spot_imgspot_img
spot_img

Közös többszörös minifesztivál a Capa Központban

-

Article Top Ad (AdSense)

Hogyan fogadja be Bukta Imre festőművészt és barátait Vöröstó?  Miként születik meg egy kórusmű előadása a Szent Mauríciusz Kolostor zeneszerető közösségei és a világ egyik vezető barokk együttesének közös alkotófolyamatában?  Milyen az, amikor a Forte Társulat beköltözik Pécselyre és a színház a Balaton-felvidéki falu életébe szövődik? November 24-én este a Capa Központban ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Egy rendhagyó találkozás keretében Bukta Imre Kossuth-díjas képzőművész Horváth Csaba
rendezővel és Vikman Pállal, az Orlando Énekegyüttes kórusvezetőjével fog beszélgetni. Kortárs fotográfusok osztják meg, milyen volt a kultúra születését nyomon követni, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi és Závada Péter pedig a fotósorozatokhoz készült
műveiket olvassák fel Vázsonyi János improvizációs kíséretével. Az ingyenes esten egy borkostoló keretében a kortárs művészeteknek otthont adó helyszínek vendégszeretetéből is ízelítőt kaphatunk.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjának egyik célja, hogy a régió rejtettebb településein összekapcsolja a helyi alkotókat, a kortárs művészet jól ismert
szereplőit és a helyieket. A régiós kezdeményezések közül kiemelkedett a Kultháló VEB2023 projekt, ami 11 bakonyi és Balaton-felvidéki bázison a kultúra passzív befogadása helyett a tevékeny részvételt emelte fókuszba. Helyi alkotókhoz vagy közösségekhez a kortárs művészet jól ismert szereplői érkeztek vendégségbe, hogy közösen valami újat hozzanak létre. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ felkérésére öt tapasztalt fotós – Barakonyi Szabolcs, Hajdú D. András, Horváth Katalin Fanni, Mohai Balázs, Oláh Gergely Máté – vállalkozott arra, hogy fényképezőgéppel a kezükben nyomon követik ezeket a találkozásokat, és megpróbálják tetten érni és megmutatni azokat a pillanatokat, amikor a művészet születik.

Fotó: Horváth Katalin Fanni

 

November 24-én a Capa Központ Rendezvénytermében a Közös többszörös – Tapasztalatok a Bakony-Balaton művészeti életéből című eseményen művészek, fotósok és a program szervezői osztják meg egymással és a közönséggel tapasztalataikat, betekintést adva a máskor rejtett pillanatokba. Bukta Imre Kossuth-díjas festőművész, Horváth Csaba a Forte Társulat alapítója és művészeti vezetőjének, valamint Vikman Pál az Orlando Énekegyüttes kórusvezetőjének beszélgetése, valamint felolvasások, zenei improvizáció és borkostoló hívja közös gondolkodásra a közönséget.

Részletes program: 2024. november 24. 18 órától
● Köszöntő: Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója
● Megnyitó: Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt.
vezérigazgatója
● Ismeretlen régió. A Kultháló bázisok szellemiségéről – Mike Friderika, a VEB 2023
Programfejlesztésért felelős igazgatója, Nagy Krisztián a VEB 2023
projektmenedzsere
● Műhelymunkák fotós szemmel: Horváth Katalin Fanni, Oláh Gergely Máté
fotográfusok
● A művészet hívása / a meghívás művészete
Bukta Imre, Kossuth-díjas festőművész, Vöröstó

Horváth Csaba, rendező, a Forte Társulat alapítója és művészeti vezetője, Pécsely
Vikman Pál – Orlando Énekegyüttes, kórusvezető, Bakonybél
● Töredékes párbeszéd: Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi és Závada Péter
felolvasása / Vázsonyi János zenéje
● Félig tele. Borkóstoló: Skizo Pincészet
Moderátor: Winkler Nóra
További információ itt…

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!