spot_imgspot_img
spot_img

Kávéimádók figyelem! Most új szintre emelheted a kávézás élményét!

-

Article Top Ad (AdSense)

Sokan vagyunk, akiknek a kávé – többek között – a reggeli rituálé elengedhetetlen kelléke. De ahelyett, hogy elkészítés után kapkodva felhörpintenénk, csinálhatunk belőle egy igazi különleges élményt. Saját magunknak. 

Kávéfanatikusként szeretek kísérletezni és kipróbálni különböző kávéfajtákat, elkészítési módokat és ízeket. Számos próbálkozás és kísérlet után rájöttem, hogy miben rejlik a titok. Két dologban: egyrészt természtesen a kávéban, másrészt magában a kávézás élményében.

Az igazi kávérajongók tudják, hogy a kávénak szellemisége van, és nem pusztán egy egyszerű fekete italról van szó. A kávé a termőföldnél és a kávébabról gondoskodó embernél kezdődik, és hosszú utat jár be, mire megérkezik hozzánk, hogy egy espresso, cappuccino vagy latte formájában elfogyasszuk. De miért is ne élvezhetnénk ki a kávézás pillanatának varázsát. Hogy ne csak igyuk a kávét, hanem hagyjuk, hogy már a főzéskor kényeztesse orrunkat a vanília, mogyoró vagy csokoládé finom illata, kóstolás után átjárjon az ízek kavalkádja, amelyről eszünkbe juthat akár egy szép régi emlék.

Az ízesített kávék tökéletesek arra, hogy a kávézást élménnyé fejlesszük. A különböző aromákkal gazdagított kávékát elsősorban sok tejjel isszuk, ezért az olyan kávéfajták, mint a cappuccino vagy a latte nagy mennyiségük miatt teljesen alkalmasak arra, hogy lelassítsanak és ha csak néhány percig is, de kikapcsoljanak egy mozgalmas nap folyamán.

Ízharmóniák a teljes feltöltődésért

Ahogy Marcel Proust is írja Az eltűnt idő nyomában egyik vaskos kötetében: „A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem.”

És bár erről az akaratlan emlékezésről Proust a madeleine nevű sütemény kapcsán írt, a sütemények mesés ízét idéző pörkölt mogyoró, krémes csokoládé, bársonyos vanília vagy éppen az aranyló karamell ízével mi is megédesíthetjük a napjainkat. Hogy ne csak kikapcsolódjunk, hanem visszarepüljünk életünk néhány csodaszép pillanatába.

Márkosi Balázs a Nespresso kávénagykövete ismét hozott nekünk néhány fantasztikus receptet:

„Ezekben a textúrákban és ízekben megteremthetjük azt az élményt, mintha kedvenc süteményeinket kóstolnánk. A receptekhez használt kávéfajták és pörkölési módozatok hangsúlyozzák a kávé édességét, miközben kissé háttérbe szorítják a keserűbb ízjegyeket” – mesélte.

PÖRKÖLT MOGYORÓS-MÉZES REVERSO

Egy igazi klasszikus arabica kávé és a jól megpörkölt törökmogyoró kirobbanó íze…

Hozzávalók:

  • 230 ml Nespresso Nocciola pörkölt mogyorós kávé
  • 50 ml zabital
  • 15 g méz
  • 5 g aprított törökmogyoró

Elkészítés:

  • TEGYÜNK DARÁLT MOGYORÓT EGY TÁNYÉRBA, ÉS KENJÜNK MÉZET EGY VERTUO MUG PEREMÉRE.
  • EZUTÁN A CSÉSZE PEREMÉT MÁRTSUK MOGYORÓBA, RÁZZUK LE RÓLA A FELESLEGET.
  • A CSÉSZE ALJÁRA IS ÖNTSÜNK MÉZET, MAJD ADJUNK HOZZÁ HIDEG ZABITALT.
  • KÉSZÍTSÜNK A TETEJÉRE 230 ML ROASTED HAZELNUT KÁVÉT.

TEJKARAMELLÁS KÁVÉ

kávézás
Fotó: Nespresso

Egy igazi csemege, amelyben a világos pörkölésű latin-amerikai kávéhoz karamellíz társul. A karamell mámorító édességében szinte kikerekednek az Arabica szemek lágy ízei és élvezetesen kekszes aromái.

Hozzávalók:

  • 230 ml Nespresso Caramello kávé
  • 50 ml tej
  • 15 g sűrített tej
  • 5 g vajkaramella
  • 20 g friss rozmaring

Elkészítés:

  • ÖNTSÜNK SŰRÍTETT TEJET EGY VERTUO MUG CSÉSZE ALJÁRA, MAJD ÖNTSÜK FEL HIDEG TEJJEL.
  • HELYEZZÜNK EGY ROZMARINGÁGAT A CSÉSZÉBE.
  • KÉSZÍTSÜNK EL 230 ML GOLDEN CARAMEL KÁVÉT.
  • EVŐPÁLCIKA SEGÍTSÉGÉVEL HELYEZZÜNK EGY VAJKARAMELLÁT A TETEJÉRE.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!