Kortárs festmények, amik elgondolkodtatnak, ám szívesen látnád az otthonodban is

-

Kortárs szupersztárok érkeznek a Virág Judit Galériába, akiknek művei egy hónapon át teljesen ingyenesen megtekinthető az idén 25 éves galériában. Kiállítás megnyitón jártunk.

 Soós Nóra generációja egyik legkiemelkedőbb művésze, harsány, színes, modern képei látványosak, szórakoztatóak, ugyanakkor alkotásai sok esetben világunk dilemmáira, társadalmi változásaira hívják fel a figyelmet. Soós Nóra művészete bár időtlen, képei talán soha nem voltak aktuálisabbak.
„Soós Nóra a festményein keresztül intellektuális párbeszédre hív mindannyiunkat, felhívva a figyelmünket arra, hogy a képek megtekintésére szánt magasztos pillanatok olyan „fennkölt időt” jelentenek az életünkben, amelyből egyre kevesebb hasonlóra mutatkozik valódi lehetőség” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

A festészet menedék

A Virág Judit Galériában bemutatott Fennkölt idő című kiállítása az elmúlt két év alkotói periódusából nyújt izgalmas válogatást.
  – Aki követi, figyeli a festészetemet tudja, hogy a kiállitásaimat és a képeimet mindig egy erős, meghatározó gondolat köré építem. A világ mikró és makró történéseit nagyon szenzitíven szűröm le, és a problémákra próbálok válaszokat kapni. A covid alatt cseppet sem nyugodt állapotban festettem a képeket, ennyire sokat az eddig huszonéves pályafutásom alatt nem festettem egyszerre. Zaklatott időszakban születtek a képek, ám nem mondanám, hogy a festészet terápia lenne. A képeken a többrétegűség nem pusztán vízuális effektként látható, sok esetben gondolati rétegeket ábrázol, így a képek szimbolikája nagyon elgondlkodtató. Abban hiszek, hogy a festészet az menedék, és az igazán jó művek úgy szolgálnak, mint egy mentőmellény, és erre mai világban nagyon sokunknak szüksége lehet. Ezt nem csak festészet jelentheti, lehet egy kíváló zenei mű is – mondta a művész a kiállítás megnyitóján.

A NagyMolnár duó fényjátékai

Soós Nóra kiállításával párhuzamosan egy teljesen más műfaj alkotói is bemutatkoznak a galériában. A NagyMolnár duó, vagyis Nagy Krisztián és Molnár Csaba 2020-ban kezdte meg a közös munkát, első objektjüket fél évig tökéletesítették. Ezt követően tulajdonképpen berobbantak a hazai és a nemzetközi művészeti szcénába. A magyarországi sikerek után a páros meghívást kapott az Egyesült Államokba és Ausztráliába, valamint számos nemzetközi elismerésben részesültek. A fényjátékokra épülő objektek és kompozíciók a tudományos fantasztikus filmek világát idézik. A művészek az utóbbi években született, legfrissebb munkáikat mutatják be a Virág Judit Galéria kiállítóterében.
„NagyMolnárék kaleidoszkópszerű, geometrikus fényobjektei közül számos darab kifejezetten a galériánk black-cube tereibe készült. A futurisztikus tárlat egyedülálló élményt nyújt.” – tette hozzá  a művészettörténész.

 

Fotók:Astoria Agency

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!