spot_imgspot_img
spot_img

Minden, amit az influenza elleni oltásokról tudni kell

-

Article Top Ad (AdSense)

Az idei évben átíródott a szezonális influenza elleni védekezés története, még az orvosok sem tudják, hogy az influenzajárvány szezonális előfordulása a Coviddal találkozva milyen hatásokat vált ki, és milyen szövődményekre lehet számítani. Egyáltalán a két vírus hogyan viselkedik majd együtt…

Az influenza elleni védőoltások a gyógyszergyárak által minden évben egy aktualizált formában kerülnek előállításra. Az oltóanyagot az előző évben leggyakrabban előforduló fertőzések vírustörzseiből állítják elő, ezért az idei vakcinák mások, mint a tavalyi évben készült oltóanyagok. Ez az oka annak, hogy az influenza elleni oltásokat minden évben újra be kell adni. Azt azonban még a szakemberek sem tudják megmondani, hogy egy adott évben miben lesz más a vírus, ezért az oltások hatékonysága 50-60%-ra tehető, ami elég jó aránynak számít.

3Fluart vagy Vaxigrip?

Az influenza ellen Magyarországon jelenleg kétféle oltóanyag áll rendelkezésre: a 3Fluart és a Vaxigrip Tetra. 

Az idén mindenki számára ingyenesen biztosított 3 Fluart két A és egy B vírustörzset tartalmaz, amelyek inaktivált formában vannak jelen az oltóanyagban. Tehát az oltóanyag az inaktivált vírust és a teljes vírusburkot tartalmazza. Ennek köszönhetően egy sokkal erősebb immunreakciót képes kiváltani a szervezetben, amelynek következtében ugyan erősebb mellékhatások is előfordulhatnak, de nagy általánosságban szezononként ezek elenyésző számban fordultak elő. Ez az oltás azonban nem adható 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára. 

A 4 komponensű Vaxigrip két inaktivált A és két B vírustörzset tartalmaz, de más az oltóanyag előállításának módja is. Ez egy úgynevezett split, vagyis hasított vakcinát tartalmaz és nem az egész vírus burkát, ahogy a 3Fluart. Ez azt jelenti, hogy egy gyengébb immunreakciót tud kiváltani és ezáltal  gyengébbek az oltási reakciók is. Ezt az oltást Angliában gyártják, ezért onnan kerül beszerzésre és jelenleg a kormány rendelkezik az összes Vaxigrip Tetra oltóanyag felett.

Minél előbb, annál jobb?

Ilyenkor októberben az influenza vírus még nincs jelen, általában novemberben-decemberben kezdődik és január-február környékén tetőzik. Mivel a védettség kialakulása 10-14 napot vesz igénybe a szakértők azzal számolnak, hogy ha még most októberben minél nagyobb számban oltják be a társadalmat, akkor kisebb eséllyel oltanak rá más betegségekre és nagyobb lesz a társadalom átoltottsága is. A háziorvosok számára nehezíti a helyzetet, hogy még a szokásosnál is körültekintőbben kell feltérképezniük a páciensek kórállapotát és az esetlegesen lappangó betegséget.

fotó: pexels.com

Van oltóanyag?

Az idén a mindenki számára ingyenes 3 Fluart oltóanyagot a háziorvosoknál lehet kérni, akik továbbra is az előző években megszokott rendszer szerint oltanak. Az ingyenes oltásban először azok részesülnek, akiknél egy influenza esetén a szövődmények kialakulási esélye nagyobb. Ezek szerint elsőbbséget élveznek az úgynevezett indikációs csoportok, vagyis azok az emberek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek (szív-és érrendszeri, tüdő vagy daganatos betegségek, stb.), illetve az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók. Ha ők megkapták az oltást, akkor lehet haladni az társadalom egészséges tagjai felé. 

A 3Fluart oltóanyagot a háziorvosok a tavalyi adatok alapján rendelik és kapják meg. A budapesti praxisoknál az előző évek alapján ez hozzávetőleg 200-400 darabot jelent; első körben ezzel a mennyiséggel oltanak. Jelenleg úgy tudjuk, hogy a Vaxigrip oltóanyagot a házi gyerekorvosok között fogják szétosztani. Ezt az oltóanyagot jelenleg 3 év alatti valamilyen alapbetegséggel rendelkező gyerekek, illetve várandósok számára tartják fenn, illetve olyan gyerekeknek, akiknek valamilyen krónikus betegségük van.  Mivel a Vaxigripre mindenhol megnőtt az igény, elképzelhető, hogy lesz utángyártás, és így még ha borsosabb áron is, de lehet majd a patikákban kapni. A háziorvosok a területileg illetékes Ántsz-en keresztül tudják újra rendelni az oltásokat, ez vonatkozik a házi gyermekorvosokra is, akik esetében egy 1000 fős gyerekpraxisra első körben 10 darab oltást juttattak, és ezt a mennyiséget kell beosztaniuk. 

Fotó: pexels.com

Miért érdemes beadni az influenza elleni védőoltást?

Két okból mindenképpen érdemes: 

  1. ha valaki influenzás lesz és legyengül az immunrendszere jobban ki van téve más kórokozóknak is. Ezzel normál esetben nincs semmi probléma, hiszen az emberi szervezet képes megküzdeni a kórokozókkal. De abban az esetben, ha már egy influenza vírustól legyengült szervezet találkozik a Coviddal, akkor nyilvánvalóan a betegség lefolyása és a szövődmények kialakulása is egyre fokozódik. Ez más betegségek esetében is így van. 
  2. Mivel a Covid és az influenza tünettanában lehetnek átfedések, ezért az orvosok számára a differenciáldiagnosztika szempontjából nagy segítség, ha az influenza vírust már eleve ki tudják zárni. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek influenzára jellemző tünetei vannak, vagyis láz, fejfájás, végtagfájdalom, általános gyengeség és levertség és az influenza ellen be van oltva, akkor az orvos a diagnózis felállításakor az influenzát nagy valószínűséggel ki tudja zárni. 

Ezen túlmenően, aki megkapja az influenza elleni védőoltást annál 50-60%-ra csökken az influenzaszerű megbetegedések előfordulása, és ha ennek ellenére mégis elkapná, akkor sokkal enyhébb tünetekkel megy végbe a betegség.

Ami a téli betegségekkel tarkított szezonban mindenesetre nagyon sokat számít, hogy a Covid hatására kezd megváltozni a társadalom egészség kultúrája. Mivel a helyes maszkhasználat egyre több helyen vált kötelezővé, és már ösztönösen nagyobb távolságot tartunk embertársainktól, talán kevésbé kell majd számolni tömeges influenza megbetegedésekkel.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!