spot_imgspot_img
spot_img

Ma kapj fel egy vastag pulóvert és tegyél a klímaváltozás ellen!

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy újabb szuper környezetvédelmi kezdeményezés az energiatakarékosság jegyében. Február 5.-én tartjuk a Nemzetközi Vastag Pulóver napot, melynek üzenete: burkolózzunk be egy jó meleg, vastag pulóverbe és tekerjük lejjebb a fűtést pár fokkal, ezzel is aktívan cselekedve a klímaváltozás ellen.

Miről van szó?

A meleg pulóver napja valószínűleg az egyik legszórakoztatóbb környezettudatossági akció, amely Hollandiából indult 2007-ben. Február 5-én minden résztvevő felkutatja a legmelegebb pulóverét, és lejjebb tekeri a fűtést pár fokkal az otthonában, irodájában vagy a munkahelyén. Az ötletgazdák szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy a fűtéssel takarékoskodva is sokat tudunk tenni a klíma védelmében. Az akció mottója:

Magadat melegítsd, ne a bolygót!

Ez a nap arra tanít minket, hogy amikor felvesszük a meleg pulóverünket, akkor le tudjuk kapcsolni a fűtést, lejjebb tudjuk venni a termosztátot, így spórolhatunk a fűtési költségen, és így nem termel a bolygónk annyi gázt és méreganyagot, ami a légkörbe jutva problémákat okoz.

Rendkívül népszerű

A kezdeményezés rövid időn belül rendkívül népszerű lett, mára már a közintézmények is lelkes résztvevői a Warm Sweater Day-nek. Világszerte az iskolákban lejjebb tekerik a fűtést a mai napon, és a diákok rétegesen öltözve, meleg pulóverben, sapkában, sálban ülik végig a tanítást.

A Klímaszövetség partnerségben áll a fenntartható energiaszolgáltatóval, a Greenchoice-szal és minden évben közösen szervezik meg az eseményt. Azóta több díjat is besöpörtek az ötletért, 2014-ben a Sustainable Energy Europe Awards-on második helyezettek voltak, egy évvel később pedig elnyerték a National Energy Globe díjat.

„A technológiai innováció, az energiahatékony építés és a jogszabályok is fontosak, de az energiahatékonyság az emberek szerepével kezdődik és végződik. A Greenchoice meleg pulóver napja szimpatikus módon megmutatja az embereknek, hogy együtt fenntartható változást tudunk elérni!” – nyilatkozta Mol Emke, a Climate Alliance projektvezetője.

Miért jó a vastag pulcsis nap?

Azt gondolhatjuk, néhány fok különbséggel nem megyünk sokra, összeadva mégis nagy hatása lehet. A Cambridge-i Egyetem egy kutatása szerint ha csak 1 fokkal lejjebb tekerjük a fűtést a mai napon, akár 6%-kal csökkenthetjük az energiahasználatunkat és a szén-dioxid kibocsájtásunkat.

A közösségi akció figyelemfelkeltő hatása is nagyon jól működik: Vizsgálatok kimutatták, hogy a résztvevők közül minden ötödik ember kezd jobban tisztában lenni azzal, hogy mennyi energiát használ fel. Sokan közülük véglegesen leállították a központi fűtést, és egyszerűen jobban felöltöztek otthon vagy takaró alá bújtak olvasás/tévénézés közben. .

Itthon is tartjuk

Magyarországra is elért a vastag pulcsis nap, az esemény szervezői nemcsak a közintézmények vezetőit, hanem a magánszemélyeket is szeretnék megszólítani, akik nagyrésze most home-officeba kényszerült, tehát otthon is könnyedén le tudja tekerni a fűtést pár fokkal. Ráadásul most még különböző nyereményeket is megkaparinthatunk, ha részt veszünk ebben a barátságos kezdeményezésben. És mit kell tennünk ezért?

„Készíts egy szelfit kedvenc pulcsidban és meleg ruháidban, és oszd meg ezt a képet Instagram sztoriban február 5-én éjfélig, a @greenguidebudapest és a @holyduckblog oldalak megjelölésével. Akár azt is elmondhatod, honnan van a pulcsi, és miért olyan kedves neked.” – írják a Facebook eseményben.

A nyereményjáték során egyéni színtanácsadást, magyar márka által készített meleg pulóvert és egy Green Guide ajándékcsomagot sorsolnak ki három szerencsés nyertes között.

Itt a bizonyíték, hogy PET palack nélkül is lehet üdítőt csomagolni

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!