spot_imgspot_img
spot_img

Tapasztalja meg, érezze és lássa a hang erejét!

-

Article Top Ad (AdSense)

Dobja fel a hangulatát zenehallgatással! Úttörő tanulmány mutatja be, hogy a zene hogyan változtatja meg az érzelmi reakcióinkat

 • A magyar emberek több mint 55 százaléka rosszabbul érzi magát a világjárvány idején, mint korábban valaha, valamint a magyarok 81 százaléka ismeri el, hogy a zene segített nekik átlendülni egy-egy nehéz időszakon.
 • Az Emotion vs. Music tanulmány feltárja az érzelmek és a zene kapcsolatát: Dr. David Lewis, a Mindlab International-lel közösen mutatja meg a hang és a zene hangulatszabályzó erejét, valamint hogy hogyan segíti a jólétünket.
 • Az eredményeket két gyönyörű és hatásos videóban illusztrálják; kísérletezzen és figyelje meg, mit érez, miután megnézte őket. Figyelje, hogyan reagál a teste a zenére – a Sony MHC-V83D nagy teljesítményű hangszóróval és a Cymatics segítségével illusztrálva – hogy a minden irányból érkező hanghullámok rendszertelenül ugyan, de lenyűgöző módon mozgatják ütemre a festéket, a homokot és a folyadékot.
 • Magyarországon az emberek 89 százaléka úgy látja, hogy hangulatát a zene nagy mértékben befolyásolja (a boldogság és az izgalom érzésétől a nosztalgia és a szomorúság érzéséig), ennek alátámasztásához a második videóban látottak mutatják meg, hogy a lassabb tempójú zenék milyen erőteljes hatással lehetnek ránk.

Úttörő tanulmány tárta fel, hogy a zene milyen döbbenetes módon befolyásolja mindennapjainkat, valamint azt is, hogy mind fizikailag, mind pedig pszichológiai szempontból sokkal nagyobb hatással van ránk, mint azt korábban gondoltuk. 

Fotó: Unsplash

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a zene hangulatszabályozó eszköz lehet, annak ritmusa pedig jelentősen megváltoztatja érzelmi reakciónkat. A moll és dúr dallamok határozzák meg azt, hogy az adott zene felemelő vagy melankolikus hangulatú.

Dr. David Lewis, a Mindlab International munkatársa elmondta: A szomorú zene segíthet számunkra a nehéz időkben. A legintenzívebb érzelmi reakciók, legyen az boldogság vagy szomorúság, akkor következtek be, amikor az egyik dallam érzelmileg ellentétes volt a közvetlenül előtte hallott dallammal. Ezentúl, ha azt szeretnénk, hogy egy bizonyos zene energiával töltsön fel, keverjük a különböző dallamú zenéket. Hallgassunk meg egy szomorú számot, mielőtt meghallgatunk egy vidámabb, pozitívabb, optimistább dalt. Így az érzelmileg felemelő számok még hatásosabbak tudnak lenni.”

A zene szintén erőteljes a tekintetben, hogy gyakran élénken vissza tudja állítani a rég elfeledett érzelmi élményeket – a Magyarországon megkérdezettek 88 százaléka elismeri, hogy van olyan emléke, amiben a zene jelentős szerepet játszott.

A zene hatással lehet elménk működésére, de arra is, hogyan viselkedünk és reagálunk a körülöttünk élőkre.

Átlagosan évente több mint 285 órányi zenét hallgatunk (ez 12 teljes napot jelent), a magyarok pedig naponta átlagosan 51 percet töltenek el zenehallgatással, ami egyedülálló erőt adhat az életünk szebbé tételéhez ezekben a nehéz időkben. A magyarországi megkérdezettek 89 százaléka azt állítja, hogy több zenét szeretne hallgatni, amennyiben ez mind a testi, mind a szellemi jólétünkre pozitív hatással van.

Dr. David Lewis kutatása alapján a Sony két új vizuális ábrázolást készített arról, hogy az erőteljes zene milyen hatással lehet ránk fizikailag és érzelmileg. A Sony új nagy teljesítményű hangszórói az MHC-V83D és az MHC-V73D szerepelnek a videókban, amelyekben érzékeltetik, hogy a gyors és lassú tempójú zene, a hangszórók omnidirekcionális hang- és világítási technikái együttesen hatással vannak testünkre és a körülöttünk lévő tárgyakra.

Kísérletezzünk; próbáljuk ki a zene erejét, hogy lássuk, milyen érzelmeket vált ki

 • Először nézzük meg a videót egy lassabb tempójú zeneszámmal, amelynek melankolikusabb érzéseket kellene kiváltania, mint például a Tails Jack Chown-tól, a The Music Lab-tól
 • Ezután töltődjünk fel újra egy olyan dallal, amelynek gyorsabb a tempója, és amelynek boldogságot kell kiváltania; ilyen például a Gutenmorgen Jack Chown-tól, a The Music Lab-tól

A zene 10 ránk gyakorolt hatása

Dr. David Lewis megvizsgálta, hogy a zene milyen hatással van testünkre, elménkre és érzelmeinkre, a memóriafunkciónk fokozásától, a szívverés és a pupilla tágulásától kezdve a könnyek kiváltásáig, az alvás állapotáig és a boldogság érzéséig.

 1. Könnyek
 2. Memóriafunkciók növelése
 3. Boldogság érzése
 4. Lassítás, relaxálás vagy gyorsabb pulzusszám
 5. Tetteinkre való hatás
 6. Kapcsolatok és barátságok kialakítása, identitásunk meghatározása
 7. „Gyógyító” hatás 
 8. Alvásban való segítés
 9. Libabőr 
 10. Pupilla tágulása

„Fontos, és sokak számára elérhető lehetőség az otthoni zenehallgatás. Segítő, megtartó tevékenység lehet, a bezártság, a bizonytalanság, a veszteségek idején. Hiszen a zene által létrehozott belső képek, formát öltő érzelmek és élmények segíthetnek a körülöttünk zajló, de a bensőnkre erősen visszaható események elfogadásában, feldolgozásában” – árulta el Paár Julianna, a Magyar Zeneterápiás Egyesület zeneterapeutája. 

A zene, amit hallgatunk sokféle lehet. Van, aki relaxált állapotra vágyik, és a hangok, a ritmus keltette harmonikus hatás következtében, megnyugvásra lel. De a zenén keresztül meg tudunk élni erősebb, intenzívebb érzelmeket is, például a dühöt, fájdalmat, gyászt, stresszt vagy tehetetlenséget. Melyek a zenén keresztül projektálódva, érzékelhetővé, integrálhatóvá válhatnak. Az érzelmi levezetődés folyamatát meg tudja segíteni a hallgatott zenére történő képalkotás – festés, rajzolás, kollázs készítés. Egy ilyen alkotási folyamat során az esetenként feldolgozatlan belső tartalmaink válnak kifejezhetővé, megoszthatóvá másokkal. Egyrészt segítenek rátekinteni a saját belsőnkben zajló konfliktusokra, másrészt megkönnyíthetik a környezetünkben élőkkel való kapcsolódást.”

Angela de Klein, a Sony Video & Sound Europe vezető terméktervezési és marketing menedzsere elmondta: „Mindannyian vissza tudunk emlékezni életünk egy olyan pillanatára, amiben a zene jelentős szerepet játszott; érzéseket és emlékeket ébresztett, egyfajta utazásra hívott és vitt minket.”

 „2020 nehéz év volt mindannyiunk számára, ezért szerettük volna elkészíteni ezt a tanulmány és a videót, hogy bemutassuk, milyen erős a zene hatása, ezzel arra ösztönözve az embereket, hogy minél többen használják az életükben, mint a pozitivitás eszközét. A nagy teljesítményű hangszórók kínálata hangosan és tisztán adja át a hang erejét, tökéletes azok számára, akik együtt akarják hallgatni a zenét. „

A Sony nagy teljesítményű hangrendszerkínálatának két izgalmas új modelljét, az MHC-V83D-t és az MHC-V73D-t úgy tervezték, hogy a hangszórók omnidirekcionális hang- és világítási technikáival, valamint hordozható kialakítással a bulik szerelmesei és a család is megtalálja a számukra legideálisabb szórakozási lehetőséget.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!