spot_imgspot_img
spot_img

Érzelmi hegek, amelyeket gyerekkorban szerezhetünk

-

Article Top Ad (AdSense)

Amikor életünk kezdetén trauma ér bennünket, az megváltoztat minket. Nemcsak arra van hatással, miként fogunk bízni és hogyan kötődünk másokhoz, hanem arra is, hogyan érezzük magunkat életünk során. Míg a fizikai hegek, karcolások és zúzódások begyógyulhatnak, az érzelmi hegek egész életünkön át velünk maradnak.

Életünk során szerzett tapasztalataink mindannyiunkat formálnak, különösen a gyermekkorunkban átélt élmények. Sajnos, ha a korai években extrém traumát és bántalmazást élünk át, az felnőttkorunkban is velünk marad.

A bántalmazás nem csak fizikai formát ölthet, bántani érzelmileg és szavakkal is lehet. Az érzelmi bántalmazás sok esetben az állandó érzelmi bántás vagy az elhanyagolás egyik formája, amelynek a gyermek ki van téve, akár a szülő, akár valaki más közeli személy által. Néha a szülők érzelmileg bántalmazzák gyermekeiket anélkül, hogy észrevennék, mit csinálnak valójában, jóllehet az érzelmi vagy pszichológiai bántalmazás nagyon súlyos károkat okozhat a gyermek kognitív, érzelmi, szociális és pszichológiai fejlődésében.

Íme néhány érzelmi bántalmazás eset:

Az érzelmi bántalmazás egyik leggyakoribb formája a gyermek figyelmen kívül hagyása. Bizonyos helyzetekben fizikailag jelen vagyunk a gyermek mellett, de lehet, hogy nem figyelünk rá, figyelmen kívül hagyjuk, amikor beszél hozzánk, mert például éppen a telefonunkat görgetjük. Ezek olyan helyzetek, amikor a gyermekünk figyelmen kívül hagyva érezheti magát, de akkor is, ha kerüljük a szemkontaktust, miközben vele beszélünk. Az érzelmi bántalmazás másik tipikus esete a gyermek szükségleteinek elutasítása. Érzelmi bántalmazás előfordulhat úgy is, ha a szülő rendszeresen nem reagál gyermeke egyszerű fizikai szükségleteinek kielégítésére például azzal, hogy nem érinti meg vagy öleli meg. Sok szülő úgy bünteti gyermekét, hogy bezárja a szobájába. Ha gyakran megtörténik, ez is az érzelmi bántalmazás egyik formájává válhat a gyermek számára, ahogy az érzelmi bántalmazás verbális formája, amikor a szülő  rendszeresen kigúnyolja, megszégyeníti vagy lekicsinyli gyermekét. Ezek akkor apró incidensnek tűnhetnek, de súlyos és hosszan tartó következményekkel járnak.

Verbális bántalmazás

A verbális bántalmazás gyermekekre gyakorolt ​​hatásai súlyosabbak lehetnek, mint gondolnánk. A verbális bántalmazás a gyermekbántalmazás egyik leginkább figyelmen kívül hagyott formája. Gyakran hamisan a „kemény szeretet” vagy a „fegyelmezés” egy formájaként ábrázolják, azonban rövid és hosszú távon is súlyos következményei lehetnek. A gyerekek megalázva, szégyellve vagy nem szeretve érezhetik magukat, és ezt nem tudják kifejezni.  A folyamatos fenyegetés vagy kiabálás végül negatívan befolyásolja mentális egészségüket.

Ha gyermekként traumát vagy bántalmazást tapasztaltunk, akkor a következők közül több is ismerős lehet.

A verbális bántalmazás rövid távú hatásai a gyermekekre

A verbális bántalmazás által okozott károk kívülről nem láthatók, mégis jelentős pszichológiai hatást hagynak maguk után, amely gyakran megnehezíti a gyermek számára, hogy túllépjen rajta.

A gyerek demoralizálása vagy a vele való kiabálás negatív következményekkel járhat. Kisebbrendűségi komplexusok alakulhatnak ki, és távol tarthatja magát másoktól. Ez az állapot tartóssá válhat, vagyis klinikai állapotba is kerülhet, ha hagyják, hogy a bántalmazás gyakori és hosszú ideig megtörténjen. Ha valakinek sokszor mondják, „hülye vagy”, „mindent tönkreteszel”, egy idő után nem lesz bátorsága (önbizalma) megtenni dolgokat, mert „úgyse fog sikerülni”. De ha a szülő azt mondja: „Tudom, hogy megnyered a versenyt”, a gyermek automatikusan elkezdi azt feltételezni, hogy megnyeri a versenyt, és nem lesznek kétségek a fejében, függetlenül attól, hogy mi lesz a végeredmény. Alacsonyabb önbizalommal a gyerek gyenge szellemi és fizikai teljesítményt mutathat. Ugyanígy, amikor egy gyerekkel állandóan kiabálnak vele, el fogja hinni magáról, hogy valami baja van. Kisebbrendűségi komplexusok alakulnak ki, és úgy érzi, barátai felsőbbrendűek nála. Ez a viselkedés azt sugallja számára, hogy nem egyenrangú másokkal, és a többiek jobbak nála.

Azok a gyermekek, akik állandó verbális bántalmazásnak vannak kitéve, maradandó egészségügyi és pszichés zavaroktól szenvednek. Íme néhány viselkedési probléma:

A depresszió „helyettesítési lánchoz” vezet, ami azt jelenti, hogy az áldozat ahhoz, hogy örömeit kielégítse, hajlamos a túlevésre, vagy épp ellenkezőleg teljesen abbahagyja az evést. Ez hatással van a csontok növekedésére és fejlődésére, az izmok és a létfontosságú szervek pedig károsodhatnak. A gyermek tehát idővel egyre gyengébb lesz.

A dominancia és a magabiztosság létfontosságú a sikeres szakmai élethez és a felnőttek kielégítő magánéletéhez. Az önbizalom hiánya frusztrációhoz és depresszióhoz vezethet. Megfigyelték azt is, hogy a folyamatos verbális bántalmazásnak kitett áldozatoknál előfordul, hogy az életet nem látják túl pozitívan, és úgy érzik rosszak a kilátásaik. A verbálisan bántalmazott gyerekek körében nagyobb eséllyel fordul elő, hogy függővé válnak. Még az olyan „elfogadhatóbb” függőség is jellemző a bántalmazás áldozataira, mint a játék-vagy a vásárlásfüggőség. A pszichológusok szerint ennek az az oka, hogy amikor bántalmaznak bennünket, elszakadunk másoktól és önmagunktól, ami arra késztet, hogy máshol keressük ezt a kapcsolódási érzést. Mindezeken túl pedig a legrosszabb mellékhatás az, hogy a bántalmazott gyerekek gyakran sérült felnőttekké és bántalmazott szülőkké cseperednek.

Szülőként mindannyian szeretjük a gyermekeinket, de előfordulhat, hogy tudatlanul érzelmi bántalmazzuk őket. Néha még a legjobb szülők is kiabálnak a gyerekeikkel, vagy figyelmen kívül hagyják őket. Ha az ilyen esetek egyszeri viselkedésként fordulnak elő, az semmilyen módon nem sértő. Az érzelmi bántalmazás kockázata akkor kezd veszélyessé válni, amikor az ilyen típusú viselkedés rendszeres szokássá válik.

 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!