Melengessük lábainkat a Nemzetközi zokni napon

-

Lehet térdig, bokáig vagy az alá érő, szinte kivétel nélkül mindenki ismeri ezt a ruhadarabot. A zokni több mint 2000 éve van jelen az emberiség történelmében, és bár anyaga és formája azóta sokszor változott, még mindig az egyik legnépszerűbb darab. December 4-én ünnepeljük a Nemzetközi zokni napot. De mi is ez valójában?

Egy kis zokni-történelem

A zokni története több mint 2000 évre nyúlik vissza, amikor a barlanglakók kecskeszőrből készítették őket, hogy melegen tartsák lábukat. A sumerok már bőrtalppal rendelkező textil lábbeliket használtak, mellyel a lábfejüket és a lábszárukat egyaránt védték.

Őket követték a rómaiak és a görögök, akik már gyapjúból vagy pamutból készült szalagot tekertek a lábszárukra, amit aztán egy bőrszalaggal erősítettek lábukhoz. Akkoriban a zoknikat úgy készítették, hogy az, orrban hasított volt, hogy olyan szandálokhoz is hordható legyen, amelyeknek a lábujjak között pánt volt. Természetesen manapság a zoknit szandállal viselni kissé elavult, de sokan még mindig ezt teszik, mert megvannak a praktikumai.

A divat gyilkos: zokni szandállal (Fotó: iStockphoto)

Az egész lábfejet eltakaró cipők csak a későbbi évszázadokban jelentek meg. Ám abban az időben ilyen darabokat csak az előkelő egyházi személyek viselhettek. A középkorban leggyakrabban már lenvászonból vagy selyemdamasztból készítették el ezeket a kiegészítőket a szabás és varrás ismeretének segítségével. A XII-XIII. században Európában már hosszú szárú változatban is viselték a férfiak. Az 1500-as években ebből a ruhadarabból alakult ki aztán a harisnya, mely a mai harisnyanadrágok elődjének tekinthető.

A Nemzetközi zokni nap eredete

Ezt a jeles napot 2016-ban alapította a Pair of Thieves nevű amerikai ruhaipari cég.

Fotó: iStockphoto

A Nemzetközi Zokninap ötlete az volt, hogy a napot ne csak a zokni ünnepeként népszerűsítsék, hanem a jóakaratot is. Abban az évben a Pair of Thieves ruházati cég is körbejárta (egy kis felvonuló zenekarral kiegészülve), jóindulatot mutatva a különböző cégek alkalmazottainak, és ingyen zoknit osztogatott.

A Nemzetközi Zokninap egyúttal arra is szolgált, hogy az emberek zoknit adjanak különféle rászorulóknak. Valójában a múltban a társaság jótékonysági akciót ajánlott fel, ahol minden egyes megvásárolt pár zokni után a Nemzeti Zokni Napján adományoznak egy pár zoknit egy-egy rászorulónak.

Amikor a Nemzetközi Zokni Nap ötlete megszületett, a társulat december 4-én akarta megtartani az ünnepséget. Ez annak köszönhető, hogy a nap az 1954-es „Lábujjakon” című Broadway musical zárásához kapcsolódott. Emellett ezen a napon emlékeznek meg a „lábujjal kopogtató” anya és lánya countryzenei duó, a The Judds 1991-es zárókoncertjéről is.

Fotó: iStockphoto

Tehát mindegy, hogy mi az oka az ünneplésnek, akár a lábujjak kopogtatásáról, akár becsomagolásáról van szó, a Nemzeti Zokni Nap a szórakozás és a jókedv időszaka!

Előző cikkA Nagy Köd
Következő cikkCookie mánia
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!