spot_imgspot_img
spot_img

Titkos helyek Csehországban, amiket látni kell

-

Article Top Ad (AdSense)

Csehország sok mindent kínál a látogatóknak, akik hajlandóak valami újat kipróbálni és Prágánál tovább merészkedni. Már csak azért is, mert az ország legszebb látnivalói között olyan helyek is vannak, amelyekről a legtöbb látogató még nem is hallott. 

Amikor Csehországra gondolunk, automatikusan Prága jut eszünkbe. És annak ellenére, hogy a cseh főváros tényleg egy gyöngyszem, az ország ennél sokkal több csodát rejt. De ha igazán meg akarjuk ismerni az országot, akkor vegyük az irányt a legérdekesebb úti célok felé.

Kutna Hora és a koponyák

csehország-csonttemplom
Fotó: Petr Wagner/flickr.com

Az „ezüst városa” egy egynapos kirándulás Prágából, amelyet nem lehet kihagyni, mert ez az egyik legjobb hely a történelem rajongók számára. Egy igazi időutazást élhetünk át a házak és templomok között sétálgatva, de egyetlen Kutná Hora-i kirándulás sem lehet teljes anélkül, hogy megnéznénk a város hátborzongató, mégis lenyűgőző látnivalóját, a Csonttemplomot. A Sedlec Ossuary egy érdekes római katolikus kápolna, amelyet több mint 40 000 ember csontjai díszítenek!

Zelena Hora (Zöld hegy)

zelena-hora-csehországban
Fotó: Maria Haase/flickr.com

Žďár nad Sázavou városa mellett található domb önmagában nem lenne túl érdekes, de itt található Csehország vitathatatlanul legeredetibb és legegyedibb épülete. A Nepomuki Szent János zarándoktemplomot Jan Blažej Santini Aichel – olasz származású cseh építész – tervezte, amely az 1727-es elkészültével egyedülálló műalkotás lett. A templomot a XIV. századi cseh vértanúnak, Nepomuki Szent Jánosnak szentelték, akit XIII. Benedek pápa 1729-ben szentté avatott. Az ötös szám fontos szerepet játszik a templom kialakításában és Nepomuki Szent János öt erényére utal: a templom alaprajza ötágú csillag, öt bejárata van, öt kápolnája és benne öt oltár található.

Luhacovice

luhacovice
Fotó: Ida Tittlova/flickr.com

Erdők között bújik meg a Fehér Kárpátok lábánál Luhačovice festői városa, ami egy igazi wellness központ. Tizenhat savas és egy kénes forrásával Európa legjobb gyógyfürdői között tartják számon. Mind közül leghíresebb a Vincentka, amely a fürdő háromszáz éves fennállása óta adja jótékony és gyógyító természetes ásványforrásait. A hely tündéri szellemét egyedi és pótolhatatlan építészete teremti meg, és az utcákon barangolva magunk is azonnal észrevesszük: az itteni házak semmihez sem hasonlíthatók. Ráadásul a közelben még számos figyelemre méltó látnivaló található: a Vizovice-i barokk kastély, Uherský Brod történelmi királyi városa vagy a ritka szláv falu, Vlčnov, amely olyan különleges szokásairól és hagyományairól híres, mint például a Királyok lovaglása.

Holasovice

Holasovice-csehország
Fotó: Pierre Richer/fliclk.com

A Cseh Köztársaság legjobb városairól szóló vitában rusztikus szépsége miatt Holašovice neve kötelezően felmerül.  A 18. századból származó dél-cseh népi barokk épületek és 23 tanyája, amelyek egy csodálatos barokk tanyán helyezkednek el a szép falusi zöldben, mind lélegzetelállító látnivalók.

Dalesice sörfőzde

dalesice-sör-csehországban
Fotó: Exprerience Czech/flickr.com

A Prágától kétórányi útra fekvő falu már a XVII. század óta saját sörfőzdével büszkélkedhet, amelyet 1882-ben if. Dreher Antal vásásolt meg. A sörfejedelemnek ez volt az első csehországi sörfőzdéje, de nem sokáig volt a család birtokában. Az I. világháború után szódagyárként működött, a II. világháborút követő államosítást követően pedig csak kallódott. Aztán jött a Sörgyári capriccio című film és egy rövid virágzás, majd néhány évvel később a sörfőzde történelmének mélypontjára jutott – egyre romosabbá vált, és kis híján lebontásra került. A kétezres évek elején az új tulajdonos azonban visszaállította eredeti fényét, újraélesztette a sörgyárat, ahol ma már nem csak sört kóstolhatunk és ehetjük a hagyományos cseh finomságokat, de betérhetünk a múzeumba is, hogy betekintsünk a régi és a mai sőrfőzési módszerekbe.

Lednicei kastély

lednice-kastély-csehországban
Fotó: Tóth Péter/flickr.com

„Európa kertjeként” is ismert Lednice-Valtice egy mesterséges táj, amely tökéletesen ötvözi az angol romantikus vidéket a barokk építészettel, valamint Lednice és Valtice kastélyainak neogótikus stílusával. A kastélyokon kívül több pavilon is található, amelyek kastélyként vagy vadászházként funkcionálnak. A Lednicei kastély a Lednice-Valtice komplexum koronájának ékköve és egyben az egyik legszebb angol neogótikus épületegyüttes egész Európában. Számos túraútvonal vezet a kastély belsejében, a reprezentatív termektől a hercegi lakásokig, a kis hercegek és hercegnők szobáiig és a Bábmúzeumig. Parkja egészen csodálatos: tele van romantikus épületekkel, halastavakkal és ritka fafajokkal.

Cseh Svájc Nemzeti Park

nemzeti park-csehrország
Fotó: Gregor Samsa/flickr.rcom

Minden túrázó álma a Prágától csak két órányira található park, amely nemcsak völgyeiről és homokkő sziklaképződményeiről ismert, hanem mesés vízeséseiről is. Ott jártunkor egyik legjobb amit tehetünk, ha felmászunk a zölden pompázó fenyvesek között Pravčická bránára, Európa legnagyobb természetes homokkőboltozatára. A Nemzeti Park szépségétől garantáltan eláll a lélegzetünk, és életünk fotóit is elkészíthetjük. A Cseh Svájc Nemzeti Park tája olyan, mintha egyenesen egy mesekönyvből lépett volna ki, érdemes egy napra útba ejteni.

Morvaország karsztbarlangja

morva karsztbarlang-csehországban
Fotó: Gregor Samsa/flickr.com

A Morva-karszt egy természeti csoda, amely garantáltan lenyűgöz minden látogatót. Több mint 1100 barlang és szurdokával, amely Közép-Európa legfontosabb karsztterületét alkotja. A barlangok bejárása mellett érdemes kihasználni a gyalogos és kerékpáros utakat, ahol remek túrákat tehetünk. Abszolút kötelező látnivaló a Punkva-barlangok, amelyekben nem csak túrázhatunk, hanem a földalatti Punkva folyón akár hajókázhatunk is. A körút során megtekinthetjük a Morva-karszt fő attrakcióját, a 138 méter mélyen fekvő Macocha Abyss-t, Közép-Európa legnagyobb szurdokát.

10-Z Atombunker – Brno

Ha autentikus cseh hangulatot szeretnénk, de turisták nélkül, akkor Brnonak feltétlenül szerepelnie kell a Csehország legnépszerűbb látnivalói között. Bár egykor unalmas helyként ábrázolták, egyetemistáknak köszönhetően ma az innováció és a kreativitás élénk központja. Finom éttermek, borospincék, mikrosörfőzdék és kocsmák várják a betérőket, de az is a paradicsomban érezheti magát, aki városnézésre vágyik, mert rengeteg a palota és templom, és Csehország második legnagyobb városában az egyik legmegrázóbb felfedezésben is részünk lehet.

A Špilberk-erőd alatti dombon lapul a 10-Z nukleáris bunker, amelyet korábban nagy titokban tartottak, de most már nyitva áll a nyilvánosság számára. Minthogy atombunker, eredetileg az ország vezetői meghúzhatják magukat nukleáris támadás esetén. Úgy tervezték, hogy 500 ember is túlélhessen benne három napot, de egyben kommunikációs poszt is volt, amely lehetővé tette a bent lévők számára, hogy távolról irányítsák a várost és a környező régiót. Mióta átadták a látogatóknak körbejárhatjuk a létesítményt, a bejáratnál lévő fertőtlenítő helyiségtől a zajos dízelgenerátorokon és szűrőegységeken át a konferenciateremig, a lakóterekig, a konyháig és a kommunikációs irodákig.

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!