spot_imgspot_img
spot_img

Menő nyári kávés italok

-

Article Top Ad (AdSense)

A nyár tipikus itala a fröccs, a sör, a kávé, és minden, ami hűsítő élménnyel teszi szebbé a napunkat. Az nem kérdéses, hogy kávéfogyasztó nemzet vagyunk, de mára a kotyogós klasszikus kívánásán túl, vannak igazán speciális italok. Ki kell próbálni mindent, mert tényleg beleszeretős!

A szentháromság

A presso, a cappuccino és a latte „szentháromsága” jellemző a fogyasztási szokásokban. Valójában az ‘eszpresszó kávé tejjel’ nemzete vagyunk, sokan fogyasztják így a kávéjukat. A reggeli órákban többen isznak eszpresszót, mint napindító italt, ellenben ebéd után sokan a hosszabb, tejes italokat választják. Mára azért egyértelműen a minőség felé billen a hangsúly ezen a területen is. Két dolog fontos a fogyasztóknak, a kávé minősége, és a választás lehetősége. Mindenki tudja mit jelent az eszpresszó, ristretto, espresso macchiato, latte macchiato, cappuccino, caffè latte –  de érdemes szezonális italokat, esetleg kávés koktélokat is fogyasztani. Vannak köztük bőven gyöngyszemek.

Fotó: Pixabay

A kávékészítés otthon és a vendéglátásban

Nem kérdés, hogy otthoni körülmények között a praktikusság, a gyorsaság a hangsúly. Ennek okán nem bíbelődünk hosszan a kávénkkal, hanem amilyen gyorsan csak lehet, lefőzzük. Ez egyáltalán nem a kávézás élményéről szól, hanem a mindennapi szokásainkról. ‘ Koffeint a szervezetnek!’ felkiáltással mindenféle kávét fogyasztunk. A hagyományos eszközökkel való kávékészítés megmaradt a vendéglátóhelyeken. Véleményem szerint ennek nem szabad változnia. Azok a szakemberek, akik tudják milyen alapanyagból, ARABICA vs. ROBUSTA készül, hogyan van megőrölve, megpörkölve –  már alapjaiban is másként néznek a fekete aranyra.

Fotó: Pixabay

Az sem mindegy a világ mely tájáról származik, mennyi a szárazanyag tartalma, milyen aromákkal van megáldva. A készítése során pedig egyáltalán nem mindegy a technológia! Főzött vagy filteres, gépi vagy analóg. Ezek mind nüansznyi különbségek az átlagfogyasztó számára, de befolyásolják a kávénk minőségét. Azért mennek az emberek kávézóba, hogy professzionálisan elkészített, minőségi kávét fogyasszanak. Nem mondom, hogy az automata gépek rossz minőséget készítenek, de egy kávéházban elfogyasztott kávé nagyságrendekkel másabb.

Fotó: Pixabay

A kávézás nyáron más

Az idősebb korosztály nehezen változtat a bevett kávézási szokásain, a fiatalok viszont annál inkább. A forgalmazók és a vendéglátóhelyek ezt a tendenciát figyelembe is veszik. A fellelhető fajtáknak és típusoknak se szeri se száma, de az bizton állítható, máshogy kávézunk a melegben. Az alapok megmaradnak, viszont csatlakoznak hozzá olyan tételek, amelyek eszünkbe sem jutnának a hidegebb időszakokban. Frisset, üdítőt, kellemeset szeretnénk fogyasztani és ehhez mérten ki is alakultak olyan kávés italok, amelyek megfelelnek ezeknek a kívánalmaknak.

Narancs, presszó… Tuti

Az abszolút kedvenc! Ez az a nyári kávés ital, ami mindent visz. Frissen facsart narancs – na az kell hozzá, ami már magában is kellemes. Erre szépen finoman, óvatosan ráöntjük a presszónkat, hozzá dobunk egy jégkockát, és hátradőlhetünk, mert tökéletes.

Fotó: Pixabay

A MENŐ: Espresso Tonic

Személyes kedvencem a tavaszi-nyári időszakban az eszpresszó tonic citrommal és jéggel: egyszerű és frissítő. Ha ezt megkóstolod, rá fogsz kattanni. Bár a tonik megosztó ital, de aki szereti, annak kötelező kipróbálni espressoval. Egy igazi nyári frissítő ital! A tonik gyöngyözése felett ott ékeskedik a kávé barnás színe. Természetesen jégkockával fogyasszuk, és alapvetően akár otthon is elkészíthető! Arra azért ügyeljünk, hogy tényleg igazi lefőzött presszóból készítsük el. Az ital egyesek szerint Amerikából, mások szerint Ausztráliából indult el világszerte, de igazából ez mindegy is. Csak kortyolni kell és frissülni.

Fotó: Pixabay

A PIKÁNS Fagylaltos hűsítők

A nagy melegben mindenki kedvenc időtöltése a fagyizás. Ennek okán elkerülhetetlenné vált azoknak az italoknak a megjelenése, amihez fagylaltot is teszünk. A nyári kávék egyszerű variánsa a jegeskávé. Nem túl bonyolult, de azért be kell tartani az alapvetéseket. Egy jó erős presszó tejjel, vagy tejszínnel, és hozzá vanília fagylalt. Lehet készíteni tört jéggel, gyümölcsökkel megspékelve. Ez egy hosszú kávés ital, mely mindig felüdülést jelent a nyári melegben.

A KÁVÉLIMONÁDÉ

A kávé limonádé a jövő trendi itala. Érdemes kipróbálni, mert beleszeretős ital. Érdekes ízvilágával talán még jobb is, mint a jegeskávé. A lényege ennek is egy igazán jó espresso, és hozzá mindenféle citrusos nyári frissítő. Citrom, narancs, lime. Elsőre érdekesnek hangzik – viszont annál kellemesebb!

Alkoholos kávés italok

Bár a nyári melegben nem javasolt a szeszes italok fogyasztása, és ha megtesszük, bőségesen hidratáljunk! Jó kávés ital alapok lehetnek: a whiskey, rum, vodka, a pikánsabb ízek kedvelőinek az uzo, sőt meggy likőr. Szépen elkészítjük a minőségi presszónkat – égkockával, vagy jégkásával hosszú pohárba sékeljük, majd hozzáöntjük a felest! Csak óvatosan ezekkel a kávéitalokkal!

A kávé csodát tesz a növényeiddel és még a kártevőktől is megóvja őket

 

Hűsítő tippek kávéimádóknak a kánikula idejére

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!