spot_imgspot_img
spot_img

OperAdvent – virtuális készülődés az ünnepekre az Opera művészeivel

-

Article Top Ad (AdSense)

Online adventi naptárba rendezett vadonatúj felvételekkel ajándékozza meg közönségét a Magyar Állami Operaház a karácsonyi készülődés időszakában. A rendhagyó módon advent első vasárnapján, november 29-én induló sorozatban 26 nap vadonatúj produkciókkal és eddig kiadatlan felvételekkel hangolja az ünnepekre közönségét az intézmény.

Bár az adventi időszakban az Opera kénytelen zárt ajtók mögött üzemelni, az intézmény a jelenlegi viszontagságos időszakban még inkább feladatának érzi, hogy közönségével legyen az ünnepvárás időszakában. Advent idején ezért az Opera apró ajándékként honlapján és közösségi oldalán minden nap egy, az ünnepkörhöz köthető dal, ária, opera- vagy balettrészlet és hangszeres darab vadonatúj felvételét mutatja be. Az előadók között az Opera népszerű énekes és hangszeres szólistáit, valamint a Kórus, a Zenekar és a Balett művészeit láthatják az érdeklődők, de a Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek produkciója is megbújik a virtuális ablakok egyike mögött.

Az intézmény egyik régi tervét valósítja meg, amikor Ariel Ramírez (1921–2010) a Magyar Nemzeti Balett meghiúsult tavaszi bemutatójához rögzített szerzeményeit most az Opera honlapján elérhető adventi naptárban a publikum elé tárhatja. A Kreol mise (Misa Criolla) és A mi karácsonyunk (Navidad Nuestra) című művek az Európában megszokott karácsonyi szerzeményektől igencsak eltérő hangulatú kompozíciók, melyek nem nélkülözik a dél-amerikai hitélet részét képző motívumokat, mint a kitörő öröm vagy túlcsorduló érzelmek. A népi ihletettségű mise imáit és a karácsonyi kantáta tételeit Horváth István és Haja Zsolt szólójával, az Opera Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) közreműködésével és Dénes István vezényletével folytatásokban lehet meghallgatni az online adventi naptár ablakainak kinyitásával, amely a https://www.opera.hu/advent2020 címen érhető el.

Az Opera azonban nem csak a virtuális térben készül a karácsonyra. Bár a szokásos Diótörő-fesztivált az intézmény nem tudja megtartani, az Erkel Színházat és az Eiffel Műhelyházat útjukba ejtők megcsodálhatják az épületek előtt feldíszített karácsonyfákat és az ünnepi fényeket. Az intézmény szobrász- és festőműhelyeiben a fák hagyományos dekorációi megújultak, mintegy 100 újabb Diótörő-figura készült az elmúlt hónapban, s minden dísz egyedi festést kapott. Az Erkel színházi dekoráció a hagyományos, A diótörő-szereplőit kiállító hírdetőoszlopok mellett pedig egy új elemmel is bővült: az Opera díszletlakatos-műhelyében készült, 6,5 méter magas, a távolból is jól látható, kivilágítható diótörő-szobor ékesíti a színház Luther utcai főhomlokzatát.

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!