd keverjük össze. Erős lángon felforraljuk, majd a lángot kisebbre véve fedő nélkül 20-25 percig főzzük. Időnként keverjük meg.

Amikor a quinoa puha, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kakaóport, a juharszirupot és a vaníliát. Keverjük össze. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis mandulatejet. Díszíthetjük még bogyós gyümölcsökkel, chia maggal, vagy banánszeletekkel.

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!