spot_imgspot_img
spot_img

RETRÓ kiállítás nyílt

-

Article Top Ad (AdSense)

Megnyitotta kapuit a RETRÓ kiállítás a debreceni FÓRUM-ban.  Két hétig tart az időutazás, amely során a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum az 1970–80-as évek világában repíti vissza a vásárlókat.

A tematikus tárlat a lakótér, a konyha, a gyermekkor, a szórakozás és a fogyasztás tárgyi kultúráját mutatja be, könnyed és interaktív módon. Az ingyenes múzeumi élményt folyamatos tárlatvezetések és játékos múzeumpedagógiai foglalkozások teszik emlékezetessé. Ha mindez nem lenne elég, akkor a kor hangulatát egy különleges zenei program, Soltész Rezső koncertje idézi meg március 25-én 17 órától.

Ikonikus járművek, mindennapi tárgyak és játékok

A kiállítás a ’70-80-as évek hétköznapi tárgyain keresztül ismerteti meg a látogatókkal a kor különleges életvilágát. A szocializmus korának életterei tárulnak a látogatók elé, ahol nemcsak megnézhetik, de fel is próbálhatják például a méltán híres viseleteket: az otthonkát, vagy a trapéznadrágot. Országosan ismert, mára gyakran feledésbe merült márkák darabjaival találkozhatunk, mint a Trapper, a Tisza, a Traubi, vagy a Márka (nomen est omen). Különleges élmény jelenthet továbbá az, hogy a látogatók felcsaphatnak tárlatvezetőnek – hiszen a szülők, nagyszülők fiatalkoruk ikonikus tárgyai között sétálva ismertethetik meg a kor életmódját gyermekeikkel és unokáikkal. Ugyanis a 30-50 évvel ezelőtti mindennapi használati eszközök, mint a vonalas telefon, a pille szék, a lavór vagy a szódás szifon a mai gyerekek számára teljesen ismeretlen, fura tárgyak.

Minden korosztály számára érdekes lehet a kiállítás

A hajdúszoboszlói múzeum kiállítása Dalnoky Ferenc és felesége országos hírű retró gyűjteményére épül, amely épp 15 éve látható állandó múzeumi kiállításon. Népszerűsége azóta is töretlen, s egyszer már a FÓRUM-ban is kiállításra került a gyűjtemény néhány darabja. „Nagy öröm számunkra, hogy két hétig a FÓRUM adhat helyet ennek a fantasztikus gyűjteménynek. Igazán különlegesnek tartom, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek izgalmas élményt nyújt a tárlat.”- mondta a sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón Átányi Ajtony, a FÓRUM centermenedzsere. Március 13-ától egészen 26-áig lesz látható a múltidéző kiállítás a bevásárlóközpont -1 szintjén.  A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum célja oda vinni a múzeumi élményt, ahol az emberek vannak. Majoros Petronella, Hajdúszoboszló város alpolgármestere üdvözlendőnek tartja ezt a szándékot. „Itt vagyunk egy olyan közegben, ahol teljesen szokatlan, hogy az ember kulturális élményeket szívhat magába.  De én azt gondolom, hogy a mai világban nagyon is fontos, hogy az emberek kulturális értékekkel találkozzanak, és ha erre lehetőség van, akkor ezt a jövőben is Hajdúszoboszló mindig meg fogja ragadni.” – tette hozzá Majoros Petronella.

Hagyományteremtő szándékkel, immáron második alkalommal mutatja be egy népszerű tárlatát a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum a debreceni FÓRUM-ban. „Januárban a Bocskai Fejedelem korona- és jogarmásolatát bemutató tárlatunk volt látható a bevásárlóközpontban, melyet több mint 10.000-en tekintettek meg. Ezért gondoltuk, hogy elhozzuk a méltán népszerű kiállításunkat, amely az ország egyik legrégebbi és az egyik legnagyobb retró gyűjteményére épül.” – mondta Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató. „Annyira jó érzés az embernek látni a saját gyűjteményét egy muzeológusi koncepció mentén felépítve. Megfrissül, megújul és izgalmassá lesz.” – nyilatkozta Dalnoky Ferenc, a gyűjtemény tulajdonosa.

Érdemes ellátogatni a FÓRUM-ba, majd a múzeumba is!

A RETRÓ kiállítás múzeumi élményét a folyamatos muzeológusi tárlatvezetések és játékos múzeumpedagógiai foglalkozások teszik még emlékezetesebbé. Március 25-én 17 órától pedig Soltész Rezső koncertjén nosztalgiázhatnak a látogatók.  A FÓRUM után érdemes ellátogatni Hajdúszoboszlóra is, ahol a Bocskai Múzeum 3 épületben 7 kiállítása várja az érdeklődőket. A múzeumban a retró kiállítás mellett Fejedelmi Kincstár, interaktív helytörténeti és néprajzi tárlatok is megtekinthetők. A Nemzetközi Modern Képtárban pedig eredeti Picasso és Chagall alkotások várják a látogatókat.

Várakozáson felüli érdeklődés kísérte a Pénzmúzeum első évét!

Márciusi programajánló

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!