spot_imgspot_img
spot_img

„Szerettem volna ezt a szemléletet minél több nővel megosztani”

-

Article Top Ad (AdSense)

Az orosz származású magyar beauty coach és arcjóga oktató a természetes szépségápolás egyik leghíresebb magyar képviselője. Beauty coachként természetes módszerekkel segít a nőknek megőrizni szépségüket, miközben néhány hónappal ezelőtt teljesen felfordult az élete. Anfisa Bulgakovával beszélgettünk…

– Egy olyan módszert kínálsz nekünk, nőknek, amellyel természetes módon tudunk tenni a szépségünkért.  Miről szól az arcjóga és hogyan szépülhetünk általa? 

– A rendszeres arcjóga segít fenntartani az arc egészséges állapotát, mivel az izom folyamatos edzésnek van kitéve, így szépen erősödik. Az izmok kötöttsége ellen is tökéletesen működik, de nem csak izmoknak tesz jót, hanem az arc egészének. Az, hogy a kezeink és a különféle masszázseszközök segítségével vérbőséget generálunk, számos pozitív hatással jár: fokozzuk a vérkeringést, a nyirokkeringést, a méreganyagok távozását, de emellett az arcjóga halványítja a ráncokat, lifting hatással bír, és például a vizesedés, a puffadtság ellen is nagyon jó módszer. A testedzés hasonlóan működik: az edzőtermekben is ugyanígy erősítjük az izmainkat, és ezzel nem csak a külső szépségünkért, de az egészségünkért is teszünk – ugyanez elmondható az arcjógáról is. A folyamatos munkának köszönhetően pedig akár éveket letagadhatunk a korunkból.

– Szépség coachként sikeres vállalkozást vezetsz. Hogyan kerültél kapcsolatba a szépség világával? 

– Édesanyámtól és nagymamámtól lestem el azokat a praktikákat, melyeket már ők is természetes módon iktattak be az életükbe. Arcmaszkot használtak, radírozták a bőrüket, és a hajápolásra is mindig nagyon odafigyeltek. Sőt, a nagymamám a mai napig jéggel ápolja minden egyes nap az arcát! Ők sok-sok, akár 15 évet is letagadhatnak a korukból, minden túlzás nélkül fantasztikusan néznek ki, és soha nem alkalmaztak semmilyen invazív beavatkozást. Kiskoromban az ő példájuk mindig ott volt előttem, majd felnőttként kezdtem én is tudatosan a természetes szépségápolás világával foglalkozni, miután magamon észrevettem kisebb változásokat. Mivel a módszerek nálam is szépen működtek, jött az üzleti része, mert szerettem volna ezt a szemléletet minél több nővel megosztani.

– Az arcjógával boldogságot, kiegyensúlyozottságot viszel a hétköznapokba a nők számára. Ezt az idillt összetörte valamiképpen a háború?

– Annyiban igen, hogy a munka egy időre valamennyire a háttérbe szorult, mivel a háború kirobbanása óta kevesebb időt tudtam erre fordítani. Most már teljesen visszatértem, és gőzerővel dolgozom azon, hogy ősszel bemutathassam az új projektemet. Nem volt könnyű az elmúlt időszak, mivel teljesen máshol voltak a gondolataim, sokat aggódtam a férjem és az egész ország miatt. Nem volt egyszerű, de már dolgozom folyamatosan, tele vagyok új tervekkel.

Anfisa-gua-sha
Fotó: katrinart.photo

– Hogyan élted meg a háború kitörését? Mi volt az első gondolatotok február 24-én reggel? 

– Aznap pont Dubajban tartózkodtunk, a családdal ott nyaraltunk. Arra keltem, hogy a férjem hangosan mondja, hogy „háború van, kitört a háború”! Szörnyű volt az első néhány óra. Rögtön bekapcsoltuk a híreket, minden egyes csatorna ezzel foglalkozott.  Szergej próbálta hívni a rokonait, a családját, hogy kiderítse, ők hogy vannak, mennyire jöttek be az oroszok Kijevbe, rettenetesen aggódott értük. Két napig voltunk még ott, de végig kereste számukra a megoldást, és azt, hogy miben tudna segíteni. Nem aludt semmit, szörnyen megviselte az egész, figyelte a történéseket és gyűjtötte az információkat, hogy valahogy segíthessen. Amint hazaértünk Magyarországra, ő ment is tovább Ukrajnába.

– Milyen érzés volt, amikor a férjed úgy döntött, hogy visszamegy a hazájába harcolni? 

– Nehéz volt eleinte elfogadnom a döntését. Eltelt egy hét, mire felfogtam, hogy nem csak egy háborút kell megélnem, hanem azt is, hogy a párom kiment segíteni a népének és kiáll az országáért. Míg sokan elmenekültek, ő innen ment oda. Az egész világ megtudhatta, hogy igazi hazafi, akinek a hazája a legfontosabbak közt szerepel az életében. Nagy veszélyben volt, senki nem tudta, mi lesz ebből, úgyhogy én nagyon-nagyon aggódtam. Sok álmatlan éjszakám volt, a telefonommal a kezemben feküdtem és keltem, figyeltem a lokációt, hogy épp merre jár.

Idővel teljes mértékben megértettem a döntését: egész életében a hazájáért harcolt sportolóként, és ez most sem volt másként, nem is dönthetett volna máshogy. Ha itt marad, az gyáva lépés lett volna tőle, amit nem tudott volna magának megbocsátani, és lehetséges, hogy nekem sem, ha visszatartom őt. Visszatekintve jó döntést hozott, és rengeteg mindent csinált: részt vett a területi őrködésben, segített menekülni családoknak, és azoknak is, akik ott akartak maradni. Mivel háromgyerekes apa, most tud ingázni a két ország közt, így utazik oda-vissza, a mai napig segít, például mentőmellényt szállít, gyógyszereket és elsősegély dobozokat visz a rászorulóknak.

– Okozott bármilyen hátrányt vagy nehézséget számotokra, hogy a férjed ukrán, te pedig orosz vagy?

– Én oroszként nem észleltem semmilyen változást, azt viszont meg kellett tapasztalnom, hogy oroszországi születési hellyel, de magyar útlevéllel mennyire nehéz volt most ESTA belépési engedélyt igényelni Amerikába. Először visszautasították az igénylést, majd hosszabb ügyintézésbe telt, mire sikerült elintézni. Persze ez semmiség ahhoz képest, amit sokaknak át kell élni a háború miatt.

Sajnálom azokat az orosz állampolgárokat, akik Ukrajnát támogatják, de ugyanúgy szembe kell nézniük a szankciókkal világszerte, és az országukban, ami legalább 50 évet csúszott vissza gazdasági szempontból. Ezzel sok lehetőséget vettek el a fiatal generációktól, akik közül nagyon sokan Ukrajna mellett vannak, hiszen tisztában vannak a valódi helyzettel, külföldi híreket is olvasnak és néznek, így nem csak az orosz propaganda jut el hozzájuk. A fiatalokat sok lehetőségtől fosztották meg, nem tudnak úgy elutazni külföldre tanulni vagy esetleg munkát vállalni, mint korábban. Ugyanakkor rettenetesen fáj a szívem Ukrajnáért, azokért az emberekért, akiknek az egész életük felborult, elvesztették a szeretteiteket, a munkájukat, az otthonukat, lerombolták a városaikat és újra kell kezdeni a teljes életüket valahol máshol.

Az elmúlt hónapokban arról szólt az életem, hogy az ukrán menekülteknek próbáltam mindenben segíteni. Miközben a férjem kint, én itt álltam helyt. Sok adományt sikerült eddig is összeszedni, sok magánember, cég és szervezet keresett meg, akiket igyekeztem támogatni és a csatornáimon másokat is erre buzdítottam. A segítségnyújtás nem állt meg, jelenleg a magyarországi ukrán óvodának és iskolának is gyűjtünk.

– Hogyan ismerkedtetek meg a férjeddel?

– Londonban tanultam, mikor megismerkedtem a férjemmel, ez pont a wimbledoni tenisztorna ideje alatt történt 2010-ben. Az édesanyáink hozták össze ezt a találkozót, de akkor csak öt percre találkoztunk. Utána összefutottunk Párizsban, meghívott vacsorázni, ez volt az első randevúnk. Nagyon szerettünk volna kint maradni, de több okból kifolyólag inkább úgy döntöttünk, hogy visszaköltözünk Budapestre. Azóta itt élünk, sorban jöttek a gyerekek, és nekem nagyon kényelmes is volt így, mivel közel voltak a szüleim és sokat segítenek a mai napig.

bcool Anfisa és férje
Fotó: Anfisa Bulgakova

Milyen tapasztalatokkal tért haza? 

Negatív érzelmekkel, fájdalmakkal tért vissza, sok szörnyű dolgot látott, ami sokkoló volt számára. Látta a holttesteket, az agyonkínzott, megerőszakolt nőket, gyerekeket. Ez egy olyan mély trauma, amit nehéz lesz feldolgozni, egyelőre nem is tud róla beszélni, de bízom benne, hogy idővel begyógyulnak a sebei, megtanul ezzel együtt élni és emberileg ez még erősebbé teszi.

A friss híreket közvetíti továbbra is a világ felé, ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a háború nem ért véget, a mai napig halnak meg ártatlan emberek Ukrajnában, a mai napig folynak a harcok.

– Miközben Szergej visszatért Ukrajnába, te itt maradtál három kicsi gyermekkel és a vállalkozásoddal. Mennyire volt nehéz ez az időszak számodra? Hogyan élted/éled túl ezeket a heteket?

– Nehéz időszak volt, a legnehezebb, amit valaha megélt a családunk. Sok minden megfordult a fejemben a két hónap alatt. Legfőképp azt éreztem, hogy óriási a felelősségem, hiszen ha bármi történik a férjemmel, nekem kell helyt állni. Ez megerősítette bennem, hogy még jobban haladjak előre, és próbáljam minden téren a maximumot hozni, szülőként, anyaként, sőt, apaként is, mert nagyon hiányolták a gyerekek, és folyton kérdezték, hol van, mikor jön haza. Az üzletet sem dobhattam el teljesen, ha nehéz is volt, folyamatosan kellett a munkámmal is haladni.

– Hogyan tudod összeegyeztetni a családot és a vállalkozásodat úgy, hogy közben magadra is jusson idő?

Tudatosság mindenképp kell hozzá, és meg kell találni az egészséges egyensúlyt. Ha valamelyik irányba elbillenek, igyekszem a másik irányba is tenni, ezt folyamatosan tanulni kell az embernek. Fontos a jó időmenedzsment, ami néha nálam is akadozik, de ebben is igyekszem fejlődni.  Ha nem lenne meg a tervezés és a tudatosság, óriási káosz lenne az életünk az üzlet és három gyerek mellett. Mindeközben nagyon fontosnak tartom, hogy szánjunk magunkra is megfelelő mennyiségű időt, semmiképp ne az utolsó helyre tegyük magunkat, mert a sok-sok dolog és tennivaló olyan nyomasztóvá válhat, hogy az ember előbb vagy utóbb bele is tud betegedni.

Anfisa-arcjóga
Fotó: Anfisa Bulgakova

Napi 1-2 órát szeretek arra szánni, hogy edzek, arcjógázom vagy masszázsra megyek. Kell, hogy szeressünk foglalkozni a testünkkel, a lelkünkkel, magunkkal. Én is próbálok erre koncentrálni és tudatosan szánni időt magamra, hiszen minden más területen is akkor tudunk helyt állni, ha testileg és lelkileg rendben vagyunk.

– Nem csak a vállalkozásod, de te magad is gyönyörű vagy. Mit teszel a szépségedért, milyen szokásaid, rituáléid vannak?

– Minden nap arcjógázom, hiszen ez számomra már a napi rutin része, nem hiányozhat a reggeleimből. Egy berögzült szokás, ami nélkül el sem indulok otthonról. Ez egy befektetés a következő 20-30 évre, hiszen megalapozom, hogy egészséges, fiatal bőröm legyen természetes úton, ameddig csak lehet. A jégrollerrel például minden reggel át szoktam masszírozni az arcomat, nagyon szeretem, és a tüskés rollert és az acél gua shát is sokat használom, ezek a kedvenceim, mert gyönyörűen lehet velük ránctalanítani.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Anfisa (@anfisabeautycoach) által megosztott bejegyzés

A testemet rendszeresen radírozom, szárazkefét használok, sok pakolást teszek fel, a köpölyözőket is alkalmazom a testemen és az arcomon, hetente többször edzek és masszázsra megyek. Eljárok egy arcmasszázsra is rendszeresen, ahol nem magamat masszírozom, hanem a szakember engem. Emellett meditálok, kimegyek a szabadba, vagy kettesben töltök időt a férjemmel – ezeket a pillanatokat nagyon imádom. Nekem az önfejlesztés is pihenés. Ha van egy kis időm, szeretek olvasni, kutatni a kedvelt témáimban, előadásokat hallgatni, különböző képzéseken részt venni.

– Hogyan látod és tervezed a jövőtöket?

– A háború előtt azt terveztük, hogy ősztől Ukrajnába költözünk, de most máshogy alakul a terv. Egyelőre nem tudjuk, mit hoz a jövőnk, és azt sem tudni, meddig tart majd a háború. Jelenleg azt tudom mondani, hogy Budapesten maradunk, a vállalkozásomban sok tervem, elképzelésem van, a közeljövőben szeretnék mindent véghez vinni. Minden projektem a nőknek fog szólni, szeretnék még több tudást és tapasztalatot megosztani másokkal.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!