spot_imgspot_img
spot_img

Mit keres Lenin ágyában Csomor Csilla művésznő? Szeptember 30-án kiderül!

-

Article Top Ad (AdSense)

Tanácsköztársaság és háború, proletárdiktatúra és forradalom, cárgyilkosság, árulás és cselszövés: megannyi izgalmas témát boncolgat történelmi drámájában a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház.

HÁRMAN EGY ÁGYBAN?

A színpadon életre kel a történelem: szerelmi háromszögben láthatjuk Lenint a feleségével és a szeretőjével, megjelenik Kun Béla, tanúi lehetünk a cárgyilkosságnak és fény derül a kommunisták pénzügyi hátterének néhány titkára is.
Nagyezsda Krupszkaja szerepében (Lenin felesége) Csomor Csilla színművésznőt láthatják a nézők, míg Lenint (továbbá Kun Bélát is!) a társulat vezető színésze, a Jászai Mari-díjas Kálló Béla, Inessa Armandot (Lenin szeretőjét) Stelly Zsófia színművésznő, báró Lehár Antalt pedig Szabó Sipos Barnabás alakítja.
Közreműködik: a Fricska Táncegyüttes
 
Díszlet- és jelmeztervező: Húros Annamária
Dramaturg: Szigeti Réka

Írta és rendezte: Andrási Attila Jászai Mari-díjas

A dráma igyekszik felgöngyölíteni az előzményeket, felkutatni és bemutatni, mi történt 1915-ben és 1917-ben,  mi minden munkálkodott az események hátterében. A színház művészeti vezetője elmondta: 1919-ben Magyarországon egy olyan garnitúra került a semmiből hatalomra, amelyik szentül hitte azt a téveszmét, amelyet hirdetett. Andrási Attila író-rendező hozzátette: „ez a szellemiség az, ami megragadt ebben a Tizenkilencben”.

A KOMMUNIZMUS, MINT VALLÁSPÓTLÓ IDEOLÓGIA
Az előadás az I. világháború utáni időszakkal foglalkozik, az olyan valláspótló ideológiák vörös vírusként való elterjedésével, mint a bolsevizmus és a kommunizmus, valamint a hozzájuk kapcsolódó, a vörös vírus terjedését kiötlő, azt elősegítő történelmi figurákkal, mint Lenin és környezete, vagy Kun Béla és itthoni segítői. Ezt az évet is, épp, mint az előzőt, csak úgy lehet nézni és megérteni történelmi szempontból, ha visszamegyünk az időben, és megmutatjuk pl. a Lenin hazaszállítását levezénylő németeket, vagy azt a borzalmas 1917-es júliusi éjszakát, amikor az orosz cári családot lemészárolják, hogy véget érjen egy korszak, és elkezdődjön egy másik, a kommunizmus, a gyors „tömegesülés” korszaka, aminek megvalósulása után Lenin repülőgépet ígér a megvezetett tömegeknek. Ezek az emberek szentül meg voltak győződve a saját igazukról. Hittek abban, hogy amit tesznek, az jó. Mindegy, mi az ára, mennyi vér folyik, hány ember élete megy tönkre. Minden mindegy, csak az eszme szárnyaljon éjsötét szárnyakon.
1919. Történetek, emberi sorsok a történelem színpadán.
101 évvel később pedig az Udvari Kamaraszínház a TIZENKILENC  című legújabb előadásban próbálja felidézni némi humorral és szerelemmel fűszerezve ezeket a történeteket és emberi sorsokat.
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!