spot_imgspot_img
spot_img

Melyek a legjobb pálinkák

-

Article Top Ad (AdSense)
A pálinka kiválóságok program révén összeállt egy újabb kiadvány, a Pálinkakiválóságok Könyve, ami mindenképp ünnepi alkalom.

 

Mi a pálinka

A pálinka eredetvédett gyümölcspárlat, melyet Magyarországon és négy osztrák tartományban állítanak elő. A magyar pálinkától törvényi szempontból független, eredetvédett gyümölcspárlat. Az az ital, amit úgy hívunk pálinka, több évszázados hagyományokkal rendelkezik. Ez az egyik olyan hungarikum, mely hazánk büszkesége. Már Károly Róbert ( I. Károly király) korától- ami a XIII. századot jelenti- tudunk olyan párlatokról, amelyeknek gyógyító erőt tulajdonítottak. 20. század második felének magyar „pálinkái”, vagyis a tiszta, ízesítetlen hazai párlatok már jobbára gyümölcsből, törkölyből, borból vagy borseprőből készültek. A történelmi magyar „pálinka” azonban rozsból, búzából, kukoricából, hajdinából, burgonyából, ritkábban akár céklából, édes gyökerekből vagy borsóból készült párlatokat is magában foglalt,[2] amíg ezek helyét át nem vette a finomszesz gyártás, a 20. század első felében.

Hol tart ma a pálinka hazánkban

Természetesen az idő is sokat segített és a technológiák is változtak, de a pálinka az pálinka maradt. Már eljutottunk odáig, hogy létrejöttek a pálinkakiválóságok. Ami ma Magyarországon a mi pálinka kultúránkat jellemzi az, hogy hatalmasat lépett előre, mind az alapanyag, mind pedig a technológia tekintetében. Talán még az sem lehet túlzásnak venni, ha egy pálinka evolúcióról beszélünk. 2019-ben lépett nagyot ez az esemény, és bízunk benne, hogy a kovidon túl, a magyar horeca, a pálinka piac legnagyobb felvevője, erőre fog kapni.
Fotó: Airchef
A pálinka kiválóság program egy remek alkalom arra, hogy a szakma párbeszédet folytasson és megvitassa a fennálló kérdéseket, illetve a pálinkát jelentő professzionalitást kívánó kérdéseket meg tudja vitatni. Annak is nagy jelentősége van, hogy a kulturát „nyomatékosítva” a mértékletes, de minőségi pálinkafogyasztás népszerűsítsük.

A Nemzeti Pálinkakiválóságok Program

Az idei programról azt fontos tudni, hogy 144 nevezettből, 22 pálinkaház, 78 tétele került a top kiválóságok közé. A szigorú feltételekhez képest nagyon sokan jelentkeztek erre a megmérettetésre, és a jelentkezők nagy száma azt bizonyította, hogy ez egy rendkívül rangos, felemelő, a hazai pálinka kultúrát erősítő verseny.
Fotó: Airchef
Takács László a program szakmai igazgatója elmondta: „Ez mindig is a szakma elit klubja volt. Hiszen a szigorú feltételrendszer miatt, maguk a pálinkaházak is átgondolják milyen tételekkel szállnak versenybe. Ez azért jó, mert már a saját termékeiket is megmérettetik a verseny előtt, és ténylegesen csakis azok a tételek kerülnek versenybe, amik a legjobbak.”
A pálinkakiválóság program arra is jó, hogy a pálinkaházak kapnak egy megerősítést, egy pozitív visszajelzést annak kapcsán, hogy a termékeikkel, elgondolásaikkal jó úton járnak-e. Fontos az is, hogy a nagyközönség ez által egyre inkább szakavatottan tud betekinteni hazánk egyre izgalmasabb és fejlődő világába. A Pálinkakiválóságok Könyve arra is jó, hogy tulajdonképpen egy mankó a nagyközönség, de a szakma számára is, hogy melyek azok a tételek, amikre érdemes odafigyelni és még érdemesebb megkóstolni.
Dr. Nagy István Agrárminiszter elmondta: „A pálinka a magyar gasztronómia egyik pótolhatatlan eleme, megvan a maga helye a terített asztalon, készítése és fogyasztása pedig évszázadok óta a magyar népi tradíció szerves része. A pálinka nemzeti italunk, palackba zárja a gyümölcsök esszenciáját, és megmenti a jövőnek a vidék élő tudását és bölcsességét.”
Fotó: Airchef

Pálinkakiválóságok Könyve

A Pálinkakiválóságok Könyve arra is jó, hogy mindenki nagyon széles körben tudni fogja, hogy egy családi esemény, egy ünnep, vagy éppen egy vadászat alkalmával, milyen pálinkát érdemes megkóstolni. A pálinkát nagyon sokan az első számú hungarikumnak tartják, aminek nem csak múltja, hanem jelenje, sőt jövője is van. Ebben a jövőben ez a program és könyv, egy jelentős mérföldkő.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Airchef, Pixabay

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!