spot_imgspot_img
spot_img

A vér életmentő! Véradók Világnapja

-

Article Top Ad (AdSense)

A tiszta használható vér, a tudomány mai állása szerint, nem előállítható. Bár már régóta folynak kísérletek, hogy megoldható legyen a pótlása, teljes mértékű átütő siker még nem született. A vért tulajdonképpen egy folyékony állapotú szövet. Ezt a nélkülözhetetlen anyagot csakis az emberek szervezete képes előállítani. Ezért is fontos az, hogy akik vérüket adják másokért, méltón legyenek megünnepelve érte.

fotó: Pixabay

A véradás fontossága

A vér tehát semmivel sem pótolható, pedig éves szinten több százezer ember szorul vérkészítményekre. Ezért a véradás létfontosságú! A levett vér felhasználása elengedhetetlen, szükségszerű a különböző orvosi beavatkozások során. Vérátömlesztés esetén, kezelések során, műtétek alkalmával. Ahhoz, hogy mindig elegendő mennyiségű vér álljon rendelkezésre, fontos a rendszeresség. Ennek oka, hogy a vér tárolásának korlátozott lehetőségei vannak.

Fotó: Pixabay

A biztonságos vérre a világon mindenhol szükség van. Nem csak az általános orvosi beavatkozásoknál, hanem életmentéskor is elengedhetetlen. A különféle katasztrófák, vészhelyzetek esetén, természeti katasztrófák sérültjeinek kezelésekor- számtalan esetben sarkalatos. Ugyancsak kardinális fontossággal bír vírushelyzetben, és a világban sajnálatosan dúló háborús konfliktusoknál.

Fotó: Pixabay

A véradás világnapja

Ezt a napot a Nemzetközi Vöröskereszt és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezte-  és 2004. óta tartjuk, melynek időpontja június 14-e. A véradás napját Karl Landsteiner, az ABO vércsoportrendszer felfedezőjének születésnapjára tették. Ez az a nap, amikor a szervezetek felhívják a figyelmet a véradás fontosságára, mindamellett köszönetet mondanak azoknak, akik vért adnak. A véradás világnapjának kiemelten fontos üzenete is van. Mivel a biztonságos és ellenőrzött vérre folyamatosan szükség van, ezért igyekeznek mindenkit arra buzdítani, hogy csatlakozzon a véradók táborához.

Hazánkban is elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre. Nem véletlenek a központi felhívások, szükség van az önkéntes segítségére. A véradások hazai szervezéséért az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt felelős.

Fotó: Pixabay

A véradás menete

Az önkéntes véradók előzetesen orvosi vizsgálaton mennek keresztül. Ez tulajdonképpen egy szűrő, hogy alkalmas e a véradásra, illetve fontos, hogy milyen típusú vérrel rendelkezik. A véradás szakemberek által végzett folyamat, mikor steril körülmények között, steril vérvételi zsákba, egy üreges tű segítségével kerül a vér. A leadott mennyiség egy-egy esetben kb. 4,5 deciliter. A vérvételi zsákba ilyenkor még véralvadásgátlót, illetve úgynevezett vérsejteket tápláló oldatot is tesznek.

Fotó: Pixabay

Több fajta véradás létezik

Plazmaferezis: A plazmaferezis emberi vérplazma nyerésére szolgáló eljárás, amely tisztított plazmakészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Egy speciális, biztonságos készülék segítségével kizárólag plazma levételére kerül sor.

Vérlemezke-ferezis: Ennek során a donor véréből csak a vérlemezkéket vonják ki. Teljes vért vesznek le a donortól, amit egy gép alkotóelemeire választ szét, elkülöníti a vérlemezkéket, majd a vér többi összetevőjét visszajuttatja a véradónak, aki a ferezis során a vére jelentős részét visszakapja, így egy alkalommal 8-10-szer annyi vérlemezkét adhat, mint amennyit egyszeri teljes véradás során adna.

Autológ vérátömlesztés: A folyamat során során a vért kapó maga a véradó. Például sebészeti beavatkozás előtt hetekkel részletekben több egység vér levételére kerül sor, amelyeket a műtét alatt vagy után szükség esetén visszakap. Műtét közben, ha a beteg vérzik, a vért össze lehet gyűjteni, mely ugyancsak visszaadható. Ez a vérátömlesztés legbiztonságosabb formája.

Direkt vagy személyre szóló véradás: Két személy akkor adhat vért egymásnak, ha mindkét fél vércsoportja és Rh-faktora is megegyezik.

Őssejt-ferezis: Őssejt-ferezis esetén a donor csak őssejteket ad a véréből, annak többi összetevőjét visszakapja.

Fotó: Pixabay

A véradás közös érdekünk! Óvjuk meg egymást és adjunk ezzel esélyt embertársainknak!

Egy véres csata ihlette a mozgalom létrejöttét – Május 8-a Vöröskereszt világnapja

10 dolog, amit idén nyáron tegyél meg

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!