spot_imgspot_img
spot_img

Szenvedélyéről vallott Vastag Csaba

-

Article Top Ad (AdSense)

Vastag Csaba szenvedélyesen utálja a szemetelést és hisz abban, hogy az igazi változást csak az egyéni döntések hozhatják meg. Az énekes ennek megfelelően saját életét is fenntartható módon éli.

„Az autómban mindig van pár szemeteszsák, külön-külön gyűjtöm a hulladékot. Odahaza is szelektíven tárolom a szemetet, külön a papírt, a műanyagot, a szerves hulladékot. Tudod, hogy ez mennyi időt vesz el az életemből? Talán egy percet” – mondta Vastag Csaba, aki csatlakozott az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom célkitűzéseihez. A politikamentes kezdeményezés célja, hogy vállalkozók, művészek, sportolók és tudósok bevonásával párbeszédet indítson napjaink legégetőbb kérdéseiben.

„Nem azért kiemelt fontosságú számomra a környezetem védelme, mert ismert emberként sokan figyelnek, vagy példát akarnék mutatni. Egyszerűen utálom a szemetelést és aggaszt, hogy a műanyag ellepi a világunkat. Ha mindenki azt mondja, hogy „nem rajtam múlik”, akkor soha nem lesz eredmény. Hiszek abban, hogy minden az egyéntől indul el és egyenként nagy tömeget alkothatunk” – mondta Vastag Csaba. Az énekes leginkább aziránt érdeklődik, hogy a műanyagot milyen módszerekkel tudják megsemmisíteni, vagy energiát termelni belőle. 

Fotó: Pixabay

„Beszélgettem tudósokkal, szakemberekkel, elsősorban a pirolízis nevű hulladékkezelési módszer érdekel. A szemetet ártalmatlan anyagokra bontják – ezzel talán elkerülhető, hogy a civilizációnk ne csak hulladékot hagyjon maga után a Földön” – magyarázta Csaba, aki arra is pontosan emlékszik, hogy mikor fogalmazódott meg benne a környezetvédelem iránti elköteleződés. „Kiskoromban ott álltam Svájcban egy kisváros főterén és szinte enni lehetett a földről. Akkor éreztem azt, hogy nagy a szakadék az ottani és hazai szemlélet között” – idézte fel emlékeit. 

Vastag Csaba nemcsak a környezetére, magára is odafigyel. A rendszeres testmozgás mellett, fontos számára az egészséges táplálkozás is.  „Az az alapelvem, hogy az élet olyan, mint egy nagy tábla, finom csoki. Az elején még fékevesztetten habzsolod, aztán ahogy telik az idő és fogy a csokiból, úgy lesz egyre nagyobb érték minden kocka. Így vagyok a környezetvédelemmel és a saját egészségemmel is.” 

Az EHTM-hez már számos ismert ember csatlakozott. A mozgalom a napokban hirdette meg tízpontos akciótervét. Ezek közé tartozik a füstmentes élet, a pazarolás csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés, a műanyagmentes élet és az egészséges táplálkozás is. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!