spot_imgspot_img
spot_img

Tokaj lehet idén nyáron az új Balaton

-

Article Top Ad (AdSense)

A korlátozások feloldásának köszönhetően végre újra nyakunkba vehetjük az országot. Abban azonban egészen biztosak lehetünk, hogy a pandémia nem hagyja nyom nélkül az utazási szokásokat sem – ahogy tavaly, úgy idén is inkább a belföldi célpontokat fogjuk előnyben részesíteni. A koronavírus átalakította az úticél preferenciákat, így újra aranykorukat élhetik az eddig kevésbé látogatott festői tájak – többek között a tokaji borvidék is, amely nem kapja meg azt a figyelmet, amelyet adottságai alapján megérdemelne. A Roadster magazin munkatársai éppen ezért fogták magukat és ellátogattak erre a különleges helyre, hogy elmeséljék mennyi szépség és rejtély található a világörökség részét képező vidéken. Programajánló következik.

Tokaj turisztikai adottságait sokan alábecsülik, mert úgy gondolják, hogy a borokon kívül semmi mást nem tartogat. A Roadster csapata éppen ezért úgy döntött, hogy csokorba szedi, mi mindent nyújthat az utazóknak eme rejtélyes város, mert nemcsak a magyar tenger érdemel figyelmet nyáron.  Ez kiváltképp igaz ebben időszakban, amikor az emberek még kissé félve indulnak el a zsúfolt turistacélpontok felé, de már tűkön ülve várják, hogy ismét vadregényes tájakon kalandozzanak, felelevenítsék a történelmet és a természet lágy ölén lazítsanak a több hónapnyi bezártság után. Tokajon pedig ezt mind megtehetik – néhány helyen védettségi igazolvány nélkül is!

Tokaj a nagy találkozások térsége: itt torkollik egymásba a Tisza és a Bodrog, de ugyancsak itt ér össze Hegyalja és az Alföld. Ezeknek a nagy találkozásoknak köszönhetjük a térség festői tájait – többek között Mád lenyűgöző dűlőit – Urágyát, Szent Tamást és a Királyt –, ahol még Instagram szűrő sem szükséges „a lájkmágnes” képekhez. Ezek a helyek felérnek egy időutazással, hiszen saját szemünkkel láthatjuk, milyen bámulatos nagyságú erőt fejtettek ki a vulkánok egykoron.

A borvidék ódon falai szinte mesélni tudnának: a svábok lakta Hercegkút, amely 2002 óta a Világörökség részét képezi a mai napig hű hagyományaihoz, amit jól példáz a Gombos-hegyen található, hobitlakra emlékeztető pincesor. A Füzéri vár, valamint Regéc vára ugyancsak múltidézésre hívja a látogatókat. Az előbbit néhány éve újították fel, így napjainkban még látványosabb látkép tárul az utazók elé.

Az aktív pihenés kedvelőit egy igazi adrenalin bomba várja a Zempléni kalandparkban, ahová a Roadster szerint érdemes kevésbé frekventált időpontokban menni, elkerülve a tumultust a bob-és drótkötélpályán. Akik szeretnének még magasabb sebességfokozatra kapcsolni és egy kicsit quadozni, azoknak vétek lenne kihagyniuk a Dereszla és Henye borászat által kínált John Deere Gatorokat, melyekkel felfedezhetik a környék bámulatos dűlőit. Azok sem maradhatnak program nélkül, akik sokkal békésebb és lassabb módon tárnák fel a természet csodáit. Nekik kedvez a Mahart tavaly indult projektje, melynek köszönhetően akár párosan, vagy 10-12 fő társaságában is nekivághatnak a Bodrognak és a Tiszának.

Az ámulatba ejtő természeti és építészeti szépségek mellett ámulatba ejtő emberek munkájának lehetünk szem- és fültanúi a térségben. A tokaji termelők régóta dolgoznak azon, hogy világszerte elismerjék a borvidéket, ám a várva-várt áttörés még várat magára. A Roadster utánajárt a pontos okoknak….

 „Akkor fogják elismerni, ha mi is elismerjük, ha a helyi borászok képesek hinni az aszúban! Addig, amíg fillérekért is lehet aszút kapni, addig zavaros a kép, és főleg a termőhelynek kell a lényegesnek lenni, ahogy Burgundiában is. A tokaji aszú soha nem volt világmárka. A minősége erre predesztinálja, de az, amit az elődök elértek, nekünk nem elég” – nyilatkozta a borászlegenda, Szepsy István, a térség dínyertes borásza a Roadster legújabb számában.

A Szepsy Pincészeten kívül még számos borászhoz érdemes ellátogatni, ám egy hét sem lenne elég ahhoz, hogy mindent körbejárjon az ember, ezért érdemes Csizmadia Bence, a Bortársaság Head of Wine-jának tanácsát megfogadnunk, ha csak korlátozott számú pincét tudunk felkeresniAz általa készített bakancslistán többek között helyet kapott a Demeter Zoltán Pincészet, ami bár a hagyományok jegyében működik, nem állnak távol tőle a meghökkentő megoldások. Elég, ha a rozé pezsőre gondolunk! Aki kóstolni megy, készüljön, hogy nehéz lesz bejutnia, ha viszont sikerül akkor minimum három órával számoljon – tanácsolja a Roadster.

Balassa Pincészet ugyancsak szerepel a legjobb borászatok listáján, hiszen a borász maga is sok helyen megfordult a világban és évről évre magas pontszámokkal van jelen a mérvadó Decanter és a Wine & Spirits magazinokban. Ha bejelentkezünk hozzá egy kóstolóra, szinte biztos, hogy a Szent Tamás dülő tetején fogadnak majd minket. – mondta Csizmadia Bence.

Mi sem mélyítheti el jobban a Tokaj-élményt, mint néhány emlékezetes gasztroélmény! A Tokaj környéki „gasztroforradalom” egyik központja egyértelműen Mád, ahol két olyan hely is akad, ami nem maradhat le a bakancslistáról. Az Első Mádi Borházban a dülőkön dolgozó borászok munkájából kap ízelítőt a vendég, amit kiválóan kiegészítenek a régió alapanyagaiból készült ételek bemutatva az igazi mádi-életérzést. A Szarkaláb Bisztró látogatói ezzel szemben egy lakásétterembe csöppennek, ahol megismerhetik a Szarka Pince értékeit. Van bisztrómenü és ötfogásos degusztációs menü borpárosítással.

Azoknak, akik fontosnak tartják, hogy a lehető legjobb körülmények között pihenjék ki tokaji kalandjaikat, szintén jó hírrel szolgál a Roadster: a térség szállásain szinte mindenhol életre kel a történelem és találkozik a 21. század luxusával. A megye egyetlen ötcsillagos szállodája, az Andrássy Rezidencia hajdan az Andrássy család luxusszentélye volt, mára pedig 41 szobával, wellness-és spaszolgáltatással, valamint a régió egyik legnívósabb éttermével várja vendégeit. Az Oroszlános Vendéglő és Borhotel 400 éves falai ugyancsak számos történetet őriznek és hídat képeznek a múlt és a jelen között, hiszen az autentikus jegyek mellett a mai igényekre szabott szolgáltatások – fröccsterasz, infraszauna és pezsgőfürdő is megjelennek. A Gróf Degenfeld Kastélyszálló a Monarcia-kori Magyarországba repíti vissza vendégeket, ahol antik bútorokkal berendezett, de modern tárgyakkal is felszerelt szobákban pihenhetik ki a nagy túrákat.

 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!