spot_imgspot_img
spot_img

Az online kommunikáció illemszabályai – a netikett nyomában

-

Article Top Ad (AdSense)

A virtuális térben való folyamatos jelenlétünk újfajta kapcsolatteremtő szokásokat generált. A személyes jelenléttel ellentétben az online világban bátrabban, fesztelenebbül, nyersebben kommunikálhatunk. Megkötések és szigorú szabályok nélkül chatelhetünk és levelezhetünk az internet közegében. A netikett egy elavult fogalomnak tűnhet, pedig a netes kontaktusok illemszabályait fedi le. A leggyakoribb szabálysértő” jelenségekről és az elvárható udvariassági formulákról olvashatsz.

 

A netikett fogalma

Az interneten zajló kontaktusteremtésre és kommunikációra vonatkozó illemszabályokat, viselkedési formákat takarja a netikett fogalma. Az angol „netiquette” (network etiquette) magyarosított formája.

A netikett célja a barátságos légkör megteremtése és megőrzése az internetes kommunikációban.

Néhány fontos netikett alapelv:

  • Viselkedj úgy az interneten, mint a valós életben!
  • Ne feledd hol vagy, a név, a profil mögött bárki lehet!
  • Hidd el: többen olvasnak, mint írnak! Te azoknak is írsz, akiket nem is ismersz!
  • Kerüld a trágár szavakat, a fellángolásokat! Ne hagyd, hogy indulataid befolyásoljanak!
  • Légy figyelemmel mások magánügyeire, érzéseire!
  • Ne feltételezz másokról több toleranciát, mint amennyi benned van!
  • Ne sértsd meg más vallásához és hazájához fűződő érzelmeit!
  • Ne írj csupa nagybetűvel, mert az kiabálásnak számít

Vegyük sorra, hogy melyek azok az illemet szem elől tévesztő szokások, amiket ezek ellenére mégis gyakran elkövetünk.

Gyakori jelenségek

Udvariassági formulák elhagyása

Már a nyelvészek, a nyelvi illemmel foglalkozók is régóta kénytelenek felismerni azt, hogy a chat az élőszó egyfajta leírt formája, azaz nem lehet rajta számon kérni a nyelvi igényességet és a precíz helyesírást. A gyors, azonnali üzenetátadás információáramlás dinamizmusába nem fér bele az elemezgetés. Hirtelen és néha figyelmetlenül pötyögjük be a betűket, értelmetlen szavakat hozva létre, de ettől még a chatpartnerünk nem sértődik meg. Megszoktuk, elfogadott, ebben a térben ez is megengedhető, hiszen a kapkodás az online kommunikáció természetéhez tartozik. Ám van pár illemszabály, amit jó volna mégis betartani.

Nem szokatlan, hogy csak úgy, mindenféle felvezetés, köszönés nélkül jön egy üzenet Messengeren valamelyik barátunktól, ismerősünktől. Az online kommunikációnknak nincs lekövethető ritmusa. Egy csevegés valahol félúton is elakadhat, hiszen az élet zajlik körülöttünk, nem mindig tudunk reagálni. Ezekhez hozzászoktunk, és ahhoz is, hogy egy kommunikáció lezáratlanul, köszönés nélkül ér véget.

Ám a netikett szerint kijár a tisztelet a másik félnek, és ahogyan a megszólítás is összefügg a tiszteletadással, úgy az elköszönés és az elbúcsúzás is.

Az udvariassági formulák hiánya azonban a nem szoros kapcsolatok esetén rendkívül sértő is lehet. Ha alapvető normákat nem tartunk be a virtuális térben, akkor a személyes, élő kontaktusainkba is megjelenhetnek ezek a felületes viselkedési formák. Fontos szem előtt tartani, hogy bár felpörgött a világ, a kommunikációnk stílusa minket minősít.

kép: pixabay.com

Nyelvi infantilizmus

A nyelvi igénytelenség, a túlzásba vitt szlenghasználat, a sok rövidítés is az online kommunikáció sajátja a gyorsaság miatt is.  A csevegéskor sokszor nem a szofisztikált, választékos énünket vesszük elő.

Most nézzük meg a durvább jelenségeket!

A közösségi média morálja néha aggasztó állapotokat mutat. Repkednek a beszólások, övön aluli ütések, személyeskedő, durva megjegyzések.

Sértegetés, személyeskedés

Ahogy azt fentebb, a netikett alapelveknél is felsoroltuk, fontos, hogy ne sértsük meg más vallásához, hazájához fűződő érzelmeit, legyünk tekintettel a magánügyeire, és ne feltételezzünk azt, hogy másokban több tolerancia van, mint bennünk.

Mivel a közösségi média is interakcióra buzdít, sokan ott vezetik le a frusztrációikat, hozzászólásokban akarják a dühüket kiadni. A személyeskedésig fajuló megjegyzések bizony nagyot szúrhatnak a másikba.

kép: pexels.com

A cyberbulling, azaz az internetes zaklatás sajnos sok kamaszt is érint, és rengeteg lelki gyötrelmet okoz a kiközösítettnek. A virtuális térben sokkal bátrabbak, merészebbek, gonoszabbak a gyerekek is, mivel kevésbé számon kérhető és kontrollálható a cselekedetük.

 

Trágárság és indulatos megnyilvánulások

Néha egyesekből kibukik a legvadabb énük egy-egy hír olvasásakor és kommentben is hangot akarnak adni a véleményüknek. Ilyenkor sokan trágár kifejezéseket is használnak. Az erkölcsi értékrendünket nem fejezhetjük ki durván, mert akkor pont az ellenkezőjét érjük el vele.

Nagyon igaz, hogy a stílus – a nyelvi önkifejezés is – maga az ember. Ezt mindig tartsuk szem előtt!

Ha hasonló témában olvasnál, ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

A 3 leggyakoribb vitastílus a konfliktuskezeléskor

Így erősíti a kapcsolatokat a small talk

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!