spot_imgspot_img
spot_img

Takács Katalin színésznő kapta idén a Gábor Miklós-díjat

-

Article Top Ad (AdSense)

A legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat idén a szakmai kuratórium döntése alapján Takács Katalin színésznő kapta Pukk megformálásáért a Kőszegi Várszínház Szentivánéji álom című, Hegedűs D. Géza rendezte előadásban.

 

Takács Katalinnak a díjat Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke adta át a Budaörsi Latinovits Színház Az eprésző kislány című előadásának végén. A Gábor Miklós-díj 23 éves történetében ez a harmadik alkalom, hogy színésznő vehette át a díjat.

A díjról

A díj névadója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Kossuth-díjas érdemes művész Gábor Miklós, akit olyan filmekből ismerhetünk, mint a a Valahol Európában és a Mágnás Miska. Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek/színésznőnek ítéli oda a szakmai kuratórium. A díj egy bronz plakett. Egyik oldalán Shakespeare, a másikon Gábor Miklós arcképe látható; Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

Takács Katalin kapta a Gábor Miklós-díjat
kép: https://latinovitsszinhaz.eu

Takács Katalin pályája röviden

Budapesten született, 1975-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Horvai István osztályában. 1975 és 1980 között a veszprémi Petőfi Színházban játszott, majd két évig a debreceni Csokonai Színház tagja volt. 1981-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, 1985-től a Radnóti Színház társulatának tagja. 1994-ben az Új Színházhoz szerződött, ezután 2012-től a kaposvári Csiky Gergely Színház, 2016-tól a budaörsi Latinovits Színház tagja. A Psota Irén-díjas, Jászai Mari-díjas érdemes művész a Pukk-alakításért tavaly elnyerte a Kőszegi Várszínházban a Hollósi Frigyes-díjat.

Több mozifilmben is láthattuk a művésznőt mostanában. A mi két személyes kedvencünk a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek című filmekben nyújtott alakítása.

Itt tudsz a színésznőről olvasni: latinovitsszinhaz.eu

forrás:MTI, wikipedia, port.hu

Ezeket is nézd meg:

Szabó Erika: „Nagyon bírom, hogy egy őrült és bolond nőt játszhatok”

Mucsi Zoltán: A káromkodást nem én találtam fel

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!