spot_imgspot_img
spot_img

Legjobb helyek egyedül utazók számára

-

Article Top Ad (AdSense)

A magyarok többsége akkor boldog, ha a párjával vagy családjával utazhat, de honfitársaink 13%-a kimondottan egyedül szeret világot látni – mutatják a felmérésének adatai.

A régióban nálunk a legmagasabb a szabadság iránti vágy az egyedül utazók körében. Ha te is kacérkodsz a gondolattal, hogy egyedül útra kelj, Skócia, Izland és Szlovénia tökéletes célpontok lehetnek.

Kivel lesz boldog egy utazás, és miért utazunk egyedül? – Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Kiwi.com utazási technológiai vállalat, az olcsó repülőjegyek keresőmotorja.

A családunkkal, párunkkal szeretünk leginkább utazni: a magyar válaszadók kétharmada válaszolta ezt a Kiwi.com felmérésében*, amikor arról kérdezték őket, hogy kivel utaznának azért, hogy boldog legyen az utazásuk. 45% a barátait, 10% a háziállatát jelölte meg, és még ennél is többen voltak olyanok (13%), akik legszívesebben egyedül utaznak.

Egyedül főképp a szabadság miatt kelünk útra

A magyarok negyede utazott már egyedül magán, azaz nem üzleti út miatt – derült ki a Kiwi.com reprezentatív kutatásából**. További minden 4. magyar még nem utazott ugyan egyedül, de szeretné kipróbálni. „Amiben kitűnnek a magyarok, az a szabadság iránti vágy. A vizsgált országok közül messze a legnagyobb arányban a magyarok azok, akik a szabadság miatt kelnek útra egyedül. Tízből kb. hatan azért választják vagy választanák a szóló utazást, hogy mindenben szabadon dönthessenek a költségvetéstől kezdve egészen a programok megtervezéséig” – osztotta meg a régiós kutatás kapcsán Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója.

Legjobb helyek szóló utazók számára

A Kiwi.com listájában olyan európai országokat találunk, melyek befogadóak, barátságosak és biztonságosak, tehát tökéletes választások az egyéni utazók számára.

Skócia

A skótok mogorvák, míg az írek sármosak, vidámak és boldogok. Aki ebből a sztereotípiából indul ki, talán eszébe sem jut Skócia, mint csodás úticél. Persze az elmúlt évek sorozatsikerei sokat lendítettek az ország image-én, és ma már sokan indulnak útnak, hogy bejárják az Outlander vagy a Shetland helyszíneit.

Az ismerkedést szinte biztos, hogy Edinburgh-val és Glasgow-val, e két remek, de teljesen különböző karakterű várossal kezdd. Edinburgh csupa homokkő és pompa, sugárutak és dombok, míg Glasgow zord, izgalmas és művészi.

A városok után jöhetnek az izgalmasabb kalandok, a szigetek. Olyan helyekről, mint Oban, indulnak kompjáratok Mull és Islay szigeteire, vagy tovább a Hebridákra, de akár olyan távoli és hátborzongató helyekre is elhajózhatsz, mint Orkney vagy a Shetland-szigetek, ahol az izgalmas krimisorozat is játszódik.

Ha kedveled a whiskyt, mindenképpen látogass meg néhány lepárlót, ahol a kóstolók mellett megismerkedhetsz a whisky-készítés lépéseivel is.

Edinburgh

Izland

Izland sokak bakancslistáján szerepel, ezért is népszerű az egyedül utazók körében. Ez egy kis ország, a lakosság nagy része a fővárosban, Reykjavíkban él. A város számos bárjának vagy kávézójának egyikében mindig lesz kivel beszélgetni, és bár drága helyről van szó, talán lesz valaki, aki meghív egy sörre – ki tudja!

De legtöbben persze nem az ingyen sör lehetősége miatt vágynak Izlandra. Olyan élményekben lehet részed, ami sehol máshol nincs a világon: fürödhetsz a számtalan termálforrás egyikében, túrázhatsz a gleccsereken és hajnalban felkerekedhetsz, hogy megcsodáld az északi fényt.

Reykjavík

Szlovénia

Szlovénia a mérete, elhelyezkedése és természeti szépsége miatt lett igazán népszerű célpont. A táj csodálatos, a nemzeti parkok tele vannak zúgó folyókkal és sziklás hegyekkel. Vannak itt tavak, amelyekben úszhatsz, barlangok és kastélyok, amelyeket felfedezhetsz, a közlekedési infrastruktúra pedig nagyszerű, ami azt jelenti, hogy szinte bárhová mennél, felpattanhatsz egy helyközi buszjáratra, ami gyorsan és olcsón elvisz.

A főváros, Ljubljana kicsi, barátságos, könnyedén bebarangolható. Ha a jó időtöltés azt jelenti számodra, hogy sétálsz, fényképezel, érdekesnek tűnő helyekre tévedsz, és időnként megállsz egy italra vagy könyvet olvasni, akkor Szlovénia pont neked való hely lesz.

Ljubljana

*A felmérésről

A felmérést a STEM/MARK végezte a Kiwi.com megbízásából 18 és 41 év közötti cseh, szlovák, magyar, lengyel és román állampolgárok körében, akik az elmúlt 6 évben legalább kétszer utaztak külföldre nyaralni. Az adatokat 2023 márciusának első hetében gyűjtötték össze országonként 500 válaszadótól.

**A kutatásról

A felmérés 1014 fő megkérdezésével készült 2022 októberében, amely reprezentatív azon magyarországi 18-59 évesekre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint, akik az elmúlt 6 évben legalább kétszer jártak külföldön. A kutatást a Kiwi.com megbízásából a STEM/MARK készítette Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is.

TOP5 hely digitális nomádoknak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!